DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

”Transportstyrelsens fel att unga inte vill bli chaufförer”

Först och främst vill jag önska er alla en riktigt God Fortsättning på det nya året!
Ett nytt år – ett helt oskrivet blad ligger framför oss, låt oss förvalta det väl! Det gamla året då, vad kan vi lära oss av det? En hel del faktiskt, och lägger vi till ytterligare några år bakåt i tiden får vi en rejäl historielektion.

Vi kan dra oss tillbaka till den 10 oktober 2010, det var då vi i Skaraborgs åkeriförening på allvar började jobba med frågorna kring den olagliga trafiken på landets vägar.

Startskottet var i dåvarande åkeriföreningens lokaler i Skaraborg där omfattande kontakter mellan åkerinäring, politiker och myndigheter började. Partiledare, ministrar och riksdagsledamöter har sedan dess passerat revy på kontoret.

Vi inledde ett nära samarbete med polisen för att öka säkerheten på vägarna och den legendariska poliskommissarien Per-Arne Nilsson blev en central aktör i kampen mot brottsligheten på våra vägar.

Vad har då hänt sedan dess? En hel del faktiskt, även om det ibland kan kännas som att vi trampar vatten. Det återstår mycket arbete och vi som är aktiva inom åkerinäringen måste oförtrutet driva dessa frågor vidare.

Som om problemen med den olagliga trafiken inte var nog, har branschen dessutom svårt att rekrytera unga människor och orsakerna till det kan vara flera. Själv har jag identifierat två problem som får de unga att tveka inför en framtid i åkerinäringen. Det kan självfallet finnas fler orsaker, men dessa två har jag personlig erfarenhet av.

Det ena skälet är just den olagliga trafiken, som i mångt och mycket smutsar ner hela åkerinäringen. Vem vill arbeta i en bransch som så tydligt förknippas med svältlöner och kriminalitet? Här har vi en stor utmaning framför oss och vi måste komma tillrätta med den sociala dumpingen och kriminaliteten som infekterar hela näringen.

Det måste helt enkelt bli ordning och reda på våra vägar och här kan en svensk variant av Tyska BAG vara en lösning.

Det andra skälet är Transportstyrelsens så kallade kontroller. Jo, jag väljer att kalla dom för ”så kallade kontroller”!

Kvalitén på dessa kontroller är direkt undermålig och myndigheten misshandlar lagstiftningen å det grövsta. Hela regelverket kring kör- och vilotider vilar på tre ben, trafiksäkerhet, konkurrens på lika villkor och slutligen, förarens sociala villkor.

Det är här som Transportstyrelsens kontroller faller igenom - stort. Transportstyrelsen har allt för låg kompetens i sin kontroll av kör- och vilotider.

Från handläggare upp till chefsnivå har de inte en susning om hur buss- och åkerinäring fungerar. Kontrollerna bygger på ren matematik i ett datasystem. Ett datasystem som dessutom är så instabilt att det är näst intill omöjligt att få en arbetsdag utan anmärkning.

Transportstyrelsens utfärdar sanktionsavgifter åt höger och vänster utan någon som helst urskiljning. Seriösa åkerier påförs skyhöga sanktionsavgifter på fel och brister som finns inbyggda i systemet. Åkeriägarna i sin tur jagar sina förare med blåslampa för att den enskilde föraren inte skall glömma en knapptryckning.

Helt plötsligt har den lagstiftning som skulle vara till skydd för den enskilde föraren, blivit hans värsta fiende. En situation som rakt av kan tillskrivas Transportstyrelsen och deras undermåliga kontroller. En kontroll som helt och hållet bygger på matematik och saknar alla spår av kunskap och kompetens.

På det sätt som Transportstyrelsen utför sina kontroller har de ytterst små möjligheter att hitta de som fuskar med manipulerade färdskrivare eller flera förarkort.

Samtidigt som Transportstyrelsen lägger allt sitt fokus på knapptryckningar och administrativa brister, ligger fältet helt öppet för de som väljer att fuska.

Ironiskt nog – det har aldrig tidigare varit så lätt att fuska, som det är nu! Eftersom trafikpoliser och bilinspektörer är så få till antalet och i huvudsak arbetar dagtid, är det riskfritt att fuska på nätterna.

Mina tidigare kollegor inom polisen beskriver situationen på ett klockrent sätt. Ser vi kör- och vilotider som är helt korrekta, då utgår vi från att det är manipulerat! En mycket beskrivande kommentar, eftersom systemet i sig har så mycket inbyggda fel och fällor, att det är i det närmaste omöjligt att få till det utan att manipulera färdskrivaren!

Situationen visar med tydlighet att Transportstyrelsen inte är kapabel att utföra kontroller på ett sådant sätt att det stävjar det medvetna fusket.

Tack vare Transportstyrelsens sätt att utföra sitt uppdrag, väljer de unga förarna att lämna branschen eftersom de upplever sig jagade av en myndighet som inte klarar av att sortera bort mänskliga misstag från medvetet fusk.

Jag har inga som helst problem med att den som fuskar och medvetet bryter mot lagstiftningen får betala böter, det skall de göra!

Jag störs däremot av den hetsjakt som blivit på de människor som försöker göra ett gott jobb, men som sviks av ett system som i sin uppbyggnad skapar överträdelser!

Det här kommer att bli en viktig fråga för mig under 2018, det lovar jag!

2018 kommer på många sätt att innebära utmaningar för mig personligen och jag ser fram mot ett spännande år.

Med dessa rader vill jag önska er alla en God Fortsättning - vi ses säkert på ett eller annat sätt under 2018.

Thomas Morell

 

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 2 Januari 2018, kl 21:22
Kategori: Debatt
Taggar: Politik, Skaraborgs åkeriförening, Trafikpolisen, Transportstyrelsen

Omhändertaget körkort och böter när

Mediciner och bildelar i överlastade 3,5:or fastnade i Helsingborg

Följetongen om överlastade 3,5-tonsbilar fortsätter. En aldrig sinande ström av lättlastare rullar in i landet. Helsingborgspolisen kontrollerar så många de hinner med och inte sällan visar fraktsedlarna samma mottagare gång på gång. Gårdagen var inget undantag i det avseendet.

Starthjälp misstogs för fultankning

”Vi är chockade över anklagelserna”

På sociala medier kom det upp bilder som ser ut att visa att det tankas över bränsle från ett tankbilsekipage till ett trailerekipage på Rasta Håby vid Munkedal. Att tankekipaget regelbundet rör sig inom ett visst geografiskt område, gjorde det som setts än mer troligt.
Lägg därtill att sådan aktivitet inte är helt unik och Proffs får indicier som pekar åt ett håll. På Facebook blir det snabbt en sanning att ADR Logistika sysslar med oegentligheter.

Omtalat tankbilsekipage klampades på Svinesund

Det nya året har bara börjat när Rasta Håby vid Munkedal ännu en gång används av utländska aktörer för egen verksamhet. Bilder kommer snabbt upp på Facebook och många känner igen företaget sedan tidigare. Polisen på Västkusten i Sverige och norsk polis, blir intresserade. Nyligen klampades ekipaget - på Svinesund.

Polsk chaufför dömd till 4 månaders fängelse för grovt rattfylleri

En grov rattfylla i lastbil stoppas i Sundsvall i december 2017 och föraren har nu fått sin dom. Det visar sig att han har mer på sitt samvete än rattfylleri när det är dags för förhandlingar i tingsrätten.

Norskt åkeriförbund vill se krafttag mot social dumpning

”Myndigheterna bör omedelbart vidta åtgärder”

På Fugleåsen Truck Stop står ett hundratal utländska lastbilsekipage uppställda varje helg. Norges Lastebileier-Forbund, NLF, har dokumenterat att flertalet av dessa står parkerade från fredag till söndag, med chaufförer i bilarna.
- Detta är inte endast potentiellt olagligt, det är också en signal om att det pågår social dumpning på våra vägar,  säger NLF-direktören Geir A. Mo.

Trailer full med farligt gods åkte oskyltad med Oslofärja

Får böta 66 000 kronor

En holländsk chaufför lurade sig ombord på ett fartyg mellan Oslo och Fredrikshamn utan att deklarera att lasten bestod av farligt gods. För detta får han nu betala dyrt. Chauffören dömdes nyligen till böter på 52 000 danska kronor (motsvarande närmare 66 000 svenska).

Riksdagen:

Avstånd mellan kombiterminaler inget som EU ska bestämma

EU:s förslag om att införa ett maxavstånd mellan terminaler där man lastar om gods för vidaretransport med annat trafikslag går för långt. Det anser Riksdagen som lämnar ett motiverat yttrande till EU om att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen. Det vill säga principen om att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt.

Turkiskt ekipage fick körförbud – stack utan körkort och pass

Under måndagen vinkar trafikpolisen i Helsingborg in ett turkiskt ekipage för kontroll på Långeberga i Helsingborg. Trailern såg ut att luta åt höger och trafikpolis Christer Hansson trodde initialt att det var fråga om lastförskjutning.

DEBATTARTIKEL

Transportbranschen måste ta gemensamt ansvar för sitt rykte

I en tid då e-handeln växer med en enorm kraft höjs också kraven från konsumenterna när det kommer till leveranser. Slutkonsumenten som handlar bakom skärmen vill inte längre anpassa sig efter gammalmodiga transportföretag med föråldrade villkor. De företag som väljer att inte prioritera kundernas nya leveransbehov kommer inte heller att ha en chans framöver. Detta gäller för såväl e-handlare som transport- och logistikföretag, menar Niklas Knight, vd på Best Transport.

Brexit dåligt för Storbritannien - men inte för DAF

Rubriken är hämtad från engelska Transportnews. Brexit anses av många inte vara i Storbritanniens bästa ekonomiska intresse och man hoppas på att en förnuftig överenskommelse ska göras med EU, skriver tidningen.

Största containertappet någonsin i Göteborgs Hamn

2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan i Göteborgs Hamn med en minskning på hela 19 procent. Det visar en färsk sammanställning över godsvolymerna 2017. Ändå ligger den totala godsvolymen kvar på strax över 40 miljoner ton. Det tack vare goda resultat i övriga godsslag som i flera fall gjort rekordresultat.

En rattfylla - och ett dussin överlastade 3,5:or

Polisen: ”De går på knäna”

Helsingborgspolisens fokus på 3,5-tons lastbilar har fortsatt under den gångna veckan. Resultatet av kontrollerna på väg – och i Ystad hamn – pekar på att majoriteten av lättlastarna inte drar sig för att lägga på ett antal extra kilon på sina fordon.

Företagare i anläggningsbranschen döms till fängelse - men frias för mord

Den man i anläggningsbranschen som i dagspressen pekades ut som "lastbilschaufför" och som misstänktes för att ha bragt sin fru om livet och sedermera styckat hennes kropp, har nu fått sin dom. Han döms till fängelse, men frias på en av åtalspunkterna.

Körde med tre förarkort för Oxelösundsåkeri

Ett tips till polisens ledningscentral i Västerås leder till att en förare, anställd av ett svenskt åkeri med bas i Oxelösund, stoppas och bötfälls bland för att ha använts sig av flera förarkort. Inget ovanligt i åkeriet menar föraren och något som därför kan få konsekvenser för företaget i fråga.

Åtta av tolv kontrollerade 3,5:or var överlastade

Trafikpolisen i Helsingborg utförde under några timmar på tisdagen en kontroll på E6 vid Långeberga, med extra fokus på lättlastare. Och resultatet talar sitt tydliga språk. Överlaster är mer regel än undantag.

Tidningen Proffs fre 22 december 2017

22 december 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“Om vinnare och förlorare i trafiken”

Vilket är värst i trafiken? Att en förare hänsynslöst nog genomför en omkörning på riksväg 50 i Askersunds kommun trots mötande trafik, får sladd och kommer över i mötande körfält på nytt samt krockar med en mötande bil och orsakar personskador? Att föraren efter åtal döms för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada och i både tingsrätt och hovrätt ådöms 80 dagsböter? Eller låt mig säga endast 80 dagsböter. För det är vad jag tycker. Eller att mängder av motsvarande hänsynslösa omkörningar äger rum varje dag som lyckosamt nog genom änglavakt inte leder till en krock med ödesdigra följdverkningar och där ingen hänsynslös förare får stå till svars rättsligt?
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 22 december 2017
Stäng

22 december 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Lennart kommer med julens viktigaste dryck
 • Trafikpoliser och branschfolk på besök i Bryssel
 • Hos LP tvättas 1000 lastbilar i månaden - för hand
 • Orderböckerna har öppnat för uppdaterad Transit Custom
 • Hon har full koll på virkestransporterna till Stora Enso
 • Returpapper är (arbets)livet för Anette
 • Pensionerad 141:a lever lugnt liv hos Anders
 • Elias kör till Ullared – 25 gånger om dagen
 • LBC Frakt Värmland gör tummen upp för HVO
 • Volvo F10 och F12 fyller 40 år
 • ... m.m ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant