Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.


Thomas Morell (SD). 

Jag vill först och främst framföra min uppskattning till tidigare kollegor inom trafikpolisen vilka på ett mycket förtjänstfullt sätt angriper det här problemet.

Trafikpolis Sören Johansson kallar situationen "systemhotande" – en beskrivning som på ett mycket kärnfullt sätt beskriver vad det faktiskt handlar om.

För egen del har jag under flera år jobbat intensivt med dessa frågor och jag tycker ärligt talat synd om åkeriägare och förare i de seriösa åkeriföretagen. De har bokstavligt talat blivit lämnade i sticket av nuvarande och tidigare regeringar. Åtskilliga är de möten vi haft med ministrar och riksdagsledamöter för att beskriva situationen ute på vägarna.

Jodå, det har kommit förslag om förändringar och i vissa fall har dessa också genomförts.
Bra så – men resten då?

Vi ser ju tydligt hur de fåtal tunga enheter som finns kvar inom polisen bokstavligt talat, ”öser ur en sjö” av manipulation, olagliga transporter och tekniska brister - ändå satsas det inte på den här viktiga verksamheten!

Trafikenheterna plockar det ena fordonet efter det andra, vilket tydligt visar på det stora behovet av kontroller.

Hur stort är mörkertalet? Ingen vet – men var och en som vistas på vägarna och har insyn i branschen ser hur allvarlig situationen är!

Polisens beskrivning av problemet som ”systemhotande” är mer klockrent än vad många kanske inser. Olagliga transporter, manipulerade färdskrivare och annat elände knäcker förr eller senare den seriösa åkerinäringen. Kvar blir det aktörer som lever på fusk och kriminalitet, vill vi ha det så?

Polis och övriga rättssystemet har svårt att komma dessa aktörer eftersom de lever i skyddet av att vara ”utomnordiska medborgare”, eller så har de via manipulation dolt vad de faktiskt har gjort.

Visst, det går att komma åt en enskild transport med en sanktionsavgift, men det lär inte skapa någon större ”oreda” i den kriminella verksamheten. För att nå ett bestående resultat som skyddar den seriösa åkerinäringen måste upptäcktsrisken bli betydligt större. Till detta skall det kopplas ett tydligt beställaransvar för att få transportköparen att inse sitt ansvar.

Idag sponsrar giriga transportköpare bokstavligt talat de kriminella nätverken. En kriminalitet som tar allt större plats i vårt samhälle. Den utvecklingen måste ovillkorligen stoppas.

Kan vi skönja något ljus inför framtiden?
Man ska inte måla troll på väggen, men det har ju inte skett någon som helst satsning på trafikpolisen och kontroll av den tunga trafiken de senaste tio åren. I det avseendet kan både nuvarande regering och tidigare alliansregering ställa sig i skamvrån.

Antalet tjänstemän som har befogenhet och kunskap att utföra kontroller har stadigt minskat de senaste åren. Det finns några ”öar” kvar med duktiga poliser och bilinspektörer, men sedan är det bokstavligt talat, öken!

Den här slappheten från de som haft ansvaret de senaste mandatperioderna, har skapat en situation ute på landets vägar som i det närmaste kan liknas med Vilda Västern. Den seriösa åkerinäringen har att konkurrera med aktörer som medvetet sätter hela systemet ur funktion, det fungerar ju bara inte!
Det måste till en förändring!

Kammaråklagare Mikael Bäckström yrkar i ett av de senaste ärendena på en företagsbot om 175 000 kronor. Det är givetvis bra och en utveckling i rätt riktning, men varför lägga en manipulerad färdskrivare så lågt som 150 000 kronor. Den sanktionsavgiften kan utan vidare höjas till minst 200 000 kronor.

Det måste ske en rejäl satsning på kontroll och övervakning av den tunga trafiken. Organisera detta i en egen verksamhet liknande tyska BAG och besätt tjänsterna med kompetent personal som har full befogenhet att utföra kontroller på väg.

I denna verksamhet bör även den kontroll som Transportstyrelsen utför idag ingå, då höjs kvalitén på dessa kontroller avsevärt och vi får en situation där medvetet fusk tydligare straffas, snarare än mänskliga misstag.

I höst går vi till valurnorna för att välja politiska företrädare inför nästa mandatperiod – förvalta din röst väl!

Jag har valt att kandidera till riksdagen för att aktivt kunna bidra med en förbättring för landets åkeriägare och förare.

Thomas Morell
Kandidat till riksdagen för Sverigedemokraterna


Läs även:

Fordon i beslag efter misstänkt manipulation

Manipulerade färdskrivare är "systemhotande"

Åklagare yrkar på 175 000 i företagsbot för "Fullutrustad" polack

Om artikeln

Publicerad: Lördag 10 Mars 2018, kl 17:00
Kategori: Debatt
Taggar: Manipulation, Politik, Sverigedemokraterna, Trafikpolisen

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Rättvisan uppfattas inte alltid som särskilt rättvis””

Skolans värld var ofta hårdare förr. Då menar jag fysiskt. Fysisk bestraffning – om än formellt måttfull sådan men i praktiken ibland hård och starkt kränkande – ansågs rymmas inom ramen för en god fostran. Läraren ansågs förr också med viss våldsutövning kunna vidmakthålla sin auktoritet. Det fick jag en gång i tiden själv som elev erfara.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant