KRÖNIKA

Freddy Welle, Kenneth Jaktlund, Conny Hård, Bibbi Steinert och Michael Högberg.

Här stannar Sverige summerar året som gått

Klockorna ringde in nya året, det år som snart ska ringas ut. Vad som väntade Här stannar Sverige, HSS, under 2017 var bortom vår fantasi. Inbjudningar började strömma in, utställningar blandades med mötesinbjudningar. Det skulle krävas mycket av oss för att allt skulle fungera. 

Admingruppen tog in ett antal moderatorer som hjälp, något vi pratat om under en tid. Det viktigaste är ändå alla som stödjer oss i vårt arbete, utan er alla skulle inte jobbet kännas lika givande.

Många är det som hjälpt oss framåt, och representerat HSS på olika sätt. Från syd till norr har det hänt saker. Vi som står som admin i gruppen har med hjälp av moderatorerna under året, försökt att sätta ord på det vi snappar upp från branschen. Sedan är det så att inte alla kanske tycker vi tagit upp rätt saker. Man kanske inte heller tycker att mycket, eller rentav inget, har hänt.

Det som vi nog anser är det största som hänt HSS under året, är att vi blivit rådfrågande instans till Transportstyrelsen, något vi inte alls trodde skulle kunna inträffa. 

Vi har, vid ett flertal tillfällen, haft möten med diverse andra organisationer, där vi har haft diskussioner kring beställaransvar, kör- och vilotider och sanktionsavgifter. En annan diskussion har gällt färdskrivare, till exempel hur vi ser på straffsatserna när man ertappats med att ha manipulerat färdskrivare. Vi har även tagit upp frågan kring nyttjanderättsavtal och tolkningen av dem.

I Norrbotten har HSS haft representanter hos Norrbottens handelskammare för att informera om vårt arbete. Där har man tagit upp dels det vi jobbar på i stort, men även mer lokala problem vilket är bra då dessa skiljer sig beroende på vart i landet vi verkar. 

Vi har besökt utställningar i massor. Från Gällivare i norr till Degerhamn på Öland i syd. De största har varit Mantorp trucking festival och Stockholm Truck Meet.

Under utställningarna har vi mött massor med folk. Vi har fått frågor och fått tagit del av tankar från folk i branschen, men också från andra människor.

På Vårgårda truck meet slöt vi ett samarbetsavtal med TIA Norge som vi därefter har utbytt tankar och idéer med under året.

Vi blev även inbjudna till fler utställningar, vilket vi ser som positivt. Tyvärr får vi lämna återbud till flertalet arrangemang då ekonomi och familjeliv inte alltid stämmer med vad vi skulle vilja göra.  

Vi har också haft möten med olika politiker. November började med ett möte med Jens Nilsson (S) från EU. Den 15/11 var det dags för möte i Stockholm, vilket blev speciellt såtillvida att det var första gången som alla admins träffades för första gången.

På ett lite café samlades vi över en kopp kaffe, och pratade om vad som skulle ske under dagen då ett möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth stod på agendan.

Samma dag möttes vi upp av Johan (M) i riksdagshuset. Johan är sakkunnig åt Jessica Rosencrantz (M). Efter att ha gått runt i korridorer och trappor började nästa möte.

För två av oss återstod ytterligare ett möte den här dagen. Ett givande möte med en för branschen känd person - Tommy Pilarp. Alla tycker kanske inte det låter som en bra idé.

Vi tyckte däremot att det var bra att ”känna honom på pulsen” och lyssna på hur han såg på branschen och problemen som vi ser.

Under de sista dagarna i november bjöds vi in till ett möte i EU-parlamentet i Bryssel. Det var Peter ”Nalle” Lundgren (SD) som stod för värdskapet. Med på mötet var även flera andra personer och organisationer från Sverige. Även vår italienska motsvarighet, Agora 2.0 MT, som representerades av Srdjan Sergio Grujic, var med på mötet. Så också vår andra EU-parlamentariker i transportutskottet, Jens Nilsson (S).

Tidningen Proffs medverkade också i Bryssel, som enda branschtidning, vilket betyder att ni kan läsa mer om mötet i tidningens decemberutgåva. 

Vi backar tillbaka till april. Något av det första som syntes ”utåt” var kortegen som HSS Skövdegrupp anordnade den 29/4. Som talare i Skövde hade Monica Green (S), Sten Bergheden (M) och vår egen Freddy Welle bjudits in.

Året avslutades med en kortege under HSS Blekinge/Skånes regi. Det blev ett bra avslut på året. Sören Johansson, en för branschen känd trafikpolis från Helsingborg, pratade om branschen och hur den ser ut sett ur polisens synvinkel. Önskemål om att fler chaufförer och åkare hade deltagit fanns från flera håll, men det blev ändå ett bra avslut på året. 

Något har vi säkert glömt att nämna i den här krönikan och det ber vi i så fall om ursäkt för. Även sådant vi eventuellt har missat är viktigt i kampen för branschen, där alla insatser värderas mycket högt.

Nu ser vi fram mot ett nytt år fyllt av olika event och möten. Så från oss alla till er alla: Gott Nytt År!

Här stannar Sverige

Om artikeln

Publicerad: Fredag 29 December 2017, kl 10:37
Kategori: Krönika
Taggar: Årskrönika, Gästkrönika, Här stannar Sverige, HSS

Så vill Morell och Lundgren komma tillrätta med vägkriminaliteten

Sverigedemokraterna i Tibro bjöd i lördags in till en föreläsning på Fågelviksgymnasiet med EU-parlamentarikern Peter Lundgren och Thomas Morell, riksdagskandidat för SD. Där berättade de båda bland annat om åkeribranschens situation – men också om hur de tänker jobba för att komma tillrätta med problemen.
- Det räcker inte med enbart vägkontroller, man måste även rusta upp åklagare och domstolar, menar Thomas Morell.

Ertappades med manipulerad färdskrivare – frias!

Den 3 januari i år, kontrolleras en bulgarisk dragbil med trailer av bilinspektör Lars- Olof Tuvesson och trafikpolis Peter Ban på kontrollplats Långeberga utanför Helsingborg. Föraren har brutit mot ADR-reglerna och ganska snart misstänks att färdskrivaren är manipulerad. Trots omfattande bevisning om det sistnämnda, har Helsingborgs tingsrätt nu valt att att fria åkaren och åkeriet.

Kvinnliga chaufförer sökes till TV-program

- Fokus på ”glädje och underhållning”

Johanna Larsson är researcher på Fremantlemedia, samma produktionsbolag som äger formatet "Ice Road Truckers". De utvecklar nu en idé om ett TV-program där de följer med kvinnor inom transportbranschen i deras yrkesliv. Är du en av de kvinnor de söker, ska du inte dröja med att höra av dig till henne.

FTA ifrågasätter om åkerier med lätta lastbilar kan lära sig ”många nya regler”

Brittiska Transport Freight Association frågar sig om små åkerier klarar av att lära sig så många nya arbetstidsregler och att planera sitt arbete kring dessa om förslaget om färdskrivare i så kallade lättlastare vinner gehör. FTA kallar förslaget ogenomförbart.

Scania hyllar motorsportens ikoner på Anderstorp

I samarbete med Porsche hyllar Scania motorsportens ikoner under tävlingen Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

Bulgarisk Postnordtransport fast för otillåtet cabotage

I måndags kväll strax efter kl. 20.00, stoppas en bulgarisk dragbil med svenskregistrerad trailer av trafikpolisen i Skara. Föraren, som är från Makedonien, hade inget förartillstånd med sig och kunde inte heller bevisa att dragbilen kommit in i landet med en internationell transport.
Transporten, som kördes på uppdrag av Postnord, rapporterades för otillåtet cabotage.

Girteka i ny storaffär – köper 500 DAF

Girteka Logistics har åter varit ute hos lastbilshandlarna och gjort stora inköp. Denna gång blev det 500 stycken DAF XF-dragare. De flesta av dessa kommer att tas i drift mellan juli och oktober 2018 och kommer att ingå i Girtekas plan att ytterligare expandera sin verksamhet i hela Europa.

Satsar över halv miljard för mer gods på järnväg

Regeringen har beslutat att avsätta 389 miljoner kronor i år och 174 miljoner kronor för 2019, för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för att få fler att välja tåget för att skicka gods. Godstågsoperatörer kan söka stödet.

DAF öppnar butik i Markaryd

”90-årsjubiléet firas med specialdesignad entreprenadbil”

Nordic Truckcenter, generalagent för DAF lastbilar och tillika Truck & Trailer Parts, kommer nu till Sverige. Den 14 juni öppnas den första fysiska butiken på Nordic Truckcenter i Markaryd.

Etanol är världens största biodrivmedel

”Transporternas klimatpåverkan måste minska”

Etanol är världens största biodrivmedel och det är aldrig problem att få tag på hållbart producerat etanol. Lastbilar och bussar som tankas med etanolbränslet ED95, kan minska utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med om de körs på diesel, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB.

Skalbagge ger dieselmotorn en ny chans

”Elproduktionen inte grön än på länge”

Ryktet om förbränningsmotorns död, är betydligt överdriven, i alla fall om vi frågar Lundaforskarna som gör bedömningen att de flesta elektrifierade fordon kommer att vara hybrider.

Företagsbot till tjeckiskt åkeri:

Ville hem till dansuppvisning – stängde av färdskrivaren

Chauffören visar sig också vara åkaren. När fordonet tas i beslag, är han orolig för att det även ska förverkas varför han vill göra rätt för sig. Nu har domen fallit och åkeriet ska betala 150 000 kronor för dataintrång och han själv ska betala dagsböter. Läs mer om vad åkaren säger i förhöret.

Skärpta straff för spritsmugglare i buss

Den 27 november 2017 döms 18 personer för inblandning i en smugglingshärva rörande smuggelresor med buss till norra Tyskland. Resorna har anknytning till bussföretaget Trba Mont AB, som försattes i konkurs i augusti förra året. Domarna överklagas till hovrätten och idag fick flera av de dömda skärpta fängelsestraff medan andra fick sina tingsrättsdomar bekräftade.

Utländska fordon kör laglig inrikes trafik i Sverige – för 3 000 i månaden

För 3 000 kronor per månad kan utländska åkerier, med utlandsregistrerade dragfordon, utföra ett obegränsat antal inrikes transporter i Sverige utan att riskera att fällas för otillåtet cabotage. Ett företag med säte i Malmö skriver till exempel kontrakt med utländska åkerier och genom nyttjanderättsavtal, behöver det utländska åkeriet inte längre bry sig om vare sig tillfällighetsbegrepp eller andra konkurrensstyrande bestämmelser.

Snaran dras åt runt brevlådeföretagen

Måndagens votering i EU-parlamentet handlade om delar av det kommande mobilitetspaketet. Ett av förslagen, det som rör cabotagereglerna, har vi tidigare skrivit om. Bland föreslås att en internationell transport i framtiden ska påbörjas i det land där transportföretaget är etablerat.
Man kan, utan att ha allt för stor fantasi, anta att en del företag skulle falla för frestelsen att starta så kallade brevlådeföretag runt om i Europa. Men det "hålet" har man redan sett i parlamentet – och därför föreslår man nu regler som ska göra det svårare för den typen av fusk.

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018

25 maj 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018
Stäng

25 maj 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vintern tvättas bort hos Bilbadet i Partille
  • Fredrik - chaufför och hängiven hästfotograf
  • Valet 2018: Så vill SD och C jobba för en bättre åkeribransch
  • Polisens cabotageutbildning får ris och ros
  • Olaglig bred last-transport fick köra vidare
  • Provkört: Nya Stralis X-Way
  • 90 år med DAF Trucks
  • ... Och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant