DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

”Transportstyrelsens fel att unga inte vill bli chaufförer”

Först och främst vill jag önska er alla en riktigt God Fortsättning på det nya året!
Ett nytt år – ett helt oskrivet blad ligger framför oss, låt oss förvalta det väl! Det gamla året då, vad kan vi lära oss av det? En hel del faktiskt, och lägger vi till ytterligare några år bakåt i tiden får vi en rejäl historielektion.

Vi kan dra oss tillbaka till den 10 oktober 2010, det var då vi i Skaraborgs åkeriförening på allvar började jobba med frågorna kring den olagliga trafiken på landets vägar.

Startskottet var i dåvarande åkeriföreningens lokaler i Skaraborg där omfattande kontakter mellan åkerinäring, politiker och myndigheter började. Partiledare, ministrar och riksdagsledamöter har sedan dess passerat revy på kontoret.

Vi inledde ett nära samarbete med polisen för att öka säkerheten på vägarna och den legendariska poliskommissarien Per-Arne Nilsson blev en central aktör i kampen mot brottsligheten på våra vägar.

Vad har då hänt sedan dess? En hel del faktiskt, även om det ibland kan kännas som att vi trampar vatten. Det återstår mycket arbete och vi som är aktiva inom åkerinäringen måste oförtrutet driva dessa frågor vidare.

Som om problemen med den olagliga trafiken inte var nog, har branschen dessutom svårt att rekrytera unga människor och orsakerna till det kan vara flera. Själv har jag identifierat två problem som får de unga att tveka inför en framtid i åkerinäringen. Det kan självfallet finnas fler orsaker, men dessa två har jag personlig erfarenhet av.

Det ena skälet är just den olagliga trafiken, som i mångt och mycket smutsar ner hela åkerinäringen. Vem vill arbeta i en bransch som så tydligt förknippas med svältlöner och kriminalitet? Här har vi en stor utmaning framför oss och vi måste komma tillrätta med den sociala dumpingen och kriminaliteten som infekterar hela näringen.

Det måste helt enkelt bli ordning och reda på våra vägar och här kan en svensk variant av Tyska BAG vara en lösning.

Det andra skälet är Transportstyrelsens så kallade kontroller. Jo, jag väljer att kalla dom för ”så kallade kontroller”!

Kvalitén på dessa kontroller är direkt undermålig och myndigheten misshandlar lagstiftningen å det grövsta. Hela regelverket kring kör- och vilotider vilar på tre ben, trafiksäkerhet, konkurrens på lika villkor och slutligen, förarens sociala villkor.

Det är här som Transportstyrelsens kontroller faller igenom - stort. Transportstyrelsen har allt för låg kompetens i sin kontroll av kör- och vilotider.

Från handläggare upp till chefsnivå har de inte en susning om hur buss- och åkerinäring fungerar. Kontrollerna bygger på ren matematik i ett datasystem. Ett datasystem som dessutom är så instabilt att det är näst intill omöjligt att få en arbetsdag utan anmärkning.

Transportstyrelsens utfärdar sanktionsavgifter åt höger och vänster utan någon som helst urskiljning. Seriösa åkerier påförs skyhöga sanktionsavgifter på fel och brister som finns inbyggda i systemet. Åkeriägarna i sin tur jagar sina förare med blåslampa för att den enskilde föraren inte skall glömma en knapptryckning.

Helt plötsligt har den lagstiftning som skulle vara till skydd för den enskilde föraren, blivit hans värsta fiende. En situation som rakt av kan tillskrivas Transportstyrelsen och deras undermåliga kontroller. En kontroll som helt och hållet bygger på matematik och saknar alla spår av kunskap och kompetens.

På det sätt som Transportstyrelsen utför sina kontroller har de ytterst små möjligheter att hitta de som fuskar med manipulerade färdskrivare eller flera förarkort.

Samtidigt som Transportstyrelsen lägger allt sitt fokus på knapptryckningar och administrativa brister, ligger fältet helt öppet för de som väljer att fuska.

Ironiskt nog – det har aldrig tidigare varit så lätt att fuska, som det är nu! Eftersom trafikpoliser och bilinspektörer är så få till antalet och i huvudsak arbetar dagtid, är det riskfritt att fuska på nätterna.

Mina tidigare kollegor inom polisen beskriver situationen på ett klockrent sätt. Ser vi kör- och vilotider som är helt korrekta, då utgår vi från att det är manipulerat! En mycket beskrivande kommentar, eftersom systemet i sig har så mycket inbyggda fel och fällor, att det är i det närmaste omöjligt att få till det utan att manipulera färdskrivaren!

Situationen visar med tydlighet att Transportstyrelsen inte är kapabel att utföra kontroller på ett sådant sätt att det stävjar det medvetna fusket.

Tack vare Transportstyrelsens sätt att utföra sitt uppdrag, väljer de unga förarna att lämna branschen eftersom de upplever sig jagade av en myndighet som inte klarar av att sortera bort mänskliga misstag från medvetet fusk.

Jag har inga som helst problem med att den som fuskar och medvetet bryter mot lagstiftningen får betala böter, det skall de göra!

Jag störs däremot av den hetsjakt som blivit på de människor som försöker göra ett gott jobb, men som sviks av ett system som i sin uppbyggnad skapar överträdelser!

Det här kommer att bli en viktig fråga för mig under 2018, det lovar jag!

2018 kommer på många sätt att innebära utmaningar för mig personligen och jag ser fram mot ett spännande år.

Med dessa rader vill jag önska er alla en God Fortsättning - vi ses säkert på ett eller annat sätt under 2018.

Thomas Morell

 

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 2 Januari 2018, kl 21:22
Kategori: Debatt
Taggar: Politik, Skaraborgs åkeriförening, Trafikpolisen, Transportstyrelsen

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Rättvisan uppfattas inte alltid som särskilt rättvis””

Skolans värld var ofta hårdare förr. Då menar jag fysiskt. Fysisk bestraffning – om än formellt måttfull sådan men i praktiken ibland hård och starkt kränkande – ansågs rymmas inom ramen för en god fostran. Läraren ansågs förr också med viss våldsutövning kunna vidmakthålla sin auktoritet. Det fick jag en gång i tiden själv som elev erfara.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant