DEBATTARTIKEL

Foto: Här stannar Sverige

Vilka är de verkliga miljöbovarna?

Mycket i vårt samhälle handlar om att inhemska företag måste tjäna pengar för att ha råd att driva företag i Sverige, och därigenom kunna anställa folk, som kan betala skatt i kommunerna.


 

En del av dessa företag ser sig kanske tvungna att anlita billiga transporter från våra östländer, då dom tycker att inhemska transporter blir för dyra.

Men pratar man om miljökonsekvenserna i detta så förvandlas man till en trädkramare. Men tar man istället detta träd och gör till papper och svartluten, som är en biprodukt av detta, till HVO-bränsle så minskar faktiskt utsläppen radikalt.

Lite enkelt räknat så kan man genom att tanka HVO på ett vanligt 64-tons fjärrekipage med Euro 6-motor istället för vanlig diesel spara runt 154 440 kg CO2 per år (uträkning ifrån energifabriken).

HVO går att köra på alla Euro 6-motorer och eftersom det är ett syntetiskt bränsle som utvinns ifrån restprodukter så har den blivit skattebefriad, därmed samma pris som vanlig diesel.

Detta går att tanka i Norden och i denna HVO finns inga restprodukter från palmoljor.

Men vad är det stora problemet då? Jo det är just diesel som är problemet, inte våran, utan övriga Europas. Man kan kolla på några parametrar som tillexempel totalsvavel som räknas i ppm. Där ligger svensk diesel på cirka 2-4 ppm, medan övriga Europa ligger på upp till 350 ppm (0,35 promille).

Sedan har vi det cancerogena ämnet polyaromatiska kolväten som ligger på 0,02 % per volym i Sverige jämfört med i övriga EU där det ligger på 1-2 % per volym.  

När man ser detta så här tydligt så borde det finnas en transportmiljö-skala på allt som vi köper i handeln, liknande den som finns på de vitvaror man köper. Det är roligt att leka med tanken hur dom stora vitvarujättarna skulle förklara att kylskåpet som du vill köpa har A++ på energi skalan, men att transporten har varit B eller i värsta fall C.

Tänk då om kylskåpet eller klädesplagget har åkt med billiga 3,5-tonnare med Euro 4-motor – och på diesel som har varit tankad någonstans i Europa, skulle tänka mig att skalan hamnar på G.

Med den andel av sådana lätt-transporter som syns i Sverige så kan man undra om inte dessa lätta lastbilar tar för sig av vårt inhemska gods. Vid kontroller så är överlast inget ovanligt på dessa bilar.

Man kan undra hur trafiksäkert det är på vägarna, då man har hört skräckexempel på lätta lastbilar som har 485 % överlast. Om vi ska vara lite ironiska, så skulle man kunna säga att det är en chaufför med miljömedvetenhet.

Vad vi vill komma med det är just antal nyttolast-ton per koldioxider (NOx) utsläpp. Vi har gjort en liten uträkning som visar Euro 6-motorer, visserligen i fullt uttag av hästkrafter, men då det har visat sig svårt att få fram exakta uppgifter i olika vägstandard och vind-/miljöförhållandet så får vi hålla oss tillgodo med detta

Den vanligaste lätta lastbilen i transportbranschen, enligt statistiken i Europa är en IVECO. Vi gjorde en uträkning med deras Euro 6-motor som är på 210 hästkrafter. Vi lade in medelhastigheten som en variabel med, eftersom det skiljer. Och sträckan 60 mil. Detta motsvarar ungefär sträckan Helsingborg – Stockholm, en sträcka med mycket godstransporter.

En lätt lastbil får lasta runt 700-900 kg och vi avrundade upp det till 1000 kg (det är ju ändå många med överlast).

Detta la vi emot en vanlig Scania 500 hk med en gardintrailer, som får ligga på runt 22-29 ton i övriga Europa, beroende vilket land.

Vi gjorde samma uträkning med dragbilen och trailern, som med den lätta last bilen.

På 60 mil så släpper trailerdragaren med en Euro 6-motor ut cirka 91,4 NOx per lastad ton. Samma uträkning med den lätta lastbilen blir 247g NOx per ton last. 

Med andra ord så släpper den lätta lastbilen ut nästan 2,8 gånger så mycket CO2 per lastad ton på Euro 6.

Tar man detta multiplicerat med trailerns 25 ton så blir det otroliga siffror, inte undra på att det är vanligt med överlast då eftersom dessa chaufförer antagligen värnar miljön.

Dessa uträkningar kan man använda till en del större speditörer, men absolut inte till alla då många av transporterna görs med Euro 4 eller i bästa fall Euro 5-motorer

Om det hade varit så att lättlastarna går med inhemskt gods och, skulle kunna köras av vanliga 64-tons fjärrekipage med en lastkapacitet på runt 37-40 ton, då skulle det med samma uträkning och med en värstingmotor på 730 hästkrafter med Euro 6 bli cirka 87g NOx per lastad ton. Alltså 2,8 gånger bättre än den lätta lastbilen. Samma sak där, multiplicerar man det med 38 ton så får man nästan hicka.

Men varför körs då godset mycket på dessa lätta lastbilar när miljön blir så påverkad, och varför går godset inte på 64-tonslastbilar?
- Jo priset styr, inte miljön!

Om artikeln

Publicerad: Fredag 9 Mars 2018, kl 13:29
Kategori: Debatt
Taggar: Debatt, Här stannar Sverige, HSS, Lättlastare, Miljö

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Rättvisan uppfattas inte alltid som särskilt rättvis””

Skolans värld var ofta hårdare förr. Då menar jag fysiskt. Fysisk bestraffning – om än formellt måttfull sådan men i praktiken ibland hård och starkt kränkande – ansågs rymmas inom ramen för en god fostran. Läraren ansågs förr också med viss våldsutövning kunna vidmakthålla sin auktoritet. Det fick jag en gång i tiden själv som elev erfara.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant