Vems är bilen på flaket och på vems uppdrag transporterades den? Självklara frågor kan tyckas - men inte i det här fallet... Foto: Roger Ogemar

Stor förvirring kring överlastad biltransport

För långt, för tungt, för brett eller med andra brister. Det kan vara svårt för en chaufför att neka utföra ett olagligt uppdrag. Valet kan ibland stå mellan risken att få böter eller att säkert få sparken.

Vi talar ofta om att utländska chaufförer kan ha svårt att neka sina uppdragsgivare att utföra olagliga uppdrag. Mindre ofta talar vi om huruvida det är lättare för svenska förare att göra det. Flera gånger har vi skrivit om hur chaufförer av okända anledningar tar på sig skulden när de ertappats med exempelvis manipulerade färdskrivare eller överlaster.

När det har handlat om för långa eller för tunga ekipage, manipulerade färdskrivare eller avsaknad av trafiktillstånd, säger förarna ofta att de inte känt till detta eller utgått från att företaget ska veta vad det är för körningar de tar på sig och att fordonen och fordonskombinationerna ska vara adekvata för uppdragen varför det inte borde vara enbart chaufförens ansvar. Än mindre borde chauffören i dessa fall få böter, tycker de.

Frågorna kring ämnet är många och relevanta, men svaren leder oss oftast tillbaka till chaufförsansvaret, rimligt eller ej.
- Hur ska jag kolla om fordonet har trafiktillstånd när jag börjar mitt pass mitt i natten, undrade en förare. Ska jag behöva mäta en fordonskombination varje gång jag byter släp för att upptäcka fem centimeter för mycket?

En annan frågade om han, för att vara helt säker, alltid borde kontrollväga varje kolli han lastar eftersom avsändaren kan ha deklarerat fel vikt.

När redaktionen fick ett tips om ett ekipage som eftermiddagen den 24 oktober kontrollerades av polisen utanför Sala, aktualiserades frågorna åter då det visade sig att ekipaget var överlastat. Fordonsägaren är ett demonteringsföretag i Kramfors och när vi kontaktade polisen i Västerås, sade de att boten var underskriven och ärendet därmed avslutat.

Vi fick veta att föraren sagt att företaget skickat honom att hämta den oregistrerade importbilen, att han inte hade fått uppgifter om vikt och reagerade inte på att det såg tungt ut.
- Föraren förklarade att han var anställd för att köra ekipaget och hämtade dagligen fordon på detta sätt, berättar bilinspektör Roger Ogemar. Till mig sade han sig inte veta vems bil det var och hänvisade mer än en gång till chefen som uppdragsgivare.

Eftersom importbilen inte var registrerad, kunde man inte heller söka ägaren i något register. De svar som ges på frågor som ställs på platsen, är dem man måste utgå från, säger han.

Överlasten på 37,3 procent kostade föraren 3 000 kronor och sedan fick han invänta en annan fordonskombination för den fortsatta färden. Företaget däremot, är inte misstänkt för något brott.

Vi tog kontakt med företagets vd som hade en helt annan version av vad som skett när han återkom till oss med svar på våra frågor.
- Chauffören var ledig den dagen och hade hyrt bilen av oss för att göra en egen transport. Till vardags kör han ett större ekipage för sju bilar och detta säger han att han sagt till polisen direkt när de frågade, förklarar vd:n.

Genom företaget fick vi kontakt med föraren och när vi når honom, bekräftar han det vd:n sagt.
- Först frågade de vem som skulle ha bilen och det sade jag, sedan vart jag skulle och det sade jag också. Den tredje frågan rörde mitt arbete och det berättade jag också om, sade han till oss. Jag sade också att jag var ledig och körde privat.

När vi också frågade honom vems importbilen var och vart den skulle, ville han inte svara på fler frågor varför vi vände tillbaka till Västerås och vi fick då veta att föraren, efter kontrollen, senare till polisen som skrev ordningsboten angett någon form av närstående som ägare.

Man kan, med tanke på de motstridiga uppgifterna i ärendet, åter notera att olagliga transporter fortsätter att skapa problem för chaufförerna.


Rejält axeltryck kunde polisen konstatera. Foto: Roger Ogemar 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 27 Oktober 2017, kl 16:14
Kategori: Nyhet
Taggar: Ansvarsfrågor, Överlast, Trafikpolisen, Trafiksäkerhet, Västerås

Bemanningsföretag utreds – riskerar likvidation

Transport: "Konkursansökan ett alternativ"

Svenskt bemanningsföretag med svenska chaufförer är föremål för undersökning från flera håll. Bland annat saknas årsredovisning och ett likviditetsföreläggande är nära. Nu måste Transportarbetareförbundet försöka säkra de anställdas löner.

Girteka vill köra Tesla "på alla rutter"

Tesla hann inte mer än visa upp sin eldrivna lastbil under natten förrän Girteka Logistics blev först i Europa med att lägga en beställning. Man vill bli det "grönaste" transportföretaget i Europa.

Snart blir det dyrare att bryta mot kör- och vilotiderna

Regeringen har i dag beslutat om ändringar i förordningen om kör- och vilotider. Beslutet innebär bland annat att sanktionsavgiften för transportföretag som gör allvarliga överträdelser, som till exempel vid felaktigheter med färdskrivaren eller när föraren avsevärt avviker från reglerna om kör- och vilotider, höjs. Takbeloppet för hur stor avgift ett företag sammanlagt kan få för flera överträdelser höjs också från 200 000 kr till 800 000 kr.

Michelin:

Vinterdäck på släpvagnar en onödig miljöbelastning

I våras avslog riksdagen motioner om skärpt vinterdäckslag. Istället blev det infrastrukturminister Tomas Eneroth som nu skärper kraven för bussar och lastbilar som ska ha vinterdäck på samtliga hjul – även på släpen. Proffs har pratat med Michelin, som gärna vill ha ett ord med i diskussionen.

Manipulerad skrivare och rejäl överlast fastnade i Västeråspolisens ”garn”

Trots den decimerade arbetsstyrkan fortsätter polisen i Västerås att lägga ut sitt nät och under förra veckan fiskade man åter på kontrollplats Karleby utanför Västerås. Det blev ännu ett fall för kammaråklagare Mikael Bäckström och man håvade även in en tung fisk med en rejäl överlast.

Chaufför funnen död i Danmark

Polisen: ”En olycklig händelse”

Polisen på Sydsjälland i Danmark fick igår in en anmälan om att det eventuellt kunde ligga en död person i en lastbil i Nørre Alslev. En patrull skickas till platsen och kan snart konstatera att misstankarna stämde.

Speglar eller inte vid transport av bred last?

Förlängda speglar eller inte vid bredlasttransport och ett eventuellt undantag för trailers eller inte, har väckt känslor i sociala medier. Vi låter myndigheterna räta ut frågetecknen.

Berusad chaufför åtalas för olycka

Åkeriet: ”Det är föraren som orsakat situationen”

Bristande lastsäkring med tappat gods som följd, smitning från olycksplatsen och grovt rattfylleri, ledde till att en person fick föras till sjukhus och den andra sattes bakom lås och bom.
Nu åtalas chauffören – och vi har, i väntan på rättegången, pratat med både den utredande polisen, det polska åkeriet och med transportköparen.

Nätverkande trafikpolis samlades i Helsingborg

Trafikpoliserna i landet, även om de är få till antalet, är oftast väldigt aktiva. Det syns inte minst i vår rapportering här i tidningen Proffs. Två grupper som ofta förekommer i våra artiklar är till exempel trafikpolisen i Göteborg och i Helsingborg. Häromdagen kunde trafikanter på E6 i Skåne bevittna när dessa båda grupper tillfälligt ”fusionerades”.

Lagförslag:

Tidsgränsen för klampning ökas - med 12 timmar

Näringsdepartementet föreslår att det från och med den 1 juli 2018 ska bli möjligt att klampa ett ekipage som till exempel brutit mot cabotagebestämmelserna i mer än 24 timmar. Den nya tidsgränsen blir 36 timmar enligt den promemoria som tidningen Proffs har fått ta del av. Man föreslår även att tulltjänstemännen får befogenhet att ingripa mot otillåtet cabotage.

Ärende med ”cirkusolycka” läggs ned

”De misstänkta har lämnat landet”

Cirkusens bogserande ekipage blev påkörda bakifrån av en annan lastbil och skadorna blev omfattande. Trots att vittnen kunde berätta vad som hände, har ärendet nu lagts ner. Anledningen känns alldeles för bekant.

Sveriges Åkeriföretag:

"Oklart om kombitrafik - trots EU-beslut"

EU-kommissionen har nu kommit med sitt förslag till förändrade bestämmelser i kombidirektivet. Sveriges Åkeriföretag ser fortfarande att flera problem är olösta.
– Vi vill att bestämmelserna som gäller utstationerade även ska gälla de som kör kombitransporter från första dagen. Detta ser vi inte i förslaget, säger John Woxström, jurist vid Sveriges Åkeriföretag.

Volvo prisas för LNG-lastbil

Volvo Lastvagnars nya lastbilar för naturgas och biogas har premierats med den italienska utmärkelsen Sustainable Truck of the Year 2018. Priset delades ut vid en ceremoni i samband med Ecomondo-utställningen i Rimini den 7 november. 

160 mils räckvidd med Scanias nya gasmotor

Scania introducerar nu OC13, en sexcylindrig gasmotor på 410 hk som lämpar sig för tunga fjärrtransporter. Detta tack vare liknande egenskaper som motsvarande dieselmotor vilket enligt tillverkaren innebär en räckvidd upp till 160 mil.

Transport av tom trailer blev otillåtet cabotage

Trailern ser ny ut, dragbilen har desto fler år på nacken. Men att det saknas en registreringsskylt på trailern blir det som fick polisen att besluta sig för att ta en närmare titt på ekipaget och dess förare.

Tidningen Proffs fre 27 oktober 2017

27 oktober 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Alla som kämpar och arbetar för en bättre framtid gör något bra””

När man ser tillbaka på tiden från november 2014 då vi startade en protest som kallades Härstannarsverige (HSS) så inser man att vi har kommit längre än vi trodde. Vi hade tänkt att hålla på fram till jul samma år, när vi kom till jul och det var dags att ta det lugnt så ville en del att vi skulle fortsätta. Vi hade varit hos trafikutskottet och träffat politiker, de hade berättat vad som var på gång och vad som hände.
Läs hela Här stannar Sveriges krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 27 oktober 2017
Stäng

27 oktober 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Volvo satsar på LNG: Full fart mot framtiden
  • Vibeke fick bort spritbussarna
  • DAF:s nyheter på rad i Spanien
  • Två dömdes för veckovila i hytten
  • Varför är bilen billigare hos Scanvo?
  • Rapport från Comtrans-mässan i Ryssland
  • Ny USA-utställning med tysk förebild
  • Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant