Peter Lundgren (SD), Emma Wallrup (V), Sten Bergheden (M), Anders Åkesson (C), Thomas Hammarström (SÅ) och Mikael Kyller (Transportstyrelsen) är några av ansiktena man kan att möta i Ljungby den 16 september.

Många tunga namn i ”Ljungbydebatten”

- men EU:s cabotagerapportör väljer kyrkovalet i Jämtland

Flera kända namn i årets hetaste debatt i Ljungby den 16 september, men andra namn kan överraska. In i det sista arbetar arrangören med att skapa en panel med tyngd och relevans. Intresset att delta har varit påtagligt bland dem som kan påverka utvecklingen.


Jens Nilsson (S) har enligt (S) i Jämtland lovat att ställa upp och marknadsföra partiet i kyrkovalet och har därför valt att tacka nej till att delta i debatten. 

Arrangör är Truckers International Association, TIA, och vi kontaktar deras talesperson Nette Schölin för att höra hur det går med skapandet av panelen.
- Det går mycket bra, säger hon. Intresset för att sitta med i panelen är påtagligt och vi blir kontaktade utifrån med förfrågningar om detta.

Bland dem som är klara för panelen finner vi bland andra EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD). Andra bekanta namn från politiken är Emma Wallrup (V), Anders Åkesson (C) och Sten Bergheden (M) som alla är synliga i frågor som rör transportnäringen. Sveriges Åkeriföretag, SÅ, representeras av Thomas Hammarström och Transportstyrelsen av Mikael Kyller.
- De som kontrollerar trafiken ute på vägarna finns också representerade med bland andra trafikpolis Håkan Klingborg från Göteborg tillsammans med sin chef Jenny Wester samt trafikpolis Sören Johansson från Helsingborg, säger Nette.

Panelen är inte helt klar än och man väntar in slutbesked från nya namn. Nette vill inte avslöja vilka de är förrän deras svar ligger fast, men en del namn kan komma att överraska, säger hon.
- Politikerna är i princip klara, men vi väntar på besked från Liberalerna om vem som ska komma och detsamma gäller socialdemokraterna, berättar hon. EU-parlamentariker Jens Nilsson var förhindrad.

Att Nilsson (S), som har den tunga och viktiga rollen som rapportör för EU:s cabotagegrupp och leder arbetet med att ta fram förslagen till EU-kommissionen som ska skapa nya lagar för åkerinäringen här och i Europa, inte är på plats, föranledde frågor och vi får veta att han sedan länge tackat ja till ett evenemang i socialdemokraternas Jämtländska distrikt. Något som inte gick att rucka på.
- Ja, det stämmer, säger man i Jämtland. Det handlar om slutspurten inför kyrkovalet och Nilsson har lovat vara tillgänglig under fredagen och lördagen för bland annat dörrknackning och torgmöten.

I skrivande stund har Socialdemokraterna ännu ingen ersättare till Nilsson.

Före detta rikspolischef Björn Eriksson är debattens moderator. Finns det inte en risk att politikerna använder tillfället för ”valfläsk”?
- Det kommer Eriksson inte att tillåta, svarar Nette. På debatten handlar det om svar på sakfrågor från panelen och publiken och jag är övertygad om att han kommer att se till att det blir just så.

Arrangemangets tydliga fokus på transportnäringens överlevnad syns inte minst bland de namn som bjudits in till panelen. Nette säger att man måste börja med det fokuset. Med att skapa förutsättningar för våra åkerier att kunna överleva. Utan svenska åkerier har vi inga jobb och inga anställda med behov av organisationer.
- Vi på TIA har initierat denna debatt, denna plattform, för att ge publiken möjlighet att ställa frågor och kräva svar i en tuff och rak debatt. Vi hoppas på stor uppslutning och att alla, enskilda såväl som grupper, som på olika sätt engagerar sig i branschens överlevnad, tar tillfället i akt att göra sina röster hörda.

Vill man vara säker på att få en av de 100 platserna i lokalen, är det klokt att redan nu föranmäla intresset till TIA (tel/sms: 0760-49 96 49). Ej föranmälda släpps in i mån av plats.

Men då man samma dag kommer att inviga den nya, stora lastbilsparkeringen vid Ljungbystopp öppnar det för möjligheten att ändå få en pratstund med paneldeltagarna som kommer att ”mingla” där.

Fotnot
Den nya lastbilsparkeringen är en uppställningsplats på cirka 17 000 kvadratmeter, där man för fem euro inte endast har möjlighet att parkera lastbilen. I priset ingår även tillgång till wifi, dusch och toalett. 

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 29 Augusti 2017, kl 16:59
Kategori: Nyhet
Taggar: Debatt, Ljungby, Ljungbystopp, Politik, TIA, Trafikpolisen, Transportstyrelsen

Starthjälp misstogs för fultankning

”Vi är chockade över anklagelserna”

På sociala medier kom det upp bilder som ser ut att visa att det tankas över bränsle från ett tankbilsekipage till ett trailerekipage på Rasta Håby vid Munkedal. Att tankekipaget regelbundet rör sig inom ett visst geografiskt område, gjorde det som setts än mer troligt.
Lägg därtill att sådan aktivitet inte är helt unik och Proffs får indicier som pekar åt ett håll. På Facebook blir det snabbt en sanning att ADR Logistika sysslar med oegentligheter.

Omtalat tankbilsekipage klampades på Svinesund

Det nya året har bara börjat när Rasta Håby vid Munkedal ännu en gång används av utländska aktörer för egen verksamhet. Bilder kommer snabbt upp på Facebook och många känner igen företaget sedan tidigare. Polisen på Västkusten i Sverige och norsk polis, blir intresserade. Nyligen klampades ekipaget - på Svinesund.

Polsk chaufför dömd till 4 månaders fängelse för grovt rattfylleri

En grov rattfylla i lastbil stoppas i Sundsvall i december 2017 och föraren har nu fått sin dom. Det visar sig att han har mer på sitt samvete än rattfylleri när det är dags för förhandlingar i tingsrätten.

Norskt åkeriförbund vill se krafttag mot social dumpning

”Myndigheterna bör omedelbart vidta åtgärder”

På Fugleåsen Truck Stop står ett hundratal utländska lastbilsekipage uppställda varje helg. Norges Lastebileier-Forbund, NLF, har dokumenterat att flertalet av dessa står parkerade från fredag till söndag, med chaufförer i bilarna.
- Detta är inte endast potentiellt olagligt, det är också en signal om att det pågår social dumpning på våra vägar,  säger NLF-direktören Geir A. Mo.

Trailer full med farligt gods åkte oskyltad med Oslofärja

Får böta 66 000 kronor

En holländsk chaufför lurade sig ombord på ett fartyg mellan Oslo och Fredrikshamn utan att deklarera att lasten bestod av farligt gods. För detta får han nu betala dyrt. Chauffören dömdes nyligen till böter på 52 000 danska kronor (motsvarande närmare 66 000 svenska).

Riksdagen:

Avstånd mellan kombiterminaler inget som EU ska bestämma

EU:s förslag om att införa ett maxavstånd mellan terminaler där man lastar om gods för vidaretransport med annat trafikslag går för långt. Det anser Riksdagen som lämnar ett motiverat yttrande till EU om att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen. Det vill säga principen om att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt.

Turkiskt ekipage fick körförbud – stack utan körkort och pass

Under måndagen vinkar trafikpolisen i Helsingborg in ett turkiskt ekipage för kontroll på Långeberga i Helsingborg. Trailern såg ut att luta åt höger och trafikpolis Christer Hansson trodde initialt att det var fråga om lastförskjutning.

DEBATTARTIKEL

Transportbranschen måste ta gemensamt ansvar för sitt rykte

I en tid då e-handeln växer med en enorm kraft höjs också kraven från konsumenterna när det kommer till leveranser. Slutkonsumenten som handlar bakom skärmen vill inte längre anpassa sig efter gammalmodiga transportföretag med föråldrade villkor. De företag som väljer att inte prioritera kundernas nya leveransbehov kommer inte heller att ha en chans framöver. Detta gäller för såväl e-handlare som transport- och logistikföretag, menar Niklas Knight, vd på Best Transport.

Brexit dåligt för Storbritannien - men inte för DAF

Rubriken är hämtad från engelska Transportnews. Brexit anses av många inte vara i Storbritanniens bästa ekonomiska intresse och man hoppas på att en förnuftig överenskommelse ska göras med EU, skriver tidningen.

Största containertappet någonsin i Göteborgs Hamn

2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan i Göteborgs Hamn med en minskning på hela 19 procent. Det visar en färsk sammanställning över godsvolymerna 2017. Ändå ligger den totala godsvolymen kvar på strax över 40 miljoner ton. Det tack vare goda resultat i övriga godsslag som i flera fall gjort rekordresultat.

En rattfylla - och ett dussin överlastade 3,5:or

Polisen: ”De går på knäna”

Helsingborgspolisens fokus på 3,5-tons lastbilar har fortsatt under den gångna veckan. Resultatet av kontrollerna på väg – och i Ystad hamn – pekar på att majoriteten av lättlastarna inte drar sig för att lägga på ett antal extra kilon på sina fordon.

Företagare i anläggningsbranschen döms till fängelse - men frias för mord

Den man i anläggningsbranschen som i dagspressen pekades ut som "lastbilschaufför" och som misstänktes för att ha bragt sin fru om livet och sedermera styckat hennes kropp, har nu fått sin dom. Han döms till fängelse, men frias på en av åtalspunkterna.

Körde med tre förarkort för Oxelösundsåkeri

Ett tips till polisens ledningscentral i Västerås leder till att en förare, anställd av ett svenskt åkeri med bas i Oxelösund, stoppas och bötfälls bland för att ha använts sig av flera förarkort. Inget ovanligt i åkeriet menar föraren och något som därför kan få konsekvenser för företaget i fråga.

Åtta av tolv kontrollerade 3,5:or var överlastade

Trafikpolisen i Helsingborg utförde under några timmar på tisdagen en kontroll på E6 vid Långeberga, med extra fokus på lättlastare. Och resultatet talar sitt tydliga språk. Överlaster är mer regel än undantag.

Ekol etablerar sig i Göteborg i januari

Helt enligt planerna och strategin om att bli en av Europas största intermodala logistikleverantörer med egna fordon, transportutrustning och logistikanläggningar, startar turkiska Ekol Logistics i januari sin egen verksamhet i och med etableringen av Ekol Nordics i Sverige. Sverige blir därmed det 16:e landet där Ekol är etablerat med egen verksamhet.

Tidningen Proffs fre 22 december 2017

22 december 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 22 december 2017
Stäng

22 december 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Lennart kommer med julens viktigaste dryck
 • Trafikpoliser och branschfolk på besök i Bryssel
 • Hos LP tvättas 1000 lastbilar i månaden - för hand
 • Orderböckerna har öppnat för uppdaterad Transit Custom
 • Hon har full koll på virkestransporterna till Stora Enso
 • Returpapper är (arbets)livet för Anette
 • Pensionerad 141:a lever lugnt liv hos Anders
 • Elias kör till Ullared – 25 gånger om dagen
 • LBC Frakt Värmland gör tummen upp för HVO
 • Volvo F10 och F12 fyller 40 år
 • ... m.m ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant