Foto: Göran Rosengren, arkivbild

Björn prejades av Postnord-ekipage

Postnord: ”Har tagits bort från körning hos oss”

Fredagen den 19 september var Björn Jacobsson på väg från Gemla mot Växjö. En resa han sent ska glömma. När han svängde ut från en korsning, gjorde han det efter att en lastbil passerat och strax därefter kom ytterligare en lastbil.


Björn Jacobsson. Foto: Camilla Sjöstrand 

Runt 19.20-tiden på fredagen hamnade Björn alltså mellan dessa två fordon.
- Jag gasade på och lade mig på ett lagom avstånd bakom den första lastbilen, men insåg att den bakomvarande föraren hade en annan syn på avstånd då han i det närmaste försökte parkera i min bagagelucka, säger Björn.

Det finns regler för hur nära man får ligga ett fordon och om man exempelvis ligger på ett avstånd på under en sekund till framförvarande fordon under minst 500 meter, förlorar man körkortet på plats.

Björn var obekväm med avståndet och försökte påkalla detta för föraren genom att blinka till med bromsljusen.
- Han svarade med att slå på helljuset och komma ännu närmare, säger Björn som då istället lättade på gasen.

Detta hjälpte inte heller utan förarens reaktion blev att lägga sig på tutan och ge ännu mer helljus. Strax därefter kom de ut på ett bredare, rakare vägavsnitt där föraren körde om.
- Då prejade han mig, säger Björn. Det var ingen liten grej gjort av misstag, utan han prejar ut mig på riktigt mot diket.

Bara en kort bit senare svängde föraren ner på riksväg 25 mot Alvesta/Ljungby. Han hade hetsat, utsatt andra för trafikfara och allmänt betett sig som en idiot bara för att sedan direkt svänga av, konstaterar Björn med emfas och berättar att händelsen är polisanmäld.
- Jag ringde polisen redan då och de sade skulle skicka ut en bil, men det var efter att jag suttit i telefonkö under lång tid, säger Björn med viss uppgivenhet.

Dagen efter kontaktade han Postnord och insåg att det inte var helt lätt att nå fram med sitt budskap. Han uppmanades att skicka ett mejl. Efter ett par dagar utan respons, ringde han kundservice och blev då bra bemött.
- Killen sade att de höll på att titta på ärendet och skulle återkomma, men sedan hörde jag inget mer, säger Björn.

Ungefär klockan 10.30 idag, kontaktar Proffs Postnord och talar med Anne Jiremar på Mediarelationer som snabbt vet vilket ärende det gäller och efter två timmar kommer hon tillbaka till oss.
- Vår chef för rikstransporter, Caj Hember, har talat med Björn under förmiddagen och den aktuelle föraren, som kom från en underleverantör, har tagits bort från körning hos Postnord, säger hon.

Caj Hember säger till Proffs att föraren var ångerfull och erkände vad han gjort vilket gjorde det möjligt att agera direkt.
- Föraren hade ingen förklaring till varför han kört på det viset och även om han inte var anställd av Postnord, representerade han vårt varumärke och därför får han inte köra mer för oss, säger Hember och tillägger att underleverantören inte berörs.

Björn bekräftar att Caj Hember ringde honom strax innan halv tolv idag.
- Jag fick den ursäkt jag ville ha och han beklagade det som inträffat, säger han.

Han påtalade även för Postnord att man nu hade en bra möjlighet att gå ut till media och berätta vad som hänt och hur man agerade. Innan samtalet avslutades, hann man även diskutera och belysa de problem som finns med förare som beter sig illa i trafiken.
- Alla kan vi göra fel i trafiken, men det jag fick uppleva var inget sådant fel, det var ren idioti, avrundar Björn Jacobsson som nu är nöjd och anser saken utagerad.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 26 September 2017, kl 16:07
Kategori: Nyhet
Taggar: Postnord, Trafikbrott, Trafiksäkerhet

Full chaufför tappade lasten - och körde i diket

"Märkte inget"

På torsdagseftermiddagen den 31 maj, får polisen ett samtal från chauffören Einar Iljin om en misstänkt berusad lastbilschaufför som framför en polsk dragbil med svenskregistrerad trailer. Anmälan ropas ut till polisen som snart får fler samtal om ekipagets framfart.

AdBlue-fusk kostade slovensk åkare drygt 70 000

Dansk polis: 60 gånger större utsläpp från manipulerad lastbil

En fordonskontroll som Tungvognscenter Syd nyligen utförde renderade i att en slovensk åkare ertappades med manipulerad AdBlue-utrustning på sin Euro 6-lastbil. Något som blev en dyr affär för åkeriet.

Utländska lastbilar ger klirr i kassan till danskarna

Kontroller utförda av danska Tungvognscenter Syd, resulterade i rejäla böter för fel, fusk och manipulation som involverade flera utländska transportaktörer.

Brings sista mil ska vara helt grön

Som en del av Brings hållbarhetsmål om att år 2025 använda sig helt av förnybar energi, kommer Bring att börja leverera lätta hemleveranser med elbilar och cargocyklar i cityområdena i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Malmö.

Rejält bakslag för ny cabotageförordning

”Mycket i förslaget kan komma att ändras”

När Europaparlamentets transportutskott den 4 juni röstade igenom ett förhållandevis tufft förslag om bland annat nya cabotageregler, tändes ett hoppets ljus hos många seriösa branschföreträdare. Äntligen såg det ut som att det skulle bli ordning och reda på cabotagetrafiken. I torsdags kom dock ett bakslag som i värsta fall kan innebära att förslaget kan komma att ändras i alla väsentliga delar.

SWEDBANK:

Brist på arbetskraft och ”tuff konkurrens” hämmar åkeribranschen

4 000 småföretag med mellan 1-49 anställda, har svarat på frågor om nuet och framtiden för sina verksamheter. Konjunkturläget i transportbranschen upplevs som betydligt sämre än i andra branscher.

Så vill Morell och Lundgren komma tillrätta med vägkriminaliteten

Sverigedemokraterna i Tibro bjöd i lördags in till en föreläsning på Fågelviksgymnasiet med EU-parlamentarikern Peter Lundgren och Thomas Morell, riksdagskandidat för SD. Där berättade de båda bland annat om åkeribranschens situation – men också om hur de tänker jobba för att komma tillrätta med problemen.
- Det räcker inte med enbart vägkontroller, man måste även rusta upp åklagare och domstolar, menar Thomas Morell.

Ertappades med manipulerad färdskrivare – frias!

Den 3 januari i år, kontrolleras en bulgarisk dragbil med trailer av bilinspektör Lars- Olof Tuvesson och trafikpolis Peter Ban på kontrollplats Långeberga utanför Helsingborg. Föraren har brutit mot ADR-reglerna och ganska snart misstänks att färdskrivaren är manipulerad. Trots omfattande bevisning om det sistnämnda, har Helsingborgs tingsrätt nu valt att att fria åkaren och åkeriet.

Kvinnliga chaufförer sökes till TV-program

- Fokus på ”glädje och underhållning”

Johanna Larsson är researcher på Fremantlemedia, samma produktionsbolag som äger formatet "Ice Road Truckers". De utvecklar nu en idé om ett TV-program där de följer med kvinnor inom transportbranschen i deras yrkesliv. Är du en av de kvinnor de söker, ska du inte dröja med att höra av dig till henne.

FTA ifrågasätter om åkerier med lätta lastbilar kan lära sig ”många nya regler”

Brittiska Transport Freight Association frågar sig om små åkerier klarar av att lära sig så många nya arbetstidsregler och att planera sitt arbete kring dessa om förslaget om färdskrivare i så kallade lättlastare vinner gehör. FTA kallar förslaget ogenomförbart.

Scania hyllar motorsportens ikoner på Anderstorp

I samarbete med Porsche hyllar Scania motorsportens ikoner under tävlingen Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

Bulgarisk Postnordtransport fast för otillåtet cabotage

I måndags kväll strax efter kl. 20.00, stoppas en bulgarisk dragbil med svenskregistrerad trailer av trafikpolisen i Skara. Föraren, som är från Makedonien, hade inget förartillstånd med sig och kunde inte heller bevisa att dragbilen kommit in i landet med en internationell transport.
Transporten, som kördes på uppdrag av Postnord, rapporterades för otillåtet cabotage.

Girteka i ny storaffär – köper 500 DAF

Girteka Logistics har åter varit ute hos lastbilshandlarna och gjort stora inköp. Denna gång blev det 500 stycken DAF XF-dragare. De flesta av dessa kommer att tas i drift mellan juli och oktober 2018 och kommer att ingå i Girtekas plan att ytterligare expandera sin verksamhet i hela Europa.

Satsar över halv miljard för mer gods på järnväg

Regeringen har beslutat att avsätta 389 miljoner kronor i år och 174 miljoner kronor för 2019, för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för att få fler att välja tåget för att skicka gods. Godstågsoperatörer kan söka stödet.

DAF öppnar butik i Markaryd

”90-årsjubiléet firas med specialdesignad entreprenadbil”

Nordic Truckcenter, generalagent för DAF lastbilar och tillika Truck & Trailer Parts, kommer nu till Sverige. Den 14 juni öppnas den första fysiska butiken på Nordic Truckcenter i Markaryd.

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018

25 maj 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018
Stäng

25 maj 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vintern tvättas bort hos Bilbadet i Partille
  • Fredrik - chaufför och hängiven hästfotograf
  • Valet 2018: Så vill SD och C jobba för en bättre åkeribransch
  • Polisens cabotageutbildning får ris och ros
  • Olaglig bred last-transport fick köra vidare
  • Provkört: Nya Stralis X-Way
  • 90 år med DAF Trucks
  • ... Och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant