KRÖNIKA

Freddy Welle, Kenneth Jaktlund, Conny Hård, Bibbi Steinert och Michael Högberg.

Här stannar Sverige summerar året som gått

Klockorna ringde in nya året, det år som snart ska ringas ut. Vad som väntade Här stannar Sverige, HSS, under 2017 var bortom vår fantasi. Inbjudningar började strömma in, utställningar blandades med mötesinbjudningar. Det skulle krävas mycket av oss för att allt skulle fungera. 

Admingruppen tog in ett antal moderatorer som hjälp, något vi pratat om under en tid. Det viktigaste är ändå alla som stödjer oss i vårt arbete, utan er alla skulle inte jobbet kännas lika givande.

Många är det som hjälpt oss framåt, och representerat HSS på olika sätt. Från syd till norr har det hänt saker. Vi som står som admin i gruppen har med hjälp av moderatorerna under året, försökt att sätta ord på det vi snappar upp från branschen. Sedan är det så att inte alla kanske tycker vi tagit upp rätt saker. Man kanske inte heller tycker att mycket, eller rentav inget, har hänt.

Det som vi nog anser är det största som hänt HSS under året, är att vi blivit rådfrågande instans till Transportstyrelsen, något vi inte alls trodde skulle kunna inträffa. 

Vi har, vid ett flertal tillfällen, haft möten med diverse andra organisationer, där vi har haft diskussioner kring beställaransvar, kör- och vilotider och sanktionsavgifter. En annan diskussion har gällt färdskrivare, till exempel hur vi ser på straffsatserna när man ertappats med att ha manipulerat färdskrivare. Vi har även tagit upp frågan kring nyttjanderättsavtal och tolkningen av dem.

I Norrbotten har HSS haft representanter hos Norrbottens handelskammare för att informera om vårt arbete. Där har man tagit upp dels det vi jobbar på i stort, men även mer lokala problem vilket är bra då dessa skiljer sig beroende på vart i landet vi verkar. 

Vi har besökt utställningar i massor. Från Gällivare i norr till Degerhamn på Öland i syd. De största har varit Mantorp trucking festival och Stockholm Truck Meet.

Under utställningarna har vi mött massor med folk. Vi har fått frågor och fått tagit del av tankar från folk i branschen, men också från andra människor.

På Vårgårda truck meet slöt vi ett samarbetsavtal med TIA Norge som vi därefter har utbytt tankar och idéer med under året.

Vi blev även inbjudna till fler utställningar, vilket vi ser som positivt. Tyvärr får vi lämna återbud till flertalet arrangemang då ekonomi och familjeliv inte alltid stämmer med vad vi skulle vilja göra.  

Vi har också haft möten med olika politiker. November började med ett möte med Jens Nilsson (S) från EU. Den 15/11 var det dags för möte i Stockholm, vilket blev speciellt såtillvida att det var första gången som alla admins träffades för första gången.

På ett lite café samlades vi över en kopp kaffe, och pratade om vad som skulle ske under dagen då ett möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth stod på agendan.

Samma dag möttes vi upp av Johan (M) i riksdagshuset. Johan är sakkunnig åt Jessica Rosencrantz (M). Efter att ha gått runt i korridorer och trappor började nästa möte.

För två av oss återstod ytterligare ett möte den här dagen. Ett givande möte med en för branschen känd person - Tommy Pilarp. Alla tycker kanske inte det låter som en bra idé.

Vi tyckte däremot att det var bra att ”känna honom på pulsen” och lyssna på hur han såg på branschen och problemen som vi ser.

Under de sista dagarna i november bjöds vi in till ett möte i EU-parlamentet i Bryssel. Det var Peter ”Nalle” Lundgren (SD) som stod för värdskapet. Med på mötet var även flera andra personer och organisationer från Sverige. Även vår italienska motsvarighet, Agora 2.0 MT, som representerades av Srdjan Sergio Grujic, var med på mötet. Så också vår andra EU-parlamentariker i transportutskottet, Jens Nilsson (S).

Tidningen Proffs medverkade också i Bryssel, som enda branschtidning, vilket betyder att ni kan läsa mer om mötet i tidningens decemberutgåva. 

Vi backar tillbaka till april. Något av det första som syntes ”utåt” var kortegen som HSS Skövdegrupp anordnade den 29/4. Som talare i Skövde hade Monica Green (S), Sten Bergheden (M) och vår egen Freddy Welle bjudits in.

Året avslutades med en kortege under HSS Blekinge/Skånes regi. Det blev ett bra avslut på året. Sören Johansson, en för branschen känd trafikpolis från Helsingborg, pratade om branschen och hur den ser ut sett ur polisens synvinkel. Önskemål om att fler chaufförer och åkare hade deltagit fanns från flera håll, men det blev ändå ett bra avslut på året. 

Något har vi säkert glömt att nämna i den här krönikan och det ber vi i så fall om ursäkt för. Även sådant vi eventuellt har missat är viktigt i kampen för branschen, där alla insatser värderas mycket högt.

Nu ser vi fram mot ett nytt år fyllt av olika event och möten. Så från oss alla till er alla: Gott Nytt År!

Här stannar Sverige

Om artikeln

Publicerad: Fredag 29 December 2017, kl 10:37
Kategori: Krönika
Taggar: Årskrönika, Gästkrönika, Här stannar Sverige, HSS

Omhändertaget körkort och böter när

Mediciner och bildelar i överlastade 3,5:or fastnade i Helsingborg

Följetongen om överlastade 3,5-tonsbilar fortsätter. En aldrig sinande ström av lättlastare rullar in i landet. Helsingborgspolisen kontrollerar så många de hinner med och inte sällan visar fraktsedlarna samma mottagare gång på gång. Gårdagen var inget undantag i det avseendet.

Starthjälp misstogs för fultankning

”Vi är chockade över anklagelserna”

På sociala medier kom det upp bilder som ser ut att visa att det tankas över bränsle från ett tankbilsekipage till ett trailerekipage på Rasta Håby vid Munkedal. Att tankekipaget regelbundet rör sig inom ett visst geografiskt område, gjorde det som setts än mer troligt.
Lägg därtill att sådan aktivitet inte är helt unik och Proffs får indicier som pekar åt ett håll. På Facebook blir det snabbt en sanning att ADR Logistika sysslar med oegentligheter.

Omtalat tankbilsekipage klampades på Svinesund

Det nya året har bara börjat när Rasta Håby vid Munkedal ännu en gång används av utländska aktörer för egen verksamhet. Bilder kommer snabbt upp på Facebook och många känner igen företaget sedan tidigare. Polisen på Västkusten i Sverige och norsk polis, blir intresserade. Nyligen klampades ekipaget - på Svinesund.

Polsk chaufför dömd till 4 månaders fängelse för grovt rattfylleri

En grov rattfylla i lastbil stoppas i Sundsvall i december 2017 och föraren har nu fått sin dom. Det visar sig att han har mer på sitt samvete än rattfylleri när det är dags för förhandlingar i tingsrätten.

Norskt åkeriförbund vill se krafttag mot social dumpning

”Myndigheterna bör omedelbart vidta åtgärder”

På Fugleåsen Truck Stop står ett hundratal utländska lastbilsekipage uppställda varje helg. Norges Lastebileier-Forbund, NLF, har dokumenterat att flertalet av dessa står parkerade från fredag till söndag, med chaufförer i bilarna.
- Detta är inte endast potentiellt olagligt, det är också en signal om att det pågår social dumpning på våra vägar,  säger NLF-direktören Geir A. Mo.

Trailer full med farligt gods åkte oskyltad med Oslofärja

Får böta 66 000 kronor

En holländsk chaufför lurade sig ombord på ett fartyg mellan Oslo och Fredrikshamn utan att deklarera att lasten bestod av farligt gods. För detta får han nu betala dyrt. Chauffören dömdes nyligen till böter på 52 000 danska kronor (motsvarande närmare 66 000 svenska).

Riksdagen:

Avstånd mellan kombiterminaler inget som EU ska bestämma

EU:s förslag om att införa ett maxavstånd mellan terminaler där man lastar om gods för vidaretransport med annat trafikslag går för långt. Det anser Riksdagen som lämnar ett motiverat yttrande till EU om att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen. Det vill säga principen om att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt.

Turkiskt ekipage fick körförbud – stack utan körkort och pass

Under måndagen vinkar trafikpolisen i Helsingborg in ett turkiskt ekipage för kontroll på Långeberga i Helsingborg. Trailern såg ut att luta åt höger och trafikpolis Christer Hansson trodde initialt att det var fråga om lastförskjutning.

DEBATTARTIKEL

Transportbranschen måste ta gemensamt ansvar för sitt rykte

I en tid då e-handeln växer med en enorm kraft höjs också kraven från konsumenterna när det kommer till leveranser. Slutkonsumenten som handlar bakom skärmen vill inte längre anpassa sig efter gammalmodiga transportföretag med föråldrade villkor. De företag som väljer att inte prioritera kundernas nya leveransbehov kommer inte heller att ha en chans framöver. Detta gäller för såväl e-handlare som transport- och logistikföretag, menar Niklas Knight, vd på Best Transport.

Brexit dåligt för Storbritannien - men inte för DAF

Rubriken är hämtad från engelska Transportnews. Brexit anses av många inte vara i Storbritanniens bästa ekonomiska intresse och man hoppas på att en förnuftig överenskommelse ska göras med EU, skriver tidningen.

Största containertappet någonsin i Göteborgs Hamn

2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan i Göteborgs Hamn med en minskning på hela 19 procent. Det visar en färsk sammanställning över godsvolymerna 2017. Ändå ligger den totala godsvolymen kvar på strax över 40 miljoner ton. Det tack vare goda resultat i övriga godsslag som i flera fall gjort rekordresultat.

En rattfylla - och ett dussin överlastade 3,5:or

Polisen: ”De går på knäna”

Helsingborgspolisens fokus på 3,5-tons lastbilar har fortsatt under den gångna veckan. Resultatet av kontrollerna på väg – och i Ystad hamn – pekar på att majoriteten av lättlastarna inte drar sig för att lägga på ett antal extra kilon på sina fordon.

Företagare i anläggningsbranschen döms till fängelse - men frias för mord

Den man i anläggningsbranschen som i dagspressen pekades ut som "lastbilschaufför" och som misstänktes för att ha bragt sin fru om livet och sedermera styckat hennes kropp, har nu fått sin dom. Han döms till fängelse, men frias på en av åtalspunkterna.

Körde med tre förarkort för Oxelösundsåkeri

Ett tips till polisens ledningscentral i Västerås leder till att en förare, anställd av ett svenskt åkeri med bas i Oxelösund, stoppas och bötfälls bland för att ha använts sig av flera förarkort. Inget ovanligt i åkeriet menar föraren och något som därför kan få konsekvenser för företaget i fråga.

Åtta av tolv kontrollerade 3,5:or var överlastade

Trafikpolisen i Helsingborg utförde under några timmar på tisdagen en kontroll på E6 vid Långeberga, med extra fokus på lättlastare. Och resultatet talar sitt tydliga språk. Överlaster är mer regel än undantag.

Tidningen Proffs fre 22 december 2017

22 december 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“Om vinnare och förlorare i trafiken”

Vilket är värst i trafiken? Att en förare hänsynslöst nog genomför en omkörning på riksväg 50 i Askersunds kommun trots mötande trafik, får sladd och kommer över i mötande körfält på nytt samt krockar med en mötande bil och orsakar personskador? Att föraren efter åtal döms för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada och i både tingsrätt och hovrätt ådöms 80 dagsböter? Eller låt mig säga endast 80 dagsböter. För det är vad jag tycker. Eller att mängder av motsvarande hänsynslösa omkörningar äger rum varje dag som lyckosamt nog genom änglavakt inte leder till en krock med ödesdigra följdverkningar och där ingen hänsynslös förare får stå till svars rättsligt?
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 22 december 2017
Stäng

22 december 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Lennart kommer med julens viktigaste dryck
 • Trafikpoliser och branschfolk på besök i Bryssel
 • Hos LP tvättas 1000 lastbilar i månaden - för hand
 • Orderböckerna har öppnat för uppdaterad Transit Custom
 • Hon har full koll på virkestransporterna till Stora Enso
 • Returpapper är (arbets)livet för Anette
 • Pensionerad 141:a lever lugnt liv hos Anders
 • Elias kör till Ullared – 25 gånger om dagen
 • LBC Frakt Värmland gör tummen upp för HVO
 • Volvo F10 och F12 fyller 40 år
 • ... m.m ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant