Truckers International Association bjöds nyligen in till Trafikutskottets offentliga utfrågning om konkurrens på lika villkor. Foto: Nette Schölin

TIA på plats i Trafikutskottet:

Direktivförslag ”Låter på många sätt lovande”

- Men vägslitageavgiften måste bort!

Till Trafikutskottets offentliga utfrågning om konkurrens på lika villkor inom luftfarts- och åkerinäringarna hade gäster från relevanta myndigheter och verksamheter bjudits in. Bland dessa fanns Truckers International Association, TIA.

Syftet med utfrågningen var att belysa olika frågeställningar och att fördjupa ledamöternas kunskaper inom området. TIA:s talesperson Nette Schölin, var på plats i Riksdagen i Stockholm. Vad tyckte du utfrågningen skickade för signaler?
- Jag fick en känsla av att det finns en samstämmighet mellan företagen och myndigheterna vilket tyder på att de nu ser problemen och förstår varandra i dialogen, säger hon.

Efter ett inledande tal av Trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith (MP), presenterade Katarina Areskoug Mascharenas (M), chef för EU-kommissionens representation i Sverige, förslaget till ett uppgraderat utstationeringsdirektiv. Förslaget säger att om en utländsk chaufför arbetar mer än tre dagar under en kalendermånad i ett annat EU-land, ska denne ses som utstationerad, berättar Nette Schölin.

Man ska alltså enligt direktivet inte få ha lägre lön än vad det aktuella landets avtal kräver.

Vi ber Nette förtydliga antalet dagar per kalendermånad och hon säger att den fjärde dagen under en kalendermånad, måste föraren anmäla sig till Skatteverket annars riskerar man påföljder. De tre fria dagarna måste inte vara i en följd och man ska inte heller kunna ”ladda upp” med tre nya dagar under samma kalendermånad genom att lämna landet en resa.
- Om en förare kör i Sverige första och andra juli, reser ut ur landet och kommer tillbaka den sjätte juli, kan han sedan inte köra i Sverige igen förrän den första augusti om han vill slippa anmäla sig till Skatteverket och då kosta lika mycket att använda som den inhemska föraren, säger hon.

I praktiken innebär det att en enskild förare endast kan köra tre dagar ”billigt” cabotage under en kalendermånad i ett och samma land. Kontroll kan göras exempelvis via en transponder.
- Förslaget låter på många sätt lovande, säger Schölin, men tillägger att det blir kontrollerna av efterlevnaden som avgör hur utfallet blir i praktiken.

Med någon form av gps- alternativt mautsystem eller liknande som kan samköras med varandra i samtliga EU-länder, menar Schölin att man kan vara på rätt väg mot att stävja missbruket av cabotagedirektivet.
- Cabotage ska vara av tillfällig art och inte användas till att, som vi ser exempel på idag, utgöra en permanent grund för ett åkeri att bygga hela sitt verksamhetsupplägg på vilket riskerar att slå ut inhemska transporter, säger hon.

Att man nu ser ljuset i tunneln, vågar TIA ännu inte riktigt hålla med om eftersom förslagen kommer från EU:s utskott för Transport och Turism och ska vidare till Parlamentet som också ska komma med synpunkter.
- Ökar man tempot med att ta fram kontrollverktyg, vågar vi ändå skönja en strimma ljus eftersom även om vägen mot målet är lång, är den nu i alla fall påbörjad, säger hon.

Hon önskar att den svenska regeringen ska enas kring en gps-lösning, men endast under förutsättning att förslaget om vägslitageavgiften helt tas bort. Varför är det viktigt att den tas bort?
- Dels för att den delar beslutsfattarna i två läger vilket försvårar möjligheterna att fatta beslut och dels för att företagen ska kunna effektivisera övergången till en nyare, miljösmartare fordonspark med de aktuella medlen som, med ett införande av en vägslitageavgift, annars istället går till dubbelbeskattning av åkerinäringen, avslutar Nette Schölin.

Om artikeln

Publicerad: Onsdag 25 Oktober 2017, kl 10:26
Kategori: Nyhet
Taggar: Arbetsmiljö, Cabotage, EU, TIA, Utstationeringsdirektivet

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant