För att förbättra situationen för t.ex distributionsförare, börjar Arbetsmiljöverket med start nu i juni inspektera varuleveranser till bl a restauranger. Personerna, fordonet och företaget som figurerar på fotot har inget med artikeln att göra.Fotograf: Göran Wink, Scania För att förbättra situationen för t.ex distributionsförare, börjar Arbetsmiljöverket med start nu i juni inspektera varuleveranser till bl a restauranger. Personerna, fordonet och företaget som figurerar på fotot har inget med artikeln att göra.Fotograf: Göran Wink, Scania

Arbetsmiljöverket ska inspektera 150 varumottagningar

De som levererar eller tar emot varor vid restauranger och butiker råkar lätt ut för olyckor och förslitningsskador. Därför startar nu Arbetsmiljöverket en tillsynsinsats i mellersta Sverige för att försöka minska den besvärliga hanteringen.

Varuleveranser till butiker, restauranger och andra mindre arbetsplatser är ofta besvärliga. Trottoarkanter, trösklar, trappor, snövallar och andra hinder gör det svårare att parkera bilen, lasta av och rulla in varorna dit de ska.

Chaufförerna som levererar varorna och de som tar emot dem, vanligen anställda i exempelvis butiker och restauranger, riskerar därmed att råka ut för olyckor eller att få belastningsskador.

För att förbättra situationen börjar Arbetsmiljöverket med start nu i juni inspektera varuleveranser i Örebro, Västmanlands, Värmlands, Stockholms, Uppsala, Östergötlands samt Sörmlands län, och på Gotland.

Sammanlagt görs cirka 150 besök på olika arbetsplatser. Främst kommer restauranger och butiker inspekteras, men även skolor och daghem kommer att kontrolleras. Inspektionerna kommer att fortsätta även under 2014.

– Målet är att minska den tunga hanteringen. Så långt som möjligt ska man exempelvis kunna rulla varorna, säger Anneli Lundh, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.
– Med vår insats vill vi få igång arbetsgivarnas förebyggande arbete, för att på sikt kunna minska olyckor och belastningsproblem.

Det finns ingen specifik statistik på olyckor vid varuleveranser, men en stor del återfinns inom branschen vägtransport och godstrafik, där i runda tal 800 arbetsolyckor med sjukfrånvaro anmäls årligen. Branschen ligger på det dubbla antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro jämfört med genomsnittet för samtliga branscher. När det gäller sjukdom dominerar belastningsorsaker på grund av tunga lyft. När det gäller olyckor är de vanligaste fallolyckor på grund av halt underlag och olyckor med fordon.

Om artikeln

Publicerad: 2013-06-20 10:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Arbetsmiljöverket Arbetsplatsolyckor