Foto: Göran Rosengren, arkivbild

Björn prejades av Postnord-ekipage

Postnord: ”Har tagits bort från körning hos oss”

Fredagen den 19 september var Björn Jacobsson på väg från Gemla mot Växjö. En resa han sent ska glömma. När han svängde ut från en korsning, gjorde han det efter att en lastbil passerat och strax därefter kom ytterligare en lastbil.


Björn Jacobsson. Foto: Camilla Sjöstrand 

Runt 19.20-tiden på fredagen hamnade Björn alltså mellan dessa två fordon.
- Jag gasade på och lade mig på ett lagom avstånd bakom den första lastbilen, men insåg att den bakomvarande föraren hade en annan syn på avstånd då han i det närmaste försökte parkera i min bagagelucka, säger Björn.

Det finns regler för hur nära man får ligga ett fordon och om man exempelvis ligger på ett avstånd på under en sekund till framförvarande fordon under minst 500 meter, förlorar man körkortet på plats.

Björn var obekväm med avståndet och försökte påkalla detta för föraren genom att blinka till med bromsljusen.
- Han svarade med att slå på helljuset och komma ännu närmare, säger Björn som då istället lättade på gasen.

Detta hjälpte inte heller utan förarens reaktion blev att lägga sig på tutan och ge ännu mer helljus. Strax därefter kom de ut på ett bredare, rakare vägavsnitt där föraren körde om.
- Då prejade han mig, säger Björn. Det var ingen liten grej gjort av misstag, utan han prejar ut mig på riktigt mot diket.

Bara en kort bit senare svängde föraren ner på riksväg 25 mot Alvesta/Ljungby. Han hade hetsat, utsatt andra för trafikfara och allmänt betett sig som en idiot bara för att sedan direkt svänga av, konstaterar Björn med emfas och berättar att händelsen är polisanmäld.
- Jag ringde polisen redan då och de sade skulle skicka ut en bil, men det var efter att jag suttit i telefonkö under lång tid, säger Björn med viss uppgivenhet.

Dagen efter kontaktade han Postnord och insåg att det inte var helt lätt att nå fram med sitt budskap. Han uppmanades att skicka ett mejl. Efter ett par dagar utan respons, ringde han kundservice och blev då bra bemött.
- Killen sade att de höll på att titta på ärendet och skulle återkomma, men sedan hörde jag inget mer, säger Björn.

Ungefär klockan 10.30 idag, kontaktar Proffs Postnord och talar med Anne Jiremar på Mediarelationer som snabbt vet vilket ärende det gäller och efter två timmar kommer hon tillbaka till oss.
- Vår chef för rikstransporter, Caj Hember, har talat med Björn under förmiddagen och den aktuelle föraren, som kom från en underleverantör, har tagits bort från körning hos Postnord, säger hon.

Caj Hember säger till Proffs att föraren var ångerfull och erkände vad han gjort vilket gjorde det möjligt att agera direkt.
- Föraren hade ingen förklaring till varför han kört på det viset och även om han inte var anställd av Postnord, representerade han vårt varumärke och därför får han inte köra mer för oss, säger Hember och tillägger att underleverantören inte berörs.

Björn bekräftar att Caj Hember ringde honom strax innan halv tolv idag.
- Jag fick den ursäkt jag ville ha och han beklagade det som inträffat, säger han.

Han påtalade även för Postnord att man nu hade en bra möjlighet att gå ut till media och berätta vad som hänt och hur man agerade. Innan samtalet avslutades, hann man även diskutera och belysa de problem som finns med förare som beter sig illa i trafiken.
- Alla kan vi göra fel i trafiken, men det jag fick uppleva var inget sådant fel, det var ren idioti, avrundar Björn Jacobsson som nu är nöjd och anser saken utagerad.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 26 September 2017, kl 16:07
Kategori: Nyhet
Taggar: Postnord, Trafikbrott, Trafiksäkerhet

Aktivister stoppade djurtransporter

”Får ta emot dödshot av chaufförer”

Ännu en gång var det dags för djurrättskämpar att protestera utanför ett slakteri. Denna gång i Kristianstad. De möts av aggressiva kommentarer och dödshot i sociala media och pekar på att dessa inte sällan kommer från chaufförer och åkare.

Scania överklagar kartellböter

Scania har överklagat Europeiska Kommissionens beslut avseende EU:s konkurrensregler i Europadomstolen. I överklagandet tillbakavisar Scania de slutsatser och påståenden som läggs fram i Kommissionens beslut.

Girteka vill ha strängare cabotageregler

Den litauiska och många gånger omstridda transportjätten Girteka backar upp den norska åkeriorganisationen Norges Lastebileier-Forbund, NLF, i kampen mot den massiva liberaliseringen i cabotageregelverket som EU föreslår i sitt mobilitetspaket. NLF har därför bjudit in Girteka till en transportkonferens för att berätta om sin företagsmodell och om sina ambitioner för bland annat den norska marknaden.

Stora trafikproblem vid Helsingborg

Lastbilsekipage blockerar E6 söderut

Ett lastbilsekipage har vält på E6 mellan trafikplats Kropp (Helsingborg norra) och Vasatorp (Östra) i södergående riktning. Motorvägen har stängts av och stoppet kan bli långvarigt, meddelar polisen på plats.

Stulet fordon hittades med ”digital körjournal”

Buntade ihop biltjuvarna i väntan på polis

När företagets nya minibuss stjäls, ser företagets ägare rött och ger sig ut på en tjuvjakt som slutar med att en av tjuvarna packas ihop med buntband tills polisen anländer till platsen.

Skånsk trafikpolis summerar helgen:

Utlänningsärende, rattfylla och flera överlaster

Överlastade 3,5-tonsbilar, kör- och vilotidsbrott, dålig lastsäkring och spruckna bromsskivor. Så summerar trafikpolisen i Helsingborg helgens kontrollverksamhet som involverade ett tiotal poliser och bilinspektörer.
- Men det kanske mest beklämmande var en rattfull chaufför, säger Richard Karlsson, trafikpolis i den nordvästskånska staden.

80 000 i sanktionsavgift – för samma transport

Inte en klampning, utan två klampningar behövde tas till när förskott på sanktionsavgifter skulle betalas för att en (1) trailer skulle kunna köras vidare. Dessutom krävdes det en tredje dragbil. Häng med på en näst intill farsartad historia – och försök att hänga med i svängarna – nu kör vi!

Polisen: ”Dagens första ekipage – otillåtet cabotage”

Under morgonen stoppas ett trailerekipage. Dragbilen är registrerad i Bulgarien och bakom ratten sitter en makedonsk förare som saknar det mesta i dokumentväg - och lite till.

Bilinspektör beskriver branschproblem i SR-intervju

Kommissarie Erling Andersson, trafikstrateg på polisens utvecklingscentrum, och bilinspektör Roger Ogemar i Västerås intervjuas av Sveriges Radio Ekot om problemen att lagföra och få domar när utländska transportörer begår lagbrott i Sverige.
− Det är oerhört svårt, säger Erling Andersson till Ekot.

Körde olaglig transport – döms till fängelse

Rätten i danska Kolding dömde under torsdagen en turkisk chaufför till fängelse för att ha medverkat till en olaglig transport för sin turkiska arbetsgivare.

Misstänkt styckmördare pekas ut som "chaufför"

Åklagaren: "inte relevant"

Bland annat Expressen skriver om lastbilschauffören från Spånga vars fru försvann och att han hjälper till att leta efter henne. Idag sitter mannen åtalad för att själv ha bragt henne om livet och skymfat kroppen. Idag väcks åtal mot mannen för mord och brott mot griftefriden.

Örebroåkeri riskerar företagsbot för ADR-miss

Kammaråklagare Mikael Bäckström lämnade idag in en stämningsansökan mot ett åkeri i Örebro. I stämningen yrkar åklagaren på en företagsbot om 25 000 kronor för att ha transporterat farligt gods med lastbil trots att chauffören saknade ADR-intyg.

Riksdagsbeslut:

24,5 miljarder till polisen – men inte ett ord om trafikpolisen

45,8 miljarder kronor ur statens budget för 2018 går till utgiftsområdet rättsväsendet. Mest pengar, 24,5 miljarder kronor, går till Polismyndigheten. Drygt 8,6 miljarder kronor går till Kriminalvården och Sveriges domstolar får 5,6 miljarder kronor. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

Så skiljer sig hastighetsbestämmelserna för tunga fordon i världen

Från skritt över en bro till kilometer i timmen på våra vägar har hastigheten sedan länge reglerats i världen, men i vissa länder finns ännu begreppet "fri fart" och även platser där hastigheten än idag aldrig kommit att regleras.

Drogad olyckschaufför häktad i sin frånvaro

År 2016 körde den drogade, holländske chauffören mot rött ljus i Helsingborg och krockade med en kvinna i personbil. Kvinnan skadas svårt. Chauffören har därefter ertappats ytterligare en gång (i Helsingborg) med att vara drogad. Mannen har sedan, vid två tillfällen, valt att inte dyka upp i tingsrätten och har nu därför häktats i sin utevaro.

Tidningen Proffs fre 24 november 2017

24 november 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 24 november 2017
Stäng

24 november 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Stora och \"små\" nyheter från MAN
 • Unik \"brassebil\" på svensk mark
 • Sverige har fått 17 nya trafikpolisen
 • Nu tänds blåljusen på bilinspektörernas bussar
 • Framtidsfrågor i fokus på internationell transportkonferens
 • Myndigheternas samarbete gör din arbetsplats säkrare
 • Stort miljöfokus i Stens ”gröna åkeri”
 • Statliga flyttuppdrag är deras specialitet
 • Elvis gör ett riktigt hästjobb på Ullevi
 • Ergonomiskt lågbygge med god framkomlighet
 • En ny världsjätte tar plats – Volkswagen Truck & Bus
 • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant