Äger eller kör du ett ekipage med riktigt många lampor? Då är du välkommen att hjälpa till med att höja julstämningen i Örebro den 15 december. Foto: Göran Rosengren, arkivbild

Rejält upplysta fordon sökes till rullande julhälsning i Örebro

Först kom Hästkraftens dag, sedan anordnade man en cruising som höll på att svämma över Örebros gator med amerikanska bilar. Nu ska man ge örebroarna en julhälsning som de sent ska glömma. Trucknet Radio söker därför ett antal rejält upplysta lastbilsekipage för att skicka en riktigt tung God Jul-hälsning till hela staden.

Att skicka julkort är en tradition som nog är lite på väg ut. Att skriva, slicka frimärken och gå till postlådan tillhör sannolikt snart historien. Idag är det Facebook, Snapchat och sms som gäller.

Eller också skickar man ut 30 lastbilsekipage på stadens gator som ett gigantiskt, motoriserat luciatåg.
- Ja, vi kommer att köra en kortege genom Örebro den 15 december där den första Mercedesbilen, en skåpbil, kommer att vara Lucia med ljuskrona och allt, förklarar Thomas Hydén på Trucknet Radio och som arrangerar den annorlunda julhälsningen.

Efter ”Lucia” kommer tre ”tärnor” att köra. De fyra fordonen är alla utsmyckade av Veho Bil i Örebro.

Bakom dessa är det tänkt att ett 30-tal stora lastbilar ska sluta upp. Kanske är det du som ska sitta bakom ratten i en av dessa?
- Det ska vara lastbilar med väldigt många lampor, rullande julgranar vill vi ha. Några är redan klara men vi behöver fler. Därför är åkare och chaufförer mycket välkomna att höra av sig till mig om de vill köra med i kortegen, säger Hydén.

Några av deltagarna som redan är klara är Bäckström i Stockholm som med sin Peterbilt kommer att spruta eld ur avgasrören för att på så sätt skapa lite extra julstämning(!).
- Vi kommer även att ha Jelle Schouwstra från Holland på plats och Micke Malmberg från Gotland som kommer med sin nya bil, avslöjar Thomas Hydén.

En kortege brukar ju ha ett budskap. Vad är ert?
- God jul! Ett trevligt inslag, bara positivt, förklarar Hydén.

Hur kommer man på en idé som denna?
- Jag låg vaken en natt och kunde inte sova. Då kom tankarna in på att göra något kul. Något positivt i motsats till allt elände i branschen. Vi vill alltså bara liva upp tillvaron.

Arrangemanget kallar man ”Christmas Convoy Örebro” och det hela startar klockan 17 med samling på Örebro Truckstop.
- En halvtimma senare rullar konvojen iväg in mot de centrala delarna av staden, för att vara återsamlade vid 19-tiden, berättar Thomas Hydén.

Därefter tar ett julbord vid på restaurang ”American Drive In” med förstklassig underhållning av Mats Rådberg och Rankarna. Men stolarna i restaurangen är redan uppbokade.
- Ja, dessvärre är det nog så. Men det finns massor med plats utmed gatorna i staden och jag hoppas att folk kommer och tittar på konvojen. Bra ställen att stå på är Trädgårdsgatan och Östra Bangatan. Där kommer bilarna både att synas och höras.

Thomas Hydén tar som sagt gärna emot förslag på vilka fordon som kan tänkas köra med i konvojen. Är du intresserad, eller vet du någon som hade passat i sammanhanget, vill Thomas ha kontakt med dig.
- Ja, skicka mejl eller ring till mig, thomas@trucknetradio.se, 070-245 68 66. Varje deltagande fordon får ett presentkort från LP Lastbilstvätt värt 200 kronor. Och för deltagarna i kortegen finns det plats vid julbordet, som för chauffören kostar 100 kronor och för en (1) passagerare kostar 250 kronor.

Vi konstaterar att invånarna i Örebro sannolikt kommer att få en julhälsning av det mer udda slaget. Proffs kommer givetvis att vara på plats!

Julkortegen anordnar Trucknet Radio i samarbete med Convoy Parts, LP Lastbilstvätt, Veho Bil och TMCC Sweden.

Om artikeln

Publicerad: Fredag 3 November 2017, kl 15:32
Kategori: Nyhet
Taggar: Julhälsning, Örebro, Trucknet Radio

Bemanningsföretag utreds – riskerar likvidation

Transport: "Konkursansökan ett alternativ"

Svenskt bemanningsföretag med svenska chaufförer är föremål för undersökning från flera håll. Bland annat saknas årsredovisning och ett likviditetsföreläggande är nära. Nu måste Transportarbetareförbundet försöka säkra de anställdas löner.

Girteka vill köra Tesla "på alla rutter"

Tesla hann inte mer än visa upp sin eldrivna lastbil under natten förrän Girteka Logistics blev först i Europa med att lägga en beställning. Man vill bli det "grönaste" transportföretaget i Europa.

Snart blir det dyrare att bryta mot kör- och vilotiderna

Regeringen har i dag beslutat om ändringar i förordningen om kör- och vilotider. Beslutet innebär bland annat att sanktionsavgiften för transportföretag som gör allvarliga överträdelser, som till exempel vid felaktigheter med färdskrivaren eller när föraren avsevärt avviker från reglerna om kör- och vilotider, höjs. Takbeloppet för hur stor avgift ett företag sammanlagt kan få för flera överträdelser höjs också från 200 000 kr till 800 000 kr.

Michelin:

Vinterdäck på släpvagnar en onödig miljöbelastning

I våras avslog riksdagen motioner om skärpt vinterdäckslag. Istället blev det infrastrukturminister Tomas Eneroth som nu skärper kraven för bussar och lastbilar som ska ha vinterdäck på samtliga hjul – även på släpen. Proffs har pratat med Michelin, som gärna vill ha ett ord med i diskussionen.

Manipulerad skrivare och rejäl överlast fastnade i Västeråspolisens ”garn”

Trots den decimerade arbetsstyrkan fortsätter polisen i Västerås att lägga ut sitt nät och under förra veckan fiskade man åter på kontrollplats Karleby utanför Västerås. Det blev ännu ett fall för kammaråklagare Mikael Bäckström och man håvade även in en tung fisk med en rejäl överlast.

Chaufför funnen död i Danmark

Polisen: ”En olycklig händelse”

Polisen på Sydsjälland i Danmark fick igår in en anmälan om att det eventuellt kunde ligga en död person i en lastbil i Nørre Alslev. En patrull skickas till platsen och kan snart konstatera att misstankarna stämde.

Speglar eller inte vid transport av bred last?

Förlängda speglar eller inte vid bredlasttransport och ett eventuellt undantag för trailers eller inte, har väckt känslor i sociala medier. Vi låter myndigheterna räta ut frågetecknen.

Berusad chaufför åtalas för olycka

Åkeriet: ”Det är föraren som orsakat situationen”

Bristande lastsäkring med tappat gods som följd, smitning från olycksplatsen och grovt rattfylleri, ledde till att en person fick föras till sjukhus och den andra sattes bakom lås och bom.
Nu åtalas chauffören – och vi har, i väntan på rättegången, pratat med både den utredande polisen, det polska åkeriet och med transportköparen.

Nätverkande trafikpolis samlades i Helsingborg

Trafikpoliserna i landet, även om de är få till antalet, är oftast väldigt aktiva. Det syns inte minst i vår rapportering här i tidningen Proffs. Två grupper som ofta förekommer i våra artiklar är till exempel trafikpolisen i Göteborg och i Helsingborg. Häromdagen kunde trafikanter på E6 i Skåne bevittna när dessa båda grupper tillfälligt ”fusionerades”.

Lagförslag:

Tidsgränsen för klampning ökas - med 12 timmar

Näringsdepartementet föreslår att det från och med den 1 juli 2018 ska bli möjligt att klampa ett ekipage som till exempel brutit mot cabotagebestämmelserna i mer än 24 timmar. Den nya tidsgränsen blir 36 timmar enligt den promemoria som tidningen Proffs har fått ta del av. Man föreslår även att tulltjänstemännen får befogenhet att ingripa mot otillåtet cabotage.

Ärende med ”cirkusolycka” läggs ned

”De misstänkta har lämnat landet”

Cirkusens bogserande ekipage blev påkörda bakifrån av en annan lastbil och skadorna blev omfattande. Trots att vittnen kunde berätta vad som hände, har ärendet nu lagts ner. Anledningen känns alldeles för bekant.

Sveriges Åkeriföretag:

"Oklart om kombitrafik - trots EU-beslut"

EU-kommissionen har nu kommit med sitt förslag till förändrade bestämmelser i kombidirektivet. Sveriges Åkeriföretag ser fortfarande att flera problem är olösta.
– Vi vill att bestämmelserna som gäller utstationerade även ska gälla de som kör kombitransporter från första dagen. Detta ser vi inte i förslaget, säger John Woxström, jurist vid Sveriges Åkeriföretag.

Volvo prisas för LNG-lastbil

Volvo Lastvagnars nya lastbilar för naturgas och biogas har premierats med den italienska utmärkelsen Sustainable Truck of the Year 2018. Priset delades ut vid en ceremoni i samband med Ecomondo-utställningen i Rimini den 7 november. 

160 mils räckvidd med Scanias nya gasmotor

Scania introducerar nu OC13, en sexcylindrig gasmotor på 410 hk som lämpar sig för tunga fjärrtransporter. Detta tack vare liknande egenskaper som motsvarande dieselmotor vilket enligt tillverkaren innebär en räckvidd upp till 160 mil.

Transport av tom trailer blev otillåtet cabotage

Trailern ser ny ut, dragbilen har desto fler år på nacken. Men att det saknas en registreringsskylt på trailern blir det som fick polisen att besluta sig för att ta en närmare titt på ekipaget och dess förare.

Tidningen Proffs fre 27 oktober 2017

27 oktober 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Alla som kämpar och arbetar för en bättre framtid gör något bra””

När man ser tillbaka på tiden från november 2014 då vi startade en protest som kallades Härstannarsverige (HSS) så inser man att vi har kommit längre än vi trodde. Vi hade tänkt att hålla på fram till jul samma år, när vi kom till jul och det var dags att ta det lugnt så ville en del att vi skulle fortsätta. Vi hade varit hos trafikutskottet och träffat politiker, de hade berättat vad som var på gång och vad som hände.
Läs hela Här stannar Sveriges krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 27 oktober 2017
Stäng

27 oktober 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Volvo satsar på LNG: Full fart mot framtiden
  • Vibeke fick bort spritbussarna
  • DAF:s nyheter på rad i Spanien
  • Två dömdes för veckovila i hytten
  • Varför är bilen billigare hos Scanvo?
  • Rapport från Comtrans-mässan i Ryssland
  • Ny USA-utställning med tysk förebild
  • Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant