Åkeriet sades upp med omedelbar verkan efter att det uppdagats att en av deras chaufförer hade tankat 2 334 liter diesel på ett kort som tillhörde ett annat åkeri. Foto: Lastbilsfoton.se

Tankade på upphittat kort – förlorar körning för Södra

Ett borttappat tankkort hittades av en chaufför på ett annat åkeri. Chauffören tankade därefter totalt 2 334 liter diesel. När detta uppdagades, ledde det till att chaufförens arbetsgivare omedelbart förlorade kontraktet med sin uppdragsgivare, Södra. Saken har även polisanmälts.


Den 6/10 upphörde samarbetet, vilket framgår av dokumentationen som Proffs har fått ta del av. Foto: Mattias Bergsten 

Det var under förra veckan det uppdagades att Mattias & Tobias Transport Ljungbyholm AB hade tankat diesel på ett annat åkeris tankkort. Detta bekräftas av Roger Virdelo på Södra. Har ni avslutat samarbetet med åkeriet?
- Ja, Södra har idag valt att avsluta samarbetet med MT Transport i Ljungbyholm med omedelbar verkan, bekräftar han. Detta är kopplat till dieselkortet som försvann i Mönsterås och som tankades på i Mönsterås och i Långasjö. 

Förtroendet från Södras sida gentemot MT Transport är borta, säger han och de kom därför överens om att gå skilda vägar. Södra vill också lyfta fram att det har inget med virkeshanteringen att göra och chaufförerna har inte heller gjort något fel. De har samarbetat och visat hög yrkesstolthet i frågan, sammanfattar Roger Virdelo.

Mattias Bergsten på Mattias & Tobias Transport Ljungbyholm AB är besviken på det som hänt. Han menar att chauffören redogjort för att det som inträffat inte gjordes med avsikt och att åkeriet inte varit delaktigt i det som hände.
- Det var en anställd som i slutet av veckan tankade sitt fordon i Mönsterås och startade pumpen med vårt kort och kod, säger Mattias. Medan pumpen gick, kontrollerade han däck och annat.

När pumppistolen löste ut, satte han tillbaka den i pumpen och startade om. Han använde det kort som låg bredvid hans handskar på pumpen. Där någonstans har något gått fel, menar Mattias. Senareblir han kontaktad av Södra som ställer frågor kring tankningen varpå han tar kontakt med den anställde och ber honom prata med Södra.
- Han talade med Södra och förklarade samma sak som han gjort för mig och sedan när vi hade möte tillsammans med Södra, berättade han samma sak ännu en gång, säger Mattias.

Han upplever chaufförens berättelse som trovärdig och han ser inte vilka personliga fördelar denne skulle haft av att tanka diesel i åkeriets bilar med någon annans kort. Trots chaufförens redogörelse, bestämdes det gemensamt att man skulle avbryta samarbetet. Den anställde är inte längre kvar på åkeriet. 

På AB Fårbo Åkeri är det Pär Henrysson som berättar att en av deras förare tappade sitt tankkort i Mönsterås natten torsdag till fredagen den 29 september.
- Även om vår förare har förvarat tankkortet nära koden betyder inte det att någon annan kan ta sig rätten att använda det, säger han och berättar att den natten tankades det olovligen 160 liter på deras kort.

Tankstället i Mönsterås ligger inne på Södras område i närheten av mätstationen och han menar att om en annan förare hittar ett kort som inte är det egna, kan han lämna in det på mätstationen, något som enligt Pär är brukligt.
- Samma kort användes sedan olovligen under lördagen den 30 september ett antal gånger, men då i Långasjö, säger han.

Han radar upp att klockan 11.26 tankades det 600 liter, klockan 11.32 ytterligare 600 liter, klockan 11.37 försvann ännu en gång 600 liter och avslutningsvis, klockan 11.41 tankades det 374 liter.
- En total mängd av 2 334 liter. Självklart har vi polisanmält detta, sammanfattar Pär Henrysson på Fårbo Åkeri.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 10 Oktober 2017, kl 13:51
Kategori: Nyhet
Taggar: Drivmedelskort, Fårbo Åkeri, MT Transport i Ljungbyholm AB, Södra

Aktivister stoppade djurtransporter

”Får ta emot dödshot av chaufförer”

Ännu en gång var det dags för djurrättskämpar att protestera utanför ett slakteri. Denna gång i Kristianstad. De möts av aggressiva kommentarer och dödshot i sociala media och pekar på att dessa inte sällan kommer från chaufförer och åkare.

Scania överklagar kartellböter

Scania har överklagat Europeiska Kommissionens beslut avseende EU:s konkurrensregler i Europadomstolen. I överklagandet tillbakavisar Scania de slutsatser och påståenden som läggs fram i Kommissionens beslut.

Girteka vill ha strängare cabotageregler

Den litauiska och många gånger omstridda transportjätten Girteka backar upp den norska åkeriorganisationen Norges Lastebileier-Forbund, NLF, i kampen mot den massiva liberaliseringen i cabotageregelverket som EU föreslår i sitt mobilitetspaket. NLF har därför bjudit in Girteka till en transportkonferens för att berätta om sin företagsmodell och om sina ambitioner för bland annat den norska marknaden.

Stora trafikproblem vid Helsingborg

Lastbilsekipage blockerar E6 söderut

Ett lastbilsekipage har vält på E6 mellan trafikplats Kropp (Helsingborg norra) och Vasatorp (Östra) i södergående riktning. Motorvägen har stängts av och stoppet kan bli långvarigt, meddelar polisen på plats.

Stulet fordon hittades med ”digital körjournal”

Buntade ihop biltjuvarna i väntan på polis

När företagets nya minibuss stjäls, ser företagets ägare rött och ger sig ut på en tjuvjakt som slutar med att en av tjuvarna packas ihop med buntband tills polisen anländer till platsen.

Skånsk trafikpolis summerar helgen:

Utlänningsärende, rattfylla och flera överlaster

Överlastade 3,5-tonsbilar, kör- och vilotidsbrott, dålig lastsäkring och spruckna bromsskivor. Så summerar trafikpolisen i Helsingborg helgens kontrollverksamhet som involverade ett tiotal poliser och bilinspektörer.
- Men det kanske mest beklämmande var en rattfull chaufför, säger Richard Karlsson, trafikpolis i den nordvästskånska staden.

80 000 i sanktionsavgift – för samma transport

Inte en klampning, utan två klampningar behövde tas till när förskott på sanktionsavgifter skulle betalas för att en (1) trailer skulle kunna köras vidare. Dessutom krävdes det en tredje dragbil. Häng med på en näst intill farsartad historia – och försök att hänga med i svängarna – nu kör vi!

Polisen: ”Dagens första ekipage – otillåtet cabotage”

Under morgonen stoppas ett trailerekipage. Dragbilen är registrerad i Bulgarien och bakom ratten sitter en makedonsk förare som saknar det mesta i dokumentväg - och lite till.

Bilinspektör beskriver branschproblem i SR-intervju

Kommissarie Erling Andersson, trafikstrateg på polisens utvecklingscentrum, och bilinspektör Roger Ogemar i Västerås intervjuas av Sveriges Radio Ekot om problemen att lagföra och få domar när utländska transportörer begår lagbrott i Sverige.
− Det är oerhört svårt, säger Erling Andersson till Ekot.

Körde olaglig transport – döms till fängelse

Rätten i danska Kolding dömde under torsdagen en turkisk chaufför till fängelse för att ha medverkat till en olaglig transport för sin turkiska arbetsgivare.

Misstänkt styckmördare pekas ut som "chaufför"

Åklagaren: "inte relevant"

Bland annat Expressen skriver om lastbilschauffören från Spånga vars fru försvann och att han hjälper till att leta efter henne. Idag sitter mannen åtalad för att själv ha bragt henne om livet och skymfat kroppen. Idag väcks åtal mot mannen för mord och brott mot griftefriden.

Örebroåkeri riskerar företagsbot för ADR-miss

Kammaråklagare Mikael Bäckström lämnade idag in en stämningsansökan mot ett åkeri i Örebro. I stämningen yrkar åklagaren på en företagsbot om 25 000 kronor för att ha transporterat farligt gods med lastbil trots att chauffören saknade ADR-intyg.

Riksdagsbeslut:

24,5 miljarder till polisen – men inte ett ord om trafikpolisen

45,8 miljarder kronor ur statens budget för 2018 går till utgiftsområdet rättsväsendet. Mest pengar, 24,5 miljarder kronor, går till Polismyndigheten. Drygt 8,6 miljarder kronor går till Kriminalvården och Sveriges domstolar får 5,6 miljarder kronor. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

Så skiljer sig hastighetsbestämmelserna för tunga fordon i världen

Från skritt över en bro till kilometer i timmen på våra vägar har hastigheten sedan länge reglerats i världen, men i vissa länder finns ännu begreppet "fri fart" och även platser där hastigheten än idag aldrig kommit att regleras.

Drogad olyckschaufför häktad i sin frånvaro

År 2016 körde den drogade, holländske chauffören mot rött ljus i Helsingborg och krockade med en kvinna i personbil. Kvinnan skadas svårt. Chauffören har därefter ertappats ytterligare en gång (i Helsingborg) med att vara drogad. Mannen har sedan, vid två tillfällen, valt att inte dyka upp i tingsrätten och har nu därför häktats i sin utevaro.

Tidningen Proffs fre 24 november 2017

24 november 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 24 november 2017
Stäng

24 november 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Stora och \"små\" nyheter från MAN
 • Unik \"brassebil\" på svensk mark
 • Sverige har fått 17 nya trafikpolisen
 • Nu tänds blåljusen på bilinspektörernas bussar
 • Framtidsfrågor i fokus på internationell transportkonferens
 • Myndigheternas samarbete gör din arbetsplats säkrare
 • Stort miljöfokus i Stens ”gröna åkeri”
 • Statliga flyttuppdrag är deras specialitet
 • Elvis gör ett riktigt hästjobb på Ullevi
 • Ergonomiskt lågbygge med god framkomlighet
 • En ny världsjätte tar plats – Volkswagen Truck & Bus
 • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant