Ett oförglömligt påvebesök

Påven har nyligen besökt Sverige. Senast vi hade en påve i landet var år 1989 och i det besöket var jag högst involverad. Som bussförare. Dock inte med påven som passagerare, däremot med ett stort antal karmelitnunnor från klostret vid skånska Glumslöv.

Bussen ifråga var splitterny och jag kände mig som en kung när jag rullade ut från garageplan och styrde kosan mot klostret. Lite pirrigt var det allt, trots några års erfarenhet av busskörning. Ordet "nunna" hade en mystik över sig. Jag hade ju hört många berättelser om hur de levde på klostret – att de i princip aldrig fick lämna området och att allt de behövde, producerades där de bodde och levde.

På vägen till klostret funderade jag på hur resan till Stockholm, som den gången stod värd för påvebesöket, skulle te sig. Min arbetsgivare hade sagt åt mig att packa ner sovsäck och luftmadrass eftersom vi skulle bo ”kollektivt”. Av ekonomiska skäl, så klart. Alltså jag, unge herr Rosengren, tillsammans med x antal nunnor.

Det var mycket som snurrade i mitt huvud, som till exempel hur nunnorna kunde acceptera manligt sovsällskap?

Jag viftade bort alla konstiga tankar. Jag stannade vid porten till klostret och strax hade mina passagerare samlats utanför bussen. Jag reste mig och bockade hövligt åt sällskapet som minuten efter bordade min buss. Alla presenterade sig och tog artigt i hand. Jag minns inte ett enda namn, men noterade att alla tycktes heta ”Syster” i förnamn. Jag minns att jag kämpade hårt för att inte skratta åt tanken.

Därefter bad abbedissan, jag tror att ”chefsnunnan” hade den titeln, mig att skruva ner ljudet på radion, som jag knappt ens visste var igång. Då förstod jag att resan till och från Stockholm skulle bli riktigt lång. Jag körde iväg. Det var knäpptyst på bussen. Ingen sa ett ljud.

Som brukligt, åtminstone på den tiden, behövde busschauffören aldrig betala för sin mat när man ramlade in med sina passagerare på en vägkrog. Men den här gången blev det annorlunda. Nunnorna var fikasugna och bad mig stanna på en lämplig plats, helst med möjlighet att gå på toaletten.

Sagt och gjort. Jag stannade på en vägkrog vid Ljungby, släppte av mina svartklädda nunnor ur min lika svarta buss och styrde stegen mot restaurangen. Jag plockade åt mig en macka och en kopp kaffe och begav mig till kassan. ”Ska du betala kontant eller med kort”, frågade kassörskan. Jag tittade storögt på henne, och vände mig sedan om för att peka på mitt sällskap.

Bakom mig fanns inte en människa. Däremot såg jag genom fönstret att det satt väldigt många nunnor ute i gröngräset och åt - medhavd fika. ”Kontant”, svarade jag med en djup suck...

Väl på bussen igen, började jag så smått att prata med abbedissan. När hon nämnde påven, spreds ett fniss bland de andra passagerarna i bussen. Varje gång!

Vårt samtal kom in på boendet i Stockholm. Abbedissan förklarade att de skulle övernatta hos en medsyster i Solna. I en trerummare. 30-40 nunnor plus en manlig busschaufför. I samma trerummare.

Jag svängde av vid Norrköping och stannade till vid Scandic. Ursäktade mig och sa att jag var tvungen att ringa ett samtal. Sanningen var att jag rusade in till receptionen på hotellet och bad dem att fixa ett rum till mig i Stockholm. Snabbt!

Någon ”däruppe” tyckte tydligen att jag behövde lite hjälp. Det fanns ett (1) ledigt rum i Stockholm. På Scandic Crown vid Slussen. Jag fick bo kungligt.

I Stockholm följde sedan ett antal timmar där jag ”jagade” påven. Släppte av mina passagerare som sprang av bussen för att få en glimt av honom – kanske rentav en klapp på handen. In i bussen och därefter vidare till nästa plats där han skulle passera.

Det var inte svårt att veta var han befann sig. Jag kunde följa polishelikoptrarna som smattrade över huvudstaden. På kvällen begav jag mig mot Skåne igen.

Samma år vid juletid fick jag ett julkort poststämplat i Rydebäck. På kortets baksida hade alla ”systrarna” skrivit sina namn. Jag hade numera hjältestatus på klostret. Jag hade ju lyckats infria deras högsta önskan – att få hälsa på påven så många gånger det bara gick...

Nyligen gick mina tankar till alla busschaufförer som ”jagade påven” i Lund. Undrar om någon av dem fick erbjudande om att sova tillsammans med ”sina” nunnor..?


 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 25 November 2016, kl 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: Glumslöv, Nunnor, Påvebesök, Påven, Stockholm

Dåligt säkrade betongelement kostade 1500

Dåligt säkrad last och ett ekipage i dåligt skick. Inget ovanligt, men knappast något som lagstiftaren tycks ta på allvar. Betongelement som i värsta fall kunde ha fallit av trailern och orsakat svåra skador och dödsfall "straffas" med 1 500 kronor i böter.

Björn Eriksson invigde nya ”Ljungbyparkeringen”

Efter den väl genömförda debatten i Ljungby i lördags, var det dags för invigning av den nya parkeringsplatsen som öppnar "på riktigt" den 2 oktober. Fram tills den är helt färdig erbjuds gratis parkering, men det fräscha servicehuset är då stängt. 

Ämnena många – och svaren bekanta när...

Branschens situation debatterades i Ljungby

Politisk debatt föregick invigningen av Ljungbys nya rast- och uppställningsplats för tung trafik. Debatten gav vid handen att vägslitageavgiften i allra högsta grad lever i den socialdemokratiska regeringen, förslag på zonindelad avgift lyftes samt skatteväxling som kompensation för avgiften. Hos oppositionen möter avgiften motstånd och klampning "på riktigt" fick inget tydligt ja eller nej.

Polisen för en ojämn kamp mot ”skrotbilarna”

Bromsdel for igenom framrutan på personbil

Skrotfärdiga lastbilar är ingen ovanligt syn på våra vägar. Senast i tisdags (den 12/9) kunde vi i Transportarbetarens nättidning till exempel läsa om konsekvenserna av illa underhållna fordon. De som har till uppgift att kontrollera fordonens skick på väg, trafikpolisen, blir allt färre och de för därför en ojämn kamp mot åkerierna som använder rena vrak till lastbilar.

DEBATTARTIKEL

Susanne Bäckman (L):

”Svenska transporter ska gå ihop”

Lördagen den 16 september deltar jag i en stor debatt i Ljungby om den svenska åkerinäringen – Vägval 2018. Svenska åkare med svenska chaufförer är snart utrotade. Inte på grund av att de tjänar för mycket, inte kan köra, lasta, lossa och hålla sig till lagar och förordningar utan på grund av skillnader i löneskattetryck. Klockan är fem över tolv och de som förväntas göra något genom mandat från väljare har ingen aning om hur fakta ser ut.

MHF om motståndet mot alkolås:

”Är det någon som har problem med alkoholen?”

"Ingen ska dö av rattfylleri, stoppa eftersupning, alkobommar i hamnar och en drogfri trafik". Det kämpar MHF för. Vi träffar några av eldsjälarna på Skåne Truckshow där de erbjuder att testa på krocksläden och berättar om hur mycket alkohol vi faktiskt får i oss med olika drycker.

DEBATTARTIKEL

En tom stol på lördag betyder ”walk over”

Har du den minsta lilla möjlighet - kom då till Ljungby på lördag och visa att du bryr dig om din bransch. Det är inte speciellt ofta du har chansen att träffa den klick människor som sitter på makten att avgöra din framtid.

TIA laddar för paneldebatt på lördag:

”Branschens problem bottnar ofta i polisbristen”

På lördag arrangerar Truckers International Association, TIA, en paneldebatt i Ljungby på temat "Vad händer med vägtransportbranschen?". Moderator är den förre Rikspolischefen och Generaltulldirektören Björn Eriksson. TIA:s talesperson, Nette Schölin har mött Eriksson i Stockholm för att diskutera projektet och hon känner att hon har valt rätt moderator.
- Mötet blev väldigt positivt. Och lärorikt. Min uppfattning är att Björn är en påläst och intresserad herre som vet var skåpet ska stå, berättar Nette Schölin.

DEBATTARTIKEL

SÅ på väg till Ljungbydebatten:

”Branschen behöver schyssta spelregler och tiotusentals nya medarbetare”

Sveriges Åkeriföretag är en av flera spelare som deltar i den stora debatten i Ljungby den 16 september. Riksdagspolitiker, branschexperter och åkare och förare förväntas vara på plats. Självklart medverkar vi också. För att våra åkerier ska kunna leverera året om och överallt så behöver villkoren förbättras ytterligare.

Girteka expanderar kraftigt

Så vill politikerna möta hårdnande konkurrens

Tidigare i dag, tisdag, kunde vi rapportera om jätteaffären mellan Girteka och Volvo Lastvagnar. När Girteka växer, måste deras närmaste konkurrenter följa med för att möta konkurrensen. Hur menar våra politiker att svensk åkerinäring ska möta åkerier av Girtekas kaliber? Vi frågar tre politiker.

Nyktra-projektet sjösätts i år

Automatisk nykterhetskontroll snart verklighet

Trafikverket och Polisen inleder ett samarbetsprojekt, kallat Nyktra-projektet som ska utveckla ett helt nytt koncept med automatiserade nykterhetskontroller, för att kontrollera nykterhet i vägtrafiken.

DEBATTARTIKEL

HSS till landets politiker:

Riksdagen öppnar och du har ett år på dig att övertyga oss!

September 2018 närmar sig med stormsteg och valurnorna väntar på att fyllas, vilka vill ha våra röster är något man frågar sig. Är det samma gamla politiker som mest pratar om vad de andra inte har gjort, utan att man lagt fram något själv?

Girteka Logistics köper 2 000 Volvo FH

WEBB-TV: ”Vi har köpt en miljon hästkrafter”

Girteka Logistics, ett av Europas största vägtransportföretag, har beställt 2 000 Volvo FH-lastbilar för att växa och för att uppgradera sin fordonsflotta. Roger Alm, Volvo Lastvagnar SVP Europe, överlämnade nyligen under en ceremoni i Göteborg över en symbolisk nyckel till de nya Volvobilarna till Mindaugas Raila, ordförande för Girteka Logistics.

Ny rekordutställning för Skåne Truckshow

Större än någonsin, mindre än Elmia, men med fler bilar än Mantorp, slog Skåne Truckshow 2017 upp portarna för en stor skara besökare som trotsade regnet. Och visst var det värt det!

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell (SD) vill ha fler trafikpoliser:

”Det är på vägen buset förflyttar sig och sitt gods”

Under många år har svensk åkerinäring påtalat för politiker och myndighetschefer hur allvarlig situationen för den seriösa åkerinäringen ser ut. Aktörer som saknar trafiktillstånd utför en stor del av transportarbetet, falska körkort och förarkort har även det fastnat i polisens kontroller. Manipulerade färdskrivare har blivit vardagsmat, trots att den digitala färdskrivaren skulle vara omöjlig att manipulera!

Tidningen Proffs fre 11 augusti 2017

11 augusti 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“Transportstyrelsens förre generaldirektör ett ”bondeoffer”?”

Tiden står som bekant aldrig still. Inte heller i rättsliga sammanhang. När jag skriver denna krönika (den 23 juli) känner vi till skandalen som lett till att Transportstyrelsens förre generaldirektör fullständigt ofattbart bidragit till att skapa en helt onödig och omfattande säkerhetsrisk för vårt land. Hon har åstadkommit att Transportstyrelsens datadrift lagts över på obehöriga och således ej säkerhetskontrollerade datatekniker vid företaget IBM i Tjeckien.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 11 augusti 2017
Stäng

11 augusti 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Dåligt säkrad last kunde ha slutat med kat(t)astrof
 • Alhem: Generaldirektören ett bondeoffer?
 • TEST: TomTom Go Professional 6250
 • Vad händer efter en gastrisk bypass-operation?
 • Världens största (och regnigaste?) skogsmässa
 • Tatra en mästare i svår terräng
 • Kalles Bud – ”började som ett extraknäck”
 • Zeidlitz: ”Kanske dags att stoppa, göra om och göra rätt?
 • Möt gänget som håller koll på yrkestrafiken i norr
 • Lyckad hästkraftsdag lockade storpublik
 • Alingsås Åkericentral – minst i regionen
 • Hos Hagströmska utbildas dina framtida kollegor
 • ... Och mycket mer!

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant