Stöld av gods är ett utbrett problem inom logistikbranschen och tjuvarna blir allt listigare. Men tack vare ett omfattande och grundligt förarbete och bra samarbete med polisen, lyckades PostNord nyligen ta en liga i västra Sverige på bar gärning medan de stal gods ? i 80 kilometer i timmen.Fotograf: Postnord Stöld av gods är ett utbrett problem inom logistikbranschen och tjuvarna blir allt listigare. Men tack vare ett omfattande och grundligt förarbete och bra samarbete med polisen, lyckades PostNord nyligen ta en liga i västra Sverige på bar gärning medan de stal gods ? i 80 kilometer i timmen.Fotograf: Postnord

Postnord tog pakettjuvliga på bar gärning

Stöld av gods är ett utbrett problem inom logistikbranschen och tjuvarna blir allt listigare. Men tack vare ett omfattande och grundligt förarbete och bra samarbete med polisen, lyckades Postnord nyligen ta en liga i västra Sverige på bar gärning medan de stal gods ? i 80 kilometer i timmen. Beviset finns på en övervakningsfilm från en av PostNords lastbilar.

Under sommaren blev Postnord varse om återkommande stölder från lastbilar på en särskild vägsträcka mellan Vara och Alingsås. När ett och samma företag hade blivit bestulna på värdefull last upprepade gånger, bestämde sig Alexis Larsson, chef för säkerhet och reklamationer på Postnord, att gå till botten med problemet.

Hans säkerhetsteam gjorde en kartläggning av tidpunkter, vägsträckor och last och kunde till slut urskilja ett mönster. När de var säkra på var någonstans brottet verkade begås, tog han kontakt med Polisen i området. 
? Det är extremt ovanligt att man lyckas knäcka en liga som sysslar med den här formen av avancerad brottslighet – att forcera lås och ta sig in i en lastbil under hög hastighet. Men tack vare ett tätt samarbete med polisen i Alingsås så lyckades vi. Vår högsta prioritet är att leverera kundernas gods säkert, så vi försöker hela tiden ligga steget före de kriminella. Det här framgångsrika ingripandet är ett kvitto på att vi gör rätt, säger Alexis Larsson.

Tjuvligan togs på bar gärning en natt i mitten av september. Ett par gömda övervakningskameror hade installerats i släpet på den Postnord-lastbil man bedömde befann sig i riskzonen. Det mest värdefulla godset hade avsiktligt omplacerats.

PostNords säkerhetsteam befann sig i närheten, och såg övervakningsfilmen i realtid på en läsplatta samtidigt som de hade telefonkontakt med chauffören. Civila polisbilar fanns också i närheten.
? Plötsligt såg jag på filmen hur bakdörrarna på lastbilen öppnades och två män hoppade in i mycket hög fart, från motorhuven på en personbil med släckta lysen, som körde precis bakom. De rotade runt i lastutrymmet utan att hitta det de sökte, och var på väg att lämna fordonet. Då gav jag chauffören order om att bromsa in, säger Alexis Larsson.

Inbromsningen gjorde att männen inte kunde lämna lastbilen eftersom deras egen bil var tvungen att hålla avståndet. När lastbilen slutligen stannade och männen öppnade bakdörrarna möttes de av en stor insatsstyrka från polisen.  

Åtalet mot de gripna männen kommer att väckas inom kort.

 

 

Om artikeln

Publicerad: 2017-10-31 09:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Kriminaltitet PostNord Stöld