Foto: Göran Rosengren, arkivbild

Björn prejades av Postnord-ekipage

Postnord: ”Har tagits bort från körning hos oss”

Fredagen den 19 september var Björn Jacobsson på väg från Gemla mot Växjö. En resa han sent ska glömma. När han svängde ut från en korsning, gjorde han det efter att en lastbil passerat och strax därefter kom ytterligare en lastbil.


Björn Jacobsson. Foto: Camilla Sjöstrand 

Runt 19.20-tiden på fredagen hamnade Björn alltså mellan dessa två fordon.
- Jag gasade på och lade mig på ett lagom avstånd bakom den första lastbilen, men insåg att den bakomvarande föraren hade en annan syn på avstånd då han i det närmaste försökte parkera i min bagagelucka, säger Björn.

Det finns regler för hur nära man får ligga ett fordon och om man exempelvis ligger på ett avstånd på under en sekund till framförvarande fordon under minst 500 meter, förlorar man körkortet på plats.

Björn var obekväm med avståndet och försökte påkalla detta för föraren genom att blinka till med bromsljusen.
- Han svarade med att slå på helljuset och komma ännu närmare, säger Björn som då istället lättade på gasen.

Detta hjälpte inte heller utan förarens reaktion blev att lägga sig på tutan och ge ännu mer helljus. Strax därefter kom de ut på ett bredare, rakare vägavsnitt där föraren körde om.
- Då prejade han mig, säger Björn. Det var ingen liten grej gjort av misstag, utan han prejar ut mig på riktigt mot diket.

Bara en kort bit senare svängde föraren ner på riksväg 25 mot Alvesta/Ljungby. Han hade hetsat, utsatt andra för trafikfara och allmänt betett sig som en idiot bara för att sedan direkt svänga av, konstaterar Björn med emfas och berättar att händelsen är polisanmäld.
- Jag ringde polisen redan då och de sade skulle skicka ut en bil, men det var efter att jag suttit i telefonkö under lång tid, säger Björn med viss uppgivenhet.

Dagen efter kontaktade han Postnord och insåg att det inte var helt lätt att nå fram med sitt budskap. Han uppmanades att skicka ett mejl. Efter ett par dagar utan respons, ringde han kundservice och blev då bra bemött.
- Killen sade att de höll på att titta på ärendet och skulle återkomma, men sedan hörde jag inget mer, säger Björn.

Ungefär klockan 10.30 idag, kontaktar Proffs Postnord och talar med Anne Jiremar på Mediarelationer som snabbt vet vilket ärende det gäller och efter två timmar kommer hon tillbaka till oss.
- Vår chef för rikstransporter, Caj Hember, har talat med Björn under förmiddagen och den aktuelle föraren, som kom från en underleverantör, har tagits bort från körning hos Postnord, säger hon.

Caj Hember säger till Proffs att föraren var ångerfull och erkände vad han gjort vilket gjorde det möjligt att agera direkt.
- Föraren hade ingen förklaring till varför han kört på det viset och även om han inte var anställd av Postnord, representerade han vårt varumärke och därför får han inte köra mer för oss, säger Hember och tillägger att underleverantören inte berörs.

Björn bekräftar att Caj Hember ringde honom strax innan halv tolv idag.
- Jag fick den ursäkt jag ville ha och han beklagade det som inträffat, säger han.

Han påtalade även för Postnord att man nu hade en bra möjlighet att gå ut till media och berätta vad som hänt och hur man agerade. Innan samtalet avslutades, hann man även diskutera och belysa de problem som finns med förare som beter sig illa i trafiken.
- Alla kan vi göra fel i trafiken, men det jag fick uppleva var inget sådant fel, det var ren idioti, avrundar Björn Jacobsson som nu är nöjd och anser saken utagerad.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 26 September 2017, kl 16:07
Kategori: Nyhet
Taggar: Postnord, Trafikbrott, Trafiksäkerhet

Lettisk åkare fick betala dyrt för olaglig betongtransport

Överlastad lettisk betongroterare kördes av en förare som endast kunde uppvisa gemenskapstillstånd. Inget nyttjanderättsavtal fanns och transporterna uppfyllde inte kriterierna för vare sig cabotagetransport eller ”eget gods”.
Klampen på tills förskottet på sanktionsavgiften betalats, med andra ord. Och under tiden, börjar betongen så sakteliga att stelna...

Rumänskt åkeri fast för manipulation - igen

En rumänsk lastbil som tidigare stoppats av danska Tungvognscenter och som då ertappades med att ha manipulerat AdBlue-tillförseln stoppades återigen av samma grupp poliser. Och även den här gången hade åkeriet trotsat lagen på samma sätt – och mer därtill.

Skärpt lagförslag för utstationeringsdirektivet på bordet – men inte för transportsektorn

Lika lön för lika arbete ska gälla för alla på samma plats. Det blev resultatet när Europaparlamentets sysselsättningsutskott på måndagskvällen röstade för förslaget till nya regler för dem som arbetar i ett annat land än där de är anställda. Detta berättar Marita Ulvskog (S), tillförordnad ordförande för sysselsättningsutskottet och delegationsledare för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet.
Transportsektorn omfattas dock inte i nuläget av förslaget, utan kommer att behandlas separat.

Preem tecknar nya transportavtal

Preem tecknar fem nya transportavtal för Sverige med start under hösten 2018. Nya transportörer av drivmedel blir Skanol, Sundfrakt och BDX, medan Thorins och Wibax blir nya transportörer av tjockolja.    

Smugglade över 74 kilo narkotika i lastbil

I dag åtalas en 39-åring vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tullverket stoppade honom med cannabis och kokain till ett värde av cirka 25 miljoner kronor i missbrukarledet.

Förare anhållna – misstänkta för mordförsök

Göteborgs-Posten rapporterade i helgen om två personer som anhållits misstänkta för försök till mord i Göteborg. De anhölls efter att annan man hittats medvetslös vid en uppställningsplats för lastbilar i Partille.

Aktivister blockerar SCA:s massafabrik

Greenpeace stoppade idag tillsammans med en fyrtiotal aktivister från sju länder tillförseln av avverkad skog till Östrand pappersmassafabrik genom att blockera lastbilsinfarten samt järnvägsrälsen och andra vägar in till området. 

DEBATTARTIKEL

Här stannar Sverige:

Vad kan våra EU-politiker åstadkomma?

EU:s förslag till vägpaket med bland annat cabotageförändringar, möjlighet att ta två förkortade helgvilor. Allt för att den fria marknaden ska stärkas, den fria konkurrensen måste hållas uppe och gälla även transporter.  

VÄRLDSPREMIÄR

Helelektrisk lastbil från Volkswagen

I veckan samlades ett hundratal journalister i Hamburg för en uppdatering om det senaste inom Volkswagens nyttofordonsgrupp. Proffs deltog som enda svenska facktidning. Högste chefen Andreas Renschler identifierade här de nyckelområden som blir avgörande för alla framtida lastbilstransporter. Nämligen logistik, fordon som är självkörande och uppkopplade samt utsläppsneutrala transporter.

DEBATTARTIKEL

Morell, SD:

”Cabotagereglerna missbrukas å det grövsta”

Åkerinäringen har under lång tid påtalat att den olagliga trafiken slår ut den seriösa åkerinäringen. Nu ser vi tydligt att även däckbranshen påverkas negativt av den här situationen. Man ställer sig givetvis frågan – hur många företag och arbetstillfällen skall försvinna innan regeringen vaknar ur sin djupa dvala?
Detta skriver Thomas Morell, riksdagskandidat för SD, i en debattartikel idag. 

Transports ordförande:

”Absurt med yrkestrafikvecka för polisen”

Transportarbetareförbundet pekar idag på det absurda i att polisen nu har ägnat en vecka åt att kontrollera den tunga trafiken på svenska vägar. Med tanke på hur det ser ut och hur bristerna påverkar trafiksäkerheten, svensk åkerinäring och drabbar många människor hårt så borde det alltid vara fokus på detta. Mer resurser behövs, liksom åtgärder som exempelvis gps-övervakning, det menar förbundets ordförande Tommy Wreeth.

Delade meningar om vinterdäckskrav

Eneroth (S): ”Vi måste våga vara proaktiva”

I våras lämnade riksdagen två motioner om utökad vinterdäckslag utan bifall. Man hänvisade till utredningar som gjorde gällande att säkerhetsvinsterna med vinterdäck inte var tillräckliga för en skärpt lagstiftning. Nu skärper istället infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vinterdäckskravet för bussar och lastbilar.

Fullt upp för polisen under ”yrkestrafikveckan”

Polisen jobbar den här veckan extra hårt med att kontrollera yrkestrafiken. Proffs har talat med poliser i region syd och i region väst. Och visst har kontrollerna gett resultat så här långt.

Tankade på upphittat kort – förlorar körning för Södra

Ett borttappat tankkort hittades av en chaufför på ett annat åkeri. Chauffören tankade därefter totalt 2 334 liter diesel. När detta uppdagades, ledde det till att chaufförens arbetsgivare omedelbart förlorade kontraktet med sin uppdragsgivare, Södra. Saken har även polisanmälts.

Unik Scania på väg till museet i Södertälje

"En brasiliansk drömbil"

Dragaren kommer från andra sidan Atlanten och är antagligen den enda av sitt slag i Europa. Med sitt säregna utseende och en kraftfull motor, gjorde den succé i hemlandet och under många år var modellen central i en TV-serie om lastbilschaufförer. Den var helt enkelt drömbilen för de flesta chaufförerna.

Tidningen Proffs fre 29 september 2017

29 september 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Alla som kämpar och arbetar för en bättre framtid gör något bra””

När man ser tillbaka på tiden från november 2014 då vi startade en protest som kallades Härstannarsverige (HSS) så inser man att vi har kommit längre än vi trodde. Vi hade tänkt att hålla på fram till jul samma år, när vi kom till jul och det var dags att ta det lugnt så ville en del att vi skulle fortsätta. Vi hade varit hos trafikutskottet och träffat politiker, de hade berättat vad som var på gång och vad som hände.
Läs hela Här stannar Sveriges krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 september 2017
Stäng

29 september 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Debatt i Ljungby - med fokus på branschproblemen
  • Scanias Opticruise nu med Clutch on demand
  • Proffs har provkört Scania XT
  • Lastbilsfestivalen med extra allt
  • Assen ett paradis för lastilsentusiasten
  • Mittia - en populär träffpunkt för \"skogstokiga\"
  • Ingvars klenod tungbromsad med muskelservo
  • Välbesökt Änglarunda för tredje gången
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant