Sverige pratar trafiksäkerhet i Spanien

I oktober genomförs ett seminarium i Madrid om ISO 39001, ledningssystem för trafiksäkerhet. Mårten Johansson, teknikchef och lead auditor i Sveriges Åkeriföretag berättar där om svensk åkerinärings praktiska erfarenheter av trafiksäkerhetsarbete och certifiering enligt ISO 39001.

Seminariets arrangör är Brysselbaserade European Transport Safety Council, ETSC, som driver projektet PRAISE. PRAISE syftar till att främja effektiva åtgärder för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. EU-kommissionen är medfinansiär i arbetet som baseras på internationell vetenskaplig forskning och bästa praxis inom trafiksäkerhetsområdet.

– Vi är stolta över att ha blivit inbjudna till Madridseminariet för att få berätta om svensk åkerinärings framsynta trafiksäkerhetsarbete, säger Mårten Johansson som har certifierat ledningssystem i över 20 år.

Vid seminariet kommer Mårten att redovisa en uppföljande studie av svenska åkeriföretags trafiksäkerhetsarbete.
– De tre viktigaste trafiksäkerhetsmålen i svenska certifierade åkeriföretag handlar om hastigheter, bältesanvändning och att minimera olycksrisker.
– Kör- och vilotider, drogfrihet och laglighet är också högt prioriterade mål för trafiksäkerhetscertifierade åkeriföretag, förklarar han vidare.

Mårten Johansson menar att alla intressenter i trafiken bör vidta åtgärder och ta ansvar för sitt bidrag till ökad trafiksäkerhet. Den internationella standarden ISO 39001 är en bra vägledning i arbetet.
– Gott ledarskap innebär att förankra trafiksäkerhetspolicys hos personalen och att föregå med gott exempel. Det är viktigt att använda bälte och att köra lugnt. Respektera alla i trafiken. Tidsvinsten blir inte så stor om man ökar hastigheten, säger Mårten.

ISO 39001 släpptes i november 2012. I maj 2013 hade antalet certifierade företag i Sverige redan ökat till 25 och prognosen är att Sveriges Åkeriföretag har certifierat 100 åkeriföretag enligt ISO 39001 om ett år.

Om artikeln

Publicerad: 2013-06-19 16:17
Kategori: Nyheter
Taggar: ETSC European Transport Safety Council PRAISE Sveriges Åkeriföretag Trafiksäkerhet