MÅNADENS LEDARE

Fordonen på bilden har inget med ledartexten att göra. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Nu önskar vi fokus på cabotagekontrollerna!

Cabotagemiljonerna har börjat jobba, alltså delar av de totalt 100 miljoner kronor som regeringen har avsatt för att bland annat höja kunskaperna om lagarna som reglerar våra vägtransporter. Jag har varit med under några dagar, på de praktiska övningarna, och det är kul att se hur vissa poliser med stor entusiasm går in för sin uppgift.

Främst går utbildningen ut på att polisen, så snabbt som möjligt, ska kunna avgöra om en transport är laglig eller ej. Allt för att den lagliga trafiken inte ska drabbas av onödigt långa uppehåll på en kontrollplats. Polismyndigheten säger att 400 poliser ska genomgå utbildningen.

Personligen visste jag inte ens om att vi hade så många trafikpoliser med grundläggande kunskaper om yrkestrafik. Och mina funderingar tycks vara ganska välgrundade. I verkligheten handlar det om knappt 350 tjänstemän som har, eller ska, sitta i skolbänken under de tre dagar som kursen varar. Eller ja, två dagar eftersom en av dagarna handlar om det nya besiktningsdirektivet gällande flygande inspektion.

Och av de knappt 350 tjänstemännen finner vi inte endast trafikpoliser utan också utredare hos polisen. Hur många utredare och andra som aldrig någonsin kommer att arbeta med ett cabotageärende som nu går utbildningen, har jag inga exakta siffror på, men det handlar sannolikt om en hel del. Skulle jag tro!

Att kontroller av yrkestrafiken behövs, får man ett väldigt tydligt kvitto på under den praktiska delen av utbildningen. Inte sällan står chaufförerna i kö till kontokortsapparaten för att betala in förskottet på sanktionsavgiften.

En kontrollverksamhet med fokus på cabotage hade förmodligen fått självaste Jean-Claude Juncker (ordförande i EU-kommissionen) att sätta kaffet i halsen och kanske rentav lagt ned hela EU:s statistikavdelning, Eurostat. För statistiken som EU tagit fram, rimmar väldigt illa med den verklighet som vi möter ute på vägarna. Den saken behöver vi inte lägga mer trycksvärta på.

Kanske kan vi få önska att man från polisledningens håll framöver drar nytta av utbildningspengarna genom att låta trafikpolisen jobba med cabotagekontroller? Bland annat för att de nyvunna kunskaperna inte ska falla i glömska, men framförallt för att på så sätt skapa en något bättre balans i rättvisefrågorna för åkeribranschen. En enda olaglig transport är en för mycket. Låt våra skattepengar göra nytta i det avseendet. Pengar är avsatta, nu vill vi se resultat – även på lång sikt!

En viktig, svensk röst i EU-parlamentet har tystnat. Den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Jens Nilsson avled den 13 mars efter en kortare tids sjukdom.

Jens satt i parlamentets transportutskott där han engagerade sig i branschens kanske allra viktigaste framtidsfrågor, i såväl de sociala frågorna som frågorna kring framtida regler om cabotage.

Jens Nilsson har arbetat i EU-parlamentet sedan år 2011, men hans politiska karriär är betydligt längre än så. Bland annat hade han posten som kommunalråd i Östersund mellan åren 1994 till 2010.

I september i år skulle Jens ha fyllt 70 år. Mina och mina kollegors tankar går till hans anhöriga i deras svåra stund.

Om artikeln

Publicerad: Fredag 13 April 2018, kl 10:00
Kategori: Ledare
Taggar: Cabotagepengar, Cabotageutbildning, EU, Jens Nilsson

Rumänskt ekipage får tekniskt körförbud

”Åkaren vill inte anlita en svensk verkstad”

Både dragbilen och trailern kräver omfattande reparationer, men åkaren vill inte anlita en verkstad. Han ringer till en bekant i Rumänien och snart rullar en servicebil ut på vägarna med destination kontrollplats Långeberga, Helsingborg.

Thomas Morell (SD) svarar Monica Green (S)

”Vore det inte bättre att diskutera sakfrågor?”

Det är märkligt ändå, att så fort argumenten tryter hos Socialdemokraterna, anklagar de motparten för att "svartmåla" och de använder begrepp som "storvulet svepande och demoniserande av verkligheten" i sin argumentation.

Uppstickare utmanar i budbranschen

"Vi jobbar aktivt med att utmana konkurrenterna"

Sedan 1976 har Best Transport med säte i Årsta, erbjudit små och stora företag smidiga transportlösningar. De vill bli den ledande aktören på snabba transporter i Norden och utmanar nu konkurrenterna i södra och mellersta Sverige med budtjänsten Best Paket.

De får inte stoppa fortsatt färd

”Men fyndet av lite ADR, ger dem den befogenheten”

Det är full aktivitet i Helsingborgs färjeläge när Tullen, polisen och Kustbevakningen är på plats den 12 april. Kustbevakningen får mycket att göra och vi hakar på.

Transportföretagen om vårbudgeten:

”Det saknas en tydlig transportpolitik”

Trots att regeringen i vårbudgeten föreslår att potentialen utanför storstadsområdena ska tas tillvara bättre, saknas fortfarande en trovärdig transportpolitik för att hela Sverige ska kunna leva, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen som frågar sig: Vart tog hela Sverige-satsningen vägen?

Ulvskog: Jag ska fortsätta driva Jens frågor

”Transportfrågorna ligger mig varmt om hjärtat”

Marita Ulvskog är Europaparlamentariker och delegationsledare för den svenska (S)-delegationen i Europaparlamentet. Nu tar hon över nyligen bortgångne Jens Nilssons transportfrågor i EU.

Ändrad maxvikt för vissa treaxliga fordon

Regeringen har beslutat att ändra maxvikten för vissa treaxliga fordon från 26 ton till 28 ton. Det innebär en möjlighet att transportera upp till 64 ton på BK1-vägar.

Svensk DAF-tekniker trea i Europafinalen

”Klart att jag vill vinna en dag”

Nu har årets DAF-tekniker 2018 i Europa korats och segern gick till Österrike, följt av Tyskland. Sverige kom, genom Hugo Bergman, på en hedrande tredjeplats.

Monica Green (S) svarar Thomas Morell (SD)

”Vi lägger inte tid på att svartmåla. Vi får något gjort istället”

När Sverigedemokrater använder sin tid till att svartmåla, storvulet svepande och även demonisera, använder vi vår tid till att få något gjort. Att Sverige är det mest trafiksäkra landet har inte kommit automatiskt, utan är ett långt och tålmodigt arbete både med infrastruktur och folkbildning.

Asg-träff i Göteborg

”Vi vill värna minnet av tiden då det begav sig”

Ännu en gång samlades ASG-gruppen i Göteborg för att umgås och minnas tiden då det begav sig, som det heter. Den tiden kommer aldrig igen och genom att samlas, vill man värna minnet av det som varit.

Dachser har medvind

”Ökade priser för flyg- och sjötransporter en del av framgången”

Under räkenskapsåret för 2017, uppnådde Dachser för första gången en omsättning på över sex miljarder euro. En ökning av bruttointäkterna med 7,2 procent.

"Vallöftena 2014 liknar en ”pyspunka”

”Svenska förarkåren är ett föredöme när det gäller nykterhet”

För en dryg vecka sedan, stoppade polisen en misstänkt rattfylla i ett tungt fordon. Det var allmänheten som ringde till polisen och larmade om en lastbil som körde mot trafiken på motorvägen utanför Landskrona. Föraren greps och häktades senare misstänkt för grovt rattfylleri.

FINANSPOLISEN SLÅR TILL

”26 000 liter diesel tas i beslag”

26 000 liter är en ansenlig mängd och en berättigad fråga är om dieseln är "skördad" i flera länder i Europa eller på något annat, ljusskyggt sätt hamnat på aktuell trailer.

Nya 80-tonsramper från Manoovr

”Vi höjer standarden för transport av tunga maskiner”

Nooteboom Manoovr senaste tillskott är 4-, 5- och 6-axliga förlängbara semitrailers för grävmaskiner med skopa. De nya produkterna är specialgjorda för transporter av exemplevis jordbearbetnings- och byggmaskiner.

Polisen kan inte skriva ordningsbot

”30 ton obandad marksten leder inte till påföljder”

Den 12 april kontrollerar Kustbevakningens inspektör Jonna Ström ett bulgariskt ekipage som kommer in från Danmark till Helsingborg via Scandlines. Trailern är lastad med cirka 30 ton marksten på pall på väg till Göteborg.
- Endast den dubbelställda pallen är bandad, säger Jonna. Resten står löst och är inte heller förstängt åt sidorna.

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant