Gunillas körkort används av körkortsförfalskaren i marknadsföringssyfte. Fotograf: Heidi Bodensjö Gunillas körkort används av körkortsförfalskaren i marknadsföringssyfte. Fotograf: Heidi Bodensjö

Marknadsför sig med Gunillas identitet

Erbjuder falska körkort – anmäls av Transportstyrelsen

Det är lätt att hitta sajter som erbjuder falska körkort, men kanske inte lika ofta med Transportstyrelsens logga och att myndigheten är en "pålitlig partner".
Den sida som vi uppmärksammades på idag kan tillhandahålla alla körkortsbehörigheter och kompetensbevis som kunde önskar. Och tillverkningen sker i Sverige. Åtminstone är det så man marknadsför sig.
Nu är sidan polisanmäld. Bland annat av Transportstyrelsen.

”När det gäller svenska körkort” heter sajten som använder sig av Transportstyrelsens logga och för att understryka sin kompetens, har man använt bilder på körkort med fullständiga personnummer som visar sig ha hämtats från internet. Personuppgifter som innefattar de fyra sista siffrorna, kan användas i helt andra sammanhang och då åsamka den drabbade stor skada.

Förutom ur ett rent trafiksäkerhetsperspektiv, med outbildade förare som köpt sina handlingar, kan även till exempel kreditkort beställas och man kan få tillgång till information i sjukjournaler. Proffs kontaktar två av de drabbade som nu har polisanmält saken.

Christoffer Ottosson tog förra året sin tunga behörighet och i sin glädje lade han upp körkortet och YKB på Instagram.
– Vad ska man säga, suckar han. Jag kan bara uppmana, särskilt den yngre generationen, att vara måna om sin integritet.

På sajtens startsida hittar vi flitiga bloggerskan Gunilla Bergman som lagt upp fotot i samband med att hon ännu en gång klarat körkortskraven. Hon överraskar med sina kunskaper om lastbilar och är även väl bekant med internet, noga med sekretessen samt att byta lösenord ofta och likväl hände detta.
– Ibland blir det fel, konstaterar hon. Men jag är inte rädd att råka illa ut eftersom jag har många säkerhetsspärrar som måste forceras.

Hon funderar på hur de hittat just hennes blogg och kanske är det rubriken ”Körkort” på blogginlägget som lett dem dit. Att skydda sin integritet är viktigt, särskilt när det blir fel, menar hon.

Hur det går till att köpa ett paket med YKB, ADR och tung behörighet på sajten, är lätt att ta reda på. Med expresstjänst tar denna uppsättning tre till fem arbetsdagar att få och kostar 700 Euro. Körkortet levereras av DHL eller UPS.

Man påtalar att man tillhandahåller andra handlingar, men är bäst på körkort.

De behöver få in namn, foto på ID-kort och personen samt signaturen på ett vitt papper (det går bra att scanna eller fotografera den). Betalningen sker sedan till en bank i Holland och när insättningen gjorts, ska kvitto skickas till dem.

Man förklarar att körkorten produceras i Sverige, men för ökad insyn görs finansiella transaktioner till huvudkontoret i Holland.

Man bedyrar ”vi gör rent jobb och har principer och erbjuder inte ofullständiga tjänster”. Informationen avslutas med ”Tack för att vara lyhörd”. 

På Transportstyrelsen fick man kännedom om den aktuella sidan i dag och påbörjade direkt ett arbete med att gå igenom informationen på sajten för att skapa en bild av hur Transportstyrelsens verksamhet berörs av den.
– Vi har beslutat att gå vidare med en polisanmälan och agerar även mot Facebook-sidan, säger Anna Berggrund, enhetschef på Körkortsavdelningen. Bland annat för att Transportstyrelsens logga används samt bilder som återfinns på vår hemsida.

I nuläget går man inte ut med egen information på Transportstyrelsens hemsida, men kommer att bevaka frågan och ställningstagandet kan komma att omprövas vid behov.

Vi ser att personer fått sina körkort upplagda med personnumren synliga. Vad skulle du vilja säga till dem?
– Det visar hur viktigt det är att vidta försiktighet med hur vi använder och eventuellt publicerar våra personliga identitetshandlingar. Man kan aldrig veta i vilka andra sammanhang personliga uppgifter kan komma att användas som inte var tänkt från början, sammanfattar Anna Berggrund.

Om artikeln

Publicerad: 2017-01-12 17:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort ID-stöld Trafiksäkerhet Transportstyrelsen