Vill inte prata. Anna Maria Corazza Bildt har en inställning till cabotaget som går stick i stäv med partikamraterna hemma i Sverige. Men varför, vill hon inte kommentera med ett ord. Foto: Peter Knutson

Corazza Bildt (M) vill ha liberalare cabotageregler

Vägrar berätta varför hon röstar emot det egna partiet

Under onsdagen (21/6) kunde vi rapportera om att Thomas Morell valt att hoppa av sitt engagemang i moderaterna, för att istället jobba med sin hjärtefråga, vägtransporterna, under sverigedemokraternas partisymbol. Det som fick bägaren att rinna över var att EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) nyligen röstade för en liberalisering av cabotagereglerna.
Proffs har försökt att nå Corazza Bildt för att få en förklaring till varför hon röstade som hon gjorde. Men istället för att svara på våra frågor, väljer hon att vara tyst.

Att politiker ibland kan vara svåra att få svar av, hör till journalistens vardag, men i samband med att vi skrev om hur Anna Maria Corazza Bildt (M) röstade rörande EU-kommissionens lagförslag till det stora Vägtransportpaketet, var det endast Sten Bergheden (M) i trafikutskottet som svarade på våra frågor.

Att Corazza Bildt röstade för en mer liberal cabotagelagstiftning har väckt frågor hos många. Åkerier, chaufförer och även hennes kollegor inom politiken, har hört av sig till tidningen för att få veta hur hon tänkte. Hennes inställning till cabotagereglerna fick dessutom en direkt konsekvens för partiet då Thomas Morell valde att hoppa av sitt politiska engagemang i moderaterna, för att istället gå med i sverigedemokraterna.

Tidningen har på alla sätt försökt få en förklaring av Corazza Bildt. Men hon avböjer konsekvent att uttala sig utan hänvisar oss till Sten Bergheden.

Sten Bergheden har med kraft drivit en trafikpolitik som vunnit mark bland väljare i transportbranschen, men Corazza Bildts röst i valet i Bryssel, som var för mer liberalisering av cabotagetrafiken, skiljer sig från den politik Bergheden upplevs förespråka.

Vi ställde henne tre frågor. Varför röstade hon för ytterligare liberalisering av cabotagetrafiken, har hon löpande kontakt med Bergheden och vems moderata politik är det som gäller i frågan.
- Vägpaketet är en av de största händelserna transportbranschen står inför och det är viktigt att veta vilken linje man stödjer när det blir val, säger Heidi Bodensjö på Proffs. Därför lade jag ner mycket tid på att förmå Corazza Bildt att förklara hur just hon tänkte.

Ett antal deadlines flyttades fram i dialog med pressekreterare Charlotte Nilsson för att Corazza Bildt skulle hinna svara, men till slut kommer inga svar alls. Vi tar då kontakt med Moderaternas pressavdelning i Stockholm som säger att de ska göra vad de kan, men utan resultat.
- Idag talade jag med Nilsson igen och fick då beskedet att man inte kommer att svara utan fortsättningsvis hänvisar till Berghedens svar i vår förra artikel, säger Bodensjö. Vilket blir motsägelsefullt och ger inte svar på hur hon själv resonerade när hon röstade i motsatt riktning.

Vi önskar ett offentligt uttalande i skrift från Corazza Bildt om att hon inte vill förklara sig, men detta vill man inte efterkomma.

Vi frågar Bergheden hur han tänker kring hennes tystnad, men han anser inte att hon vägrat svara.
- Hon hänvisar ju till mitt svar som då blir vår linje och vårt svar, säger han. Att göra utredningar och utvärderingar i EU är inte samma sak som ett beslut som ska genomföras, säger han.

Således är hans svar i artikeln deras gemensamma ståndpunkt och den har Corazza Bildt hänvisat till. Om Berghedens svar är deras gemensamma ståndpunkt hade det varit ärligt och enkelt att ge oss det svaret istället för att hänvisa till honom, anser Bodensjö.
- Att inte vilja förklara sig utan istället hänvisa till någon annan vars inställning i samma fråga inte liknar det val hon gjorde, är inte att svara på våra frågor och man kan utifrån detta undra om de verkligen kan ha en gemensam ståndpunkt. Det skapar osäkerhet kring vad hon faktiskt lobbar för i Bryssel och vilken linje det är väljarna här hemma väljer om de röstar på moderaterna, avslutar Heidi Bodensjö.

 

Om artikeln

Publicerad: Torsdag 22 Juni 2017, kl 16:05
Kategori: Nyhet
Taggar: Anna Maria Corazza Bildt, Cabotage, EU, Moderaterna, Vägtransportpaketet

Regeringsförslag:

Nu ska beställaransvaret skärpas

Det ska ställas högre krav på den som beställer transporter, därför ska transportköparen ansvara för att kontrollera att transporten är laglig. Detta föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
Regeringen föreslår också att tiden för att låsa fast ett fordon, så kallad klampning, ska förlängas från 24 timmar till 36 timmar.
Båda förslagen är en del av regeringens arbete med att skapa ordning och reda på Sveriges vägar och att skapa schyssta villkor på transportmarknaden.

Polisen satte stopp för drogad chaufför i livsfarlig dragbil

Det krävdes två polisinsatser för att få stopp på en vinglig färd med ett trailerekipage. Föraren är nu misstänkt för grovt drograttfylleri, dragbilen har fått körförbud.
Speditören, LKW Walter får däremot information från åkeriet som säger att chauffören har blivit sjuk och att det är därför som transporten blivit försenad.

Pia Nilsson (S):

Hur har miljonerna mot cabotagefusket använts?

Inför 2017 satsade regeringen 100 miljoner för att förbättra och utveckla cabotagekontrollerna i Sverige. Pengarna var jämt fördelade över fyra år, 25 miljoner per år fram till år 2020. Många har sedan dess undrat vad som hänt med satsningen – och inte minst – var pengarna har blivit av.
Nu ryter Pia Nilsson (S) till. Hon efterlyser en tydlig rapport om hur miljonerna har använts.

MÅNADENS LEDARE

Gurkor, jordgubbar och vattenkraft - men...

Varför bryr sig EU inte om framkomligheten?

Välkommen till ett nytt nummer av ”en riktig lastbilstidning”. Som vanligt bjuder vi på varierande läsning. Jag konstaterar till min stora glädje att Proffs fortsatt är en otroligt populär tidning på nätet, med fantastiska besökssiffror.
Men glöm inte att se våra olika kanaler som en helhet. På nätet handlar artiklarna till stor del om rufflarna som gör livet surt för er som jobbar seriöst i en bransch som betyder oerhört mycket för oss alla. Tidningen som du nu håller i handen, har en betydligt mjukare ton. För det mesta.

Full Postnordförare stoppades vid Öresundsbron

På trailern syns Postnords logotyp. Bakom ratten i dragbilen satt en berusad chaufför. Ärendet slutar med indraget körkort och dagsböter för chauffören - och med att Postnord återigen förekommer i "mindre smickrande sammanhang", för att uttrycka sig snällt.

Cabotageärende slutade med polisjakt i Västerås

Mjukstart med en överlast och brott mot kör- och vilotiderna, slutar med ett otillåtet cabotage som, efter betalning, smiter från platsen. Jakten tar slut i Enköping. Transportstyrelsen konstaterar att det åter är ett otillåtet cabotage, men godkänner inte en andra sanktionsavgift.

Johan överlevde den allvarliga kraschen

Vill att EU-ekipagen förbjuds vintertid

"Jag ser det som ett problem att man tillåter den här typen fordon i vårt klimat på hala vintervägar". Detta säger Johan Lavås som med en hårsmån klarade livhanken då ett EU-ekipage vek sig och snurrade över på hans vägbana på E4 Mellan Härnösand och Timrå.
Samma tur hade inte en av de andra personerna som var inblandad i den svåra olyckan, som krävde ett dödsoffer.

Regeringen skyndar långsamt med utredning om konkurrenskraft

Den 19 april 2017 debatterade och fattade riksdagen beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning för att skyndsamt stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft. Sten Bergheden (M) konstaterar att utredningen lyser med sin frånvaro och efterlyser den hos infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Skillnad på Streetrace och manipulerad skrivare

Därför kan en lastbil inte förverkas och skrotas

Hovrättsdom fastställer att fordon som används i streetrace är att betrakta som brottsredskap. Därmed ges det klartecken till polisen att förverka sådana fordon. Vi har tittat närmare på om domen är applicerbar även på tunga yrkesfordon som används på ett olagligt sätt. Svaret är ja, men ändå mest nej.

Fixemer åter i rampljuset för otillåtet cabotage

”Polisen kan inte bevisa något, de bara tror”

En tjeckisk dragbil med Fixemer-trailer. Misstänkt, otillåtet cabotage. Vi har sett det förr. Alldeles för ofta, vilket även Fixemer tycker. Martin Urban är ansvarig för Nordentrafiken på Fixemer.
- Polisen kan inte bevisa någonting, de är inte säkra, de bara tror att något är fel, menar han.

Kustbevakningen fann stulna båtmotorer vid hamnkontroll

I samband med en lastsäkringskontroll i Ystad hamn, upptäcker Kustbevakningen tre stulna båtmotorer.
- Vi hittade motorerna i en skåpbil som var på väg ut ur landet. Motorerna låg gömda i bilen tillsammans med däck och fälgar, förklarar Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Dömd för grov rattfylla drar tillbaka överklagan

Den polske föraren stoppas utanför Sundsvall, döms till fängelse för grov olovlig körning samt grov rattfylla. Han överklagar till Hovrätten, men har nu dragit tillbaka sitt överklagande.

Nu kan vägar öppnas för 74 tons lastbilar

Regeringen har i dag fattat beslut om regelverket kring BK4-bestämmelserna. Det öppnar för Trafikverket att besluta om vilka vägar som ska tillhöra BK4, det vill säga vilka vägar där 74 tons lastbilar blir tillåtna.

Dryga böter och fängelse för fuskande chaufförer - i Danmark

Tungvognscenter Syd ser till att det danska rättssystemet inte tillåts ligga på latsidan. Den här veckan har två chaufförer, en dansk och en turkisk, fått erfara hur den danska rättvisan ser på transportfusket.

Polis och kommun gjorde arbetsplatskontroll på bilverkstad i Ljungby

Under tisdagen gjorde polisen i samverkan med Ljungby kommun en så kallad arbetsplatskontroll hos Padikovi Transport Logistic, en bilverkstad med bulgarisk adress, men med verksamhet i Ljungby.
- Det var en hel del polisbilar på området och poliserna kontrollerade lastbilar som stod parkerade där, berättar en läsare som bevittnade händelsen.

Tidningen Proffs fre 23 februari 2018

23 februari 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 23 februari 2018
Stäng

23 februari 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Bättre väghållning eller förbjuda EU-ekipage?
  • Det här gäller för vinterväghållningen
  • Ekol - transportjätte med egna hamnar, fartyg och tåg
  • Karlstadslaken effektiv till minus 15
  • Schmitz har \"hängt med\" i 125 år
  • Berkvist gjorde katt av monstret
  • Grönt ska bli grönare med nya lastbilar från Mercedes
  • Woxlins Åkeri AB firar 70 år i år
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant