Polisen, var god dröj...

Vi svenskar är ganska fogliga av naturen. Snällt ställer vi oss i kö, oavsett vad det gäller. På Ica, till biografen, till buffén på lunchrestaurangen. Och nåde den som tränger sig. Vi säger kanske inget – men innerst inne kokar vi av ilska.

Vi skulle ju förvisso kunna vässa armbågarna och tränga oss fram. Det händer så klart att en del människor gör så – i synnerhet om det står barn före. För vi vuxna har ju alltid så bråttom. Likväl är det ett oschyst beteende och vi har blivit lärda, att så gör man inte.

En kö man inte kan tränga sig före i är telefonköer.
Det absolut senaste på temat ”köer” är polisens växel. När man ringer 11414 kan det numera ta oerhört lång tid innan någon svarar. Om någon svarar överhuvudtaget.

Likaså har det berättats om långa svarstider även på nödnumret 112. Det sistnämnda är inte okej!

Genom alla år som jag har jobbat på tidningen, har jag då och då haft anledning att ringa till polisens pressavdelning, inre befäl och andra poliser inom utredningsenheterna i vårt avlånga land.

Jag vet inte om vi journalister ska anses vara bortskämda med snabba och korrekta svar från myndigheten, men just snabbheten och servicenivån är något som vi, som arbetar med ständiga deadlines, verkligen har uppskattat.

Nu verkar även den tiden vara förbi. Och det beror inte på att polisens personal har blivit vare sig latare eller mindre angelägna om att hålla en hög servicenivå. De är helt enkelt för få – och givetvis behöver även dessa personer andrum och en kopp kaffe emellanåt.

Trycket på telefonväxeln har dessutom ökat genom att allt fler medborgare ringer till polisen. Och när ingen svarar på 11414, är det kanske inte helt otänkbart att man istället ”prioriterar upp” sitt ärende till akut – vilket speglar av sig genom längre väntetider på 112-numret.

Jag funderar ofta på när det har gått så pass långt åt skogen med polisorganisationen att ansvarig politiker måste rycka in och styra upp det hela.

Läste förresten nyligen att inrikesministern sagt att antalet bilinspektörer har ökat i flera regioner. Frågan är ju bara hur det har gått till?

Jag kommer på mig själv med att småleende sitta och fundera på hur en platsannons för att rekrytera nya bilinspektörer till polisen skulle se ut...

”Vi söker dig, med ingenjörsutbildning inom det tunga fordonssegmentet, med stor erfarenhet av kontroller av tunga fordon. Du kommer att arbeta i en mobil kontrollgrupp som i princip saknar all form av styrning, därför är det ett plus om du kan tänka dig att improvisera dig igenom dina arbetsdagar.
Lämna in din ansökan på närmsta polisstation, om den är öppen. Och om det finns någon som har tid att prata med dig. Glöm inte att bifoga dina löneanspråk, som bör ligga i faggorna runt två tredjedelar av vad den privata marknaden kan erbjuda.
Har du frågor, ring 11414. Förbered dig på långa väntetider – så pass långa att du helst bör vara arbetslös för att över huvud taget ha möjlighet att få svar på dina frågor. Det bästa är om du inte frågar alls!”.

Ha en riktigt skön sommar – vi ses på Lastbil 2016 på Elmia – i monter D01:28!


 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 15 Juli 2016, kl 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: Bilinspektör, Elmia, Lastbil 2016, Polisen

Viftade med ett ”knivliknande föremål” efter dispyt på rastplats

En utländsk förare viftar med knivliknande föremål när han på lastbilsstoppet Haralds i Ljung, mellan Vara och Skara, ombeds stänga av motorn. Polis tillkallas, men händelsen finns inte rapporterad.

Startspärr förhindrar körning utan kort

”Som ett alkolås kopplat till färdskrivaren”

Stoneridge lanserar nu en startspärr för färdskrivare som kommer förhindra att föraren glömmer att stoppa i sitt kort före körning. D-Ignition är som ett alkolås men kopplat till färdskrivaren där D-Ignition känner av om det sitter ett förarkort i färdskrivaren eller inte.
Saknas kortet i kortfack 1 så kan föraren inte starta fordonet.

Ko-misk djurtransport fick köra vidare

Polisens ledningssamtal får dagligen ta emot samtal om allt mellan himmel och jord. Men frågan är om kanske inte måndagens samtal kan läggas till de mer udda inslagen?

INSÄNDARE

Bränslet blir dyrare - är det slutkört nu?

Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv ägnat mig åt det roligaste jag vet. Att köra lastbil. Jag var från början anställd chaufför under närmare 20 år. De senaste 20 åren har jag varit "egen" åkare och som mest haft åtta anställda.

30 miljoner extra till yrkesförarutbildning

Det råder chaufförsbrist i Sverige. Beskedet om att regeringen beviljat ytterligare 30 miljoner kronor till utbildning av yrkesförare, tas därför emot med glädje av branschens företrädare.

Pirtek expanderar för att ta hand om trasiga hydraulslangar

Under våren har Pirtek, före detta Slangakuten, mött upp efterfrågan på deras tjänster. I Stockholm och Göteborg har den befintliga styrkan på åtta respektive fem bussar, stärkts upp ytterligare till tio respektive sju bussar. Senare i år väntas ytterligare en expansion.

Cabotageutbildningen är över

”Nu finns verktygen - men vem ska skruva?”

Den stora utbildningsinsatsen som bland annat har gått ut på att lära landets poliser och bilinspektörer hur man ska hantera misstänkta otillåtna cabotage, är över. Proffs var med på två avslutande praktiska övningar under torsdagen. Och det är övervägande positiva intryck som instruktörerna tar med sig hem.

MP vill ta ännu hårdare tag om lastbilarna

”De största förorenarna”

Jakop Dalunde (MP), kommenterar EU-kommissionens förslag om minskade utsläpp från lastbilar. EU-kommissionen har nu presenterat sitt tredje mobilitetspaket som är avsett att minska koldioxidutsläppen och förbättra vägsäkerheten. Dalunde vill se hårdare tag.

Rekorddyrt att tanka

”Dieselpriset snart över 16 kronor litern!”

Bensin- och dieselpriserna steg under onsdagen till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort.

Tipsa Proffs – gå in gratis på Lastbil 2018!

Har du ett nyhetstips som du tycker att vi på tidningen Proffs borde titta närmare på? Skicka det då till oss. Tips som leder till en artikel, belönar vi med fribiljetter till Lastbil 2018 på Elmia.

Stockholm Truck Meet – årets solsäkraste event?

Stockholm Truck Meet kunde inte bjudit utställare och besökare på bättre väder – som vanligt, ska tilläggas. Fordonen sken ikapp med solen och stämningen var på topp. Hos en del till och med ”over the top”. Minnena som tas med hem från dessa dagar, lär också vara en hel del solbrännor.

Danskt tv-team följde chaufför under 59-timmars arbetspass

Icke transportrelaterad media har uppmärksammat en del av problemen inom transportindustrin. Danska TV Midvest har följt ett antal lastbilschaufförer och det visar sig att de vilar alldeles för lite. Ett skräckexempel är en chaufför som arbetat 59 timmar utan dygnsvila.

Helsingborgs hamn bekräftar:

Flera BMB-fordon med körförbud har använts

GDL: ”Stämmer detta, vidtas åtgärder”

Efter tidningen Proffs artikel om att BMB Groups fordon körts i reguljär trafik trots körförbud, besiktigar åkeriet fyra dragbilar samma dag och dagen efter. Endast fordonet som av misstag körts, blir godkänt samma dag. Fotodokumentation och information från tidigare och nu, gör gällande att fordonen körts trots körförbud över tid, något som åkeriet fortsätter att dementera.

Danmark rekryterar chaufförer - från fängelset

Chaufförsjobb tilltalar många interner på danska fängelser. Internerna får i dessa veckor därför besök av transportbranschens roadshow som presenterar transportsektorns goda arbetsmöjligheterna för dem.

Två olagliga transporter på 1 timme – i Halland

Hallandspolisen inledde veckan genom att sätta stopp för två polska dragbilars framfart på E6. Den ena är nu misstänkt för att ha kört otillåtet cabotage, i den andra dragbilen saknade föraren förartillstånd.

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant