Konferens om kombitrafikens framtid

Ser med oro på utvecklingen mot fler lastbilar

Kombitrafiken - möjligheten att kombinera olika transportslag- drabbades av ett svårt bakslag när den största operatören CargoNet valde att lägga ner sin svenska verksamhet i höstas med slutligt datum den sista mars 2012.
Godstransportrådet Skåne & Blekinge, som under många år arbetat för att öka medvetenheten om och användningen av kombinerade transporter, ser med oro på utvecklingen mot fler lastbilar på vägarna. Det vilket rimmar illa med Sveriges åtaganden inom miljöområdet, skriver rådet i ett pressmeddelande.

Samtidigt känner dubbelt så många speditörer högre miljökrav på sig nu jämfört med 2007, vilket framgår av Godstransportrådet Skåne & Blekinges attitydundersökning ”Kombitrafiken – Attityder & Trender 2012”. Den visar vidare på brister i infrastruktur samt marknadens tro på affärsmöjligheter i att erbjuda kombinerade transporter.

Även studien ”Framtiden för Kombi – en marknadsstudie” visar på att det är hög tid för helhetssyn och samverkan på alla nivåer. Studien har gjorts på uppdrag av rådet och presenteras närmare vid den konferens som hålls idag på Malmö Börshus.

Godstransportrådet är en politisk oberoende sammanslutning som arbetar för att utveckla och stärka samarbetet mellan olika trafikslag. En av Godstransportrådets viktigaste uppgifter är att fungera som en länk i samarbetet mellan näringsliv och myndigheter. Godstransportråden finns indelade i sex geografiska regioner från Malmö i söder till Luleå i norr.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-01 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Godstransportrådet Kombitrafik