DEBATTARTIKEL

Thomas Morell (SD). Foto: Tommy Holl, arkiv

Morell (SD) svarar Pia Nilsson (S):

”Ett sätt att försöka dölja sina egna tillkortakommanden”

Det vore klädsamt om tonläget från socialdemokraten Pia Nilsson antog en lite mer sansad nivå. Hur valresultatet och eventuella strukturer i den politiska kartan kommer att se ut har ingen av oss svar på idag. Att ”förutsätta” det ena eller det andra är enbart ett sätt att försöka dölja sina egna tillkortakommanden.

Vi som arbetat med åkerinäringens situation under flera år har sett hur den ena ministern efter den andra lovat kraftfulla åtgärder för att stävja fusket.

I valrörelsen 2014 lovade Anders Ygeman (S) att det skulle bli klampning på riktigt och kraftiga satsningar på trafikpolisen var att vänta. Dessa åtgärder skulle genomföras omedelbart, bara socialdemokraterna vann valet. I ärlighetens namn skall sägas, att många närde en förhoppning om en efterlängtad förbättring för svensk åkerinäring.

Besvikelsen blev desto större när ingenting hände och löften om satsningen på trafikpolisen föll platt till marken.

Ganska snart efter valsegern började man höra kommentarer från socialdemokraterna som gav onda föraningar! ”Det finns 15 000 poliser i yttre tjänst och de kan nyttjas till kontroller av den yrkesmässiga trafiken”! Resonemanget var ett direkt eko från gamla Rikspolisstyrelsen.

Att ingripandepoliser, IGV, skulle nyttjas till kontroller av den yrkesmässiga trafiken visar med tydlighet att man inte har förstått vad det handlar om. Att kontrollera yrkestrafik är inget som ingripandeverksamheten kan utföra, ty det krävs en specialkompetens som inte finns i den reguljära polisverksamheten.

Resonemanget att IGV skulle utföra kontrollerna är lika galet som att köpa in hammare till en byggarbetsplats, men man anställer inga snickare utan anser att murarna skall snickra lite när tillfälle ges!
Är det någon som tror att det bygget blir färdigt?

Det finns naturligtvis både ingripandepoliser och murare som kan mer än sin huvudsakliga yrkesroll, men för ett gott resultat skall var och en göra det den är bäst på!

Under mandatperioden har trafikpolisen mer eller mindre satts på undantag och idag är antalet tjänstemän som kan utföra kontroller av den yrkesmässiga trafiken ytterst begränsad. Det krävs en rejäl upprustning av den verksamhet som har att utföra dessa kontroller. Skall den seriösa åkeri, buss och taxibranschen kunna verka på en sund marknad måste det bli en rejäl satsning på vägkontrollerna!

Kontroll av den yrkesmässiga trafiken kräver kunskap i lagstiftningen gällande trafiktillstånd, cabotage, farligt gods, vikter, lastsäkring, fordonens tekniska status, fordonsregister, trafikförordning, fordonsförordning, kör- och vilotider, mm.

Det är alltså en omfattande kunskap som ligger långt utöver den ordinarie polisverksamheten.

Både tidigare och nuvarande regering har tillåtit den här utarmningen och det har fått dramatiska följder. För att citera förre kriminalkommissarien Per-Arne Nilsson från en konferens i förra veckan. ”Sverige idag är i fritt fall när det gäller kriminaliteten och vägen är den största brottsplatsen av alla”!

Det här säger en hel del om den situation som råder ute på våra vägar och i landet i övrigt. De kriminella har fritt fram och de kan agera i det närmaste ostört. Det har fått allvarliga följder med stölder, inbrott, narkotikahandel, vapensmuggling, mm.

För att komma åt det här måste det till en tydlig strategi från samhället för att ”grusa” maskineriet för de kriminella.

Det seriösa företagandet har allt för länge fått stå tillbaka för den osunda konkurrensen och det är hög tid att visa upp handlingskraft från samhället.

Avslutningsvis – nej, jag har inte utelämnat något av det som föreslagits, men det är meningslöst med skärpt lagstiftning om man inte möter upp med resurser att utföra kontroller. Det blir oerhört tandlöst om det inte finns personal där ute som straffar den som bryter mot lagstiftningen.

Att prata räcker inte särskilt långt i arbetet med att bekämpa brottslig verksamhet, det krävs handlingskraft och en hel del ”verkstad” för att nå resultat!

För egen del har jag praktisk erfarenhet från kontrollverksamhet på väg eftersom jag under många år har stått på asfalten i ur och skur. Efter min tid hos trafikpolisen har jag arbetat i åkeriernas tjänst, där sunda villkor har varit mitt fokus. Den erfarenheten är en styrka som jag tar med mig in i framtiden! 

Thomas Morell
Riksdagskandidat för sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: Onsdag 21 Mars 2018, kl 16:31
Kategori: Debatt
Taggar: Debatt, Politik, Replik, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna

Rumänskt ekipage får tekniskt körförbud

”Åkaren vill inte anlita en svensk verkstad”

Både dragbilen och trailern kräver omfattande reparationer, men åkaren vill inte anlita en verkstad. Han ringer till en bekant i Rumänien och snart rullar en servicebil ut på vägarna med destination kontrollplats Långeberga, Helsingborg.

Thomas Morell (SD) svarar Monica Green (S)

”Vore det inte bättre att diskutera sakfrågor?”

Det är märkligt ändå, att så fort argumenten tryter hos Socialdemokraterna, anklagar de motparten för att "svartmåla" och de använder begrepp som "storvulet svepande och demoniserande av verkligheten" i sin argumentation.

Uppstickare utmanar i budbranschen

"Vi jobbar aktivt med att utmana konkurrenterna"

Sedan 1976 har Best Transport med säte i Årsta, erbjudit små och stora företag smidiga transportlösningar. De vill bli den ledande aktören på snabba transporter i Norden och utmanar nu konkurrenterna i södra och mellersta Sverige med budtjänsten Best Paket.

De får inte stoppa fortsatt färd

”Men fyndet av lite ADR, ger dem den befogenheten”

Det är full aktivitet i Helsingborgs färjeläge när Tullen, polisen och Kustbevakningen är på plats den 12 april. Kustbevakningen får mycket att göra och vi hakar på.

Transportföretagen om vårbudgeten:

”Det saknas en tydlig transportpolitik”

Trots att regeringen i vårbudgeten föreslår att potentialen utanför storstadsområdena ska tas tillvara bättre, saknas fortfarande en trovärdig transportpolitik för att hela Sverige ska kunna leva, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen som frågar sig: Vart tog hela Sverige-satsningen vägen?

Ulvskog: Jag ska fortsätta driva Jens frågor

”Transportfrågorna ligger mig varmt om hjärtat”

Marita Ulvskog är Europaparlamentariker och delegationsledare för den svenska (S)-delegationen i Europaparlamentet. Nu tar hon över nyligen bortgångne Jens Nilssons transportfrågor i EU.

Ändrad maxvikt för vissa treaxliga fordon

Regeringen har beslutat att ändra maxvikten för vissa treaxliga fordon från 26 ton till 28 ton. Det innebär en möjlighet att transportera upp till 64 ton på BK1-vägar.

Svensk DAF-tekniker trea i Europafinalen

”Klart att jag vill vinna en dag”

Nu har årets DAF-tekniker 2018 i Europa korats och segern gick till Österrike, följt av Tyskland. Sverige kom, genom Hugo Bergman, på en hedrande tredjeplats.

Monica Green (S) svarar Thomas Morell (SD)

”Vi lägger inte tid på att svartmåla. Vi får något gjort istället”

När Sverigedemokrater använder sin tid till att svartmåla, storvulet svepande och även demonisera, använder vi vår tid till att få något gjort. Att Sverige är det mest trafiksäkra landet har inte kommit automatiskt, utan är ett långt och tålmodigt arbete både med infrastruktur och folkbildning.

Asg-träff i Göteborg

”Vi vill värna minnet av tiden då det begav sig”

Ännu en gång samlades ASG-gruppen i Göteborg för att umgås och minnas tiden då det begav sig, som det heter. Den tiden kommer aldrig igen och genom att samlas, vill man värna minnet av det som varit.

Dachser har medvind

”Ökade priser för flyg- och sjötransporter en del av framgången”

Under räkenskapsåret för 2017, uppnådde Dachser för första gången en omsättning på över sex miljarder euro. En ökning av bruttointäkterna med 7,2 procent.

"Vallöftena 2014 liknar en ”pyspunka”

”Svenska förarkåren är ett föredöme när det gäller nykterhet”

För en dryg vecka sedan, stoppade polisen en misstänkt rattfylla i ett tungt fordon. Det var allmänheten som ringde till polisen och larmade om en lastbil som körde mot trafiken på motorvägen utanför Landskrona. Föraren greps och häktades senare misstänkt för grovt rattfylleri.

FINANSPOLISEN SLÅR TILL

”26 000 liter diesel tas i beslag”

26 000 liter är en ansenlig mängd och en berättigad fråga är om dieseln är "skördad" i flera länder i Europa eller på något annat, ljusskyggt sätt hamnat på aktuell trailer.

Nya 80-tonsramper från Manoovr

”Vi höjer standarden för transport av tunga maskiner”

Nooteboom Manoovr senaste tillskott är 4-, 5- och 6-axliga förlängbara semitrailers för grävmaskiner med skopa. De nya produkterna är specialgjorda för transporter av exemplevis jordbearbetnings- och byggmaskiner.

Polisen kan inte skriva ordningsbot

”30 ton obandad marksten leder inte till påföljder”

Den 12 april kontrollerar Kustbevakningens inspektör Jonna Ström ett bulgariskt ekipage som kommer in från Danmark till Helsingborg via Scandlines. Trailern är lastad med cirka 30 ton marksten på pall på väg till Göteborg.
- Endast den dubbelställda pallen är bandad, säger Jonna. Resten står löst och är inte heller förstängt åt sidorna.

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant