Äger eller kör du ett ekipage med riktigt många lampor? Då är du välkommen att hjälpa till med att höja julstämningen i Örebro den 15 december. Foto: Göran Rosengren, arkivbild

Rejält upplysta fordon sökes till rullande julhälsning i Örebro

Först kom Hästkraftens dag, sedan anordnade man en cruising som höll på att svämma över Örebros gator med amerikanska bilar. Nu ska man ge örebroarna en julhälsning som de sent ska glömma. Trucknet Radio söker därför ett antal rejält upplysta lastbilsekipage för att skicka en riktigt tung God Jul-hälsning till hela staden.

Att skicka julkort är en tradition som nog är lite på väg ut. Att skriva, slicka frimärken och gå till postlådan tillhör sannolikt snart historien. Idag är det Facebook, Snapchat och sms som gäller.

Eller också skickar man ut 30 lastbilsekipage på stadens gator som ett gigantiskt, motoriserat luciatåg.
- Ja, vi kommer att köra en kortege genom Örebro den 15 december där den första Mercedesbilen, en skåpbil, kommer att vara Lucia med ljuskrona och allt, förklarar Thomas Hydén på Trucknet Radio och som arrangerar den annorlunda julhälsningen.

Efter ”Lucia” kommer tre ”tärnor” att köra. De fyra fordonen är alla utsmyckade av Veho Bil i Örebro.

Bakom dessa är det tänkt att ett 30-tal stora lastbilar ska sluta upp. Kanske är det du som ska sitta bakom ratten i en av dessa?
- Det ska vara lastbilar med väldigt många lampor, rullande julgranar vill vi ha. Några är redan klara men vi behöver fler. Därför är åkare och chaufförer mycket välkomna att höra av sig till mig om de vill köra med i kortegen, säger Hydén.

Några av deltagarna som redan är klara är Bäckström i Stockholm som med sin Peterbilt kommer att spruta eld ur avgasrören för att på så sätt skapa lite extra julstämning(!).
- Vi kommer även att ha Jelle Schouwstra från Holland på plats och Micke Malmberg från Gotland som kommer med sin nya bil, avslöjar Thomas Hydén.

En kortege brukar ju ha ett budskap. Vad är ert?
- God jul! Ett trevligt inslag, bara positivt, förklarar Hydén.

Hur kommer man på en idé som denna?
- Jag låg vaken en natt och kunde inte sova. Då kom tankarna in på att göra något kul. Något positivt i motsats till allt elände i branschen. Vi vill alltså bara liva upp tillvaron.

Arrangemanget kallar man ”Christmas Convoy Örebro” och det hela startar klockan 17 med samling på Örebro Truckstop.
- En halvtimma senare rullar konvojen iväg in mot de centrala delarna av staden, för att vara återsamlade vid 19-tiden, berättar Thomas Hydén.

Därefter tar ett julbord vid på restaurang ”American Drive In” med förstklassig underhållning av Mats Rådberg och Rankarna. Men stolarna i restaurangen är redan uppbokade.
- Ja, dessvärre är det nog så. Men det finns massor med plats utmed gatorna i staden och jag hoppas att folk kommer och tittar på konvojen. Bra ställen att stå på är Trädgårdsgatan och Östra Bangatan. Där kommer bilarna både att synas och höras.

Thomas Hydén tar som sagt gärna emot förslag på vilka fordon som kan tänkas köra med i konvojen. Är du intresserad, eller vet du någon som hade passat i sammanhanget, vill Thomas ha kontakt med dig.
- Ja, skicka mejl eller ring till mig, thomas@trucknetradio.se, 070-245 68 66. Varje deltagande fordon får ett presentkort från LP Lastbilstvätt värt 200 kronor. Och för deltagarna i kortegen finns det plats vid julbordet, som för chauffören kostar 100 kronor och för en (1) passagerare kostar 250 kronor.

Vi konstaterar att invånarna i Örebro sannolikt kommer att få en julhälsning av det mer udda slaget. Proffs kommer givetvis att vara på plats!

Julkortegen anordnar Trucknet Radio i samarbete med Convoy Parts, LP Lastbilstvätt, Veho Bil och TMCC Sweden.

Om artikeln

Publicerad: Fredag 3 November 2017, kl 15:32
Kategori: Nyhet
Taggar: Julhälsning, Örebro, Trucknet Radio

Aktivister stoppade djurtransporter

”Får ta emot dödshot av chaufförer”

Ännu en gång var det dags för djurrättskämpar att protestera utanför ett slakteri. Denna gång i Kristianstad. De möts av aggressiva kommentarer och dödshot i sociala media och pekar på att dessa inte sällan kommer från chaufförer och åkare.

Scania överklagar kartellböter

Scania har överklagat Europeiska Kommissionens beslut avseende EU:s konkurrensregler i Europadomstolen. I överklagandet tillbakavisar Scania de slutsatser och påståenden som läggs fram i Kommissionens beslut.

Girteka vill ha strängare cabotageregler

Den litauiska och många gånger omstridda transportjätten Girteka backar upp den norska åkeriorganisationen Norges Lastebileier-Forbund, NLF, i kampen mot den massiva liberaliseringen i cabotageregelverket som EU föreslår i sitt mobilitetspaket. NLF har därför bjudit in Girteka till en transportkonferens för att berätta om sin företagsmodell och om sina ambitioner för bland annat den norska marknaden.

Stora trafikproblem vid Helsingborg

Lastbilsekipage blockerar E6 söderut

Ett lastbilsekipage har vält på E6 mellan trafikplats Kropp (Helsingborg norra) och Vasatorp (Östra) i södergående riktning. Motorvägen har stängts av och stoppet kan bli långvarigt, meddelar polisen på plats.

Stulet fordon hittades med ”digital körjournal”

Buntade ihop biltjuvarna i väntan på polis

När företagets nya minibuss stjäls, ser företagets ägare rött och ger sig ut på en tjuvjakt som slutar med att en av tjuvarna packas ihop med buntband tills polisen anländer till platsen.

Skånsk trafikpolis summerar helgen:

Utlänningsärende, rattfylla och flera överlaster

Överlastade 3,5-tonsbilar, kör- och vilotidsbrott, dålig lastsäkring och spruckna bromsskivor. Så summerar trafikpolisen i Helsingborg helgens kontrollverksamhet som involverade ett tiotal poliser och bilinspektörer.
- Men det kanske mest beklämmande var en rattfull chaufför, säger Richard Karlsson, trafikpolis i den nordvästskånska staden.

80 000 i sanktionsavgift – för samma transport

Inte en klampning, utan två klampningar behövde tas till när förskott på sanktionsavgifter skulle betalas för att en (1) trailer skulle kunna köras vidare. Dessutom krävdes det en tredje dragbil. Häng med på en näst intill farsartad historia – och försök att hänga med i svängarna – nu kör vi!

Polisen: ”Dagens första ekipage – otillåtet cabotage”

Under morgonen stoppas ett trailerekipage. Dragbilen är registrerad i Bulgarien och bakom ratten sitter en makedonsk förare som saknar det mesta i dokumentväg - och lite till.

Bilinspektör beskriver branschproblem i SR-intervju

Kommissarie Erling Andersson, trafikstrateg på polisens utvecklingscentrum, och bilinspektör Roger Ogemar i Västerås intervjuas av Sveriges Radio Ekot om problemen att lagföra och få domar när utländska transportörer begår lagbrott i Sverige.
− Det är oerhört svårt, säger Erling Andersson till Ekot.

Körde olaglig transport – döms till fängelse

Rätten i danska Kolding dömde under torsdagen en turkisk chaufför till fängelse för att ha medverkat till en olaglig transport för sin turkiska arbetsgivare.

Misstänkt styckmördare pekas ut som "chaufför"

Åklagaren: "inte relevant"

Bland annat Expressen skriver om lastbilschauffören från Spånga vars fru försvann och att han hjälper till att leta efter henne. Idag sitter mannen åtalad för att själv ha bragt henne om livet och skymfat kroppen. Idag väcks åtal mot mannen för mord och brott mot griftefriden.

Örebroåkeri riskerar företagsbot för ADR-miss

Kammaråklagare Mikael Bäckström lämnade idag in en stämningsansökan mot ett åkeri i Örebro. I stämningen yrkar åklagaren på en företagsbot om 25 000 kronor för att ha transporterat farligt gods med lastbil trots att chauffören saknade ADR-intyg.

Riksdagsbeslut:

24,5 miljarder till polisen – men inte ett ord om trafikpolisen

45,8 miljarder kronor ur statens budget för 2018 går till utgiftsområdet rättsväsendet. Mest pengar, 24,5 miljarder kronor, går till Polismyndigheten. Drygt 8,6 miljarder kronor går till Kriminalvården och Sveriges domstolar får 5,6 miljarder kronor. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

Så skiljer sig hastighetsbestämmelserna för tunga fordon i världen

Från skritt över en bro till kilometer i timmen på våra vägar har hastigheten sedan länge reglerats i världen, men i vissa länder finns ännu begreppet "fri fart" och även platser där hastigheten än idag aldrig kommit att regleras.

Drogad olyckschaufför häktad i sin frånvaro

År 2016 körde den drogade, holländske chauffören mot rött ljus i Helsingborg och krockade med en kvinna i personbil. Kvinnan skadas svårt. Chauffören har därefter ertappats ytterligare en gång (i Helsingborg) med att vara drogad. Mannen har sedan, vid två tillfällen, valt att inte dyka upp i tingsrätten och har nu därför häktats i sin utevaro.

Tidningen Proffs fre 24 november 2017

24 november 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 24 november 2017
Stäng

24 november 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Stora och \"små\" nyheter från MAN
 • Unik \"brassebil\" på svensk mark
 • Sverige har fått 17 nya trafikpolisen
 • Nu tänds blåljusen på bilinspektörernas bussar
 • Framtidsfrågor i fokus på internationell transportkonferens
 • Myndigheternas samarbete gör din arbetsplats säkrare
 • Stort miljöfokus i Stens ”gröna åkeri”
 • Statliga flyttuppdrag är deras specialitet
 • Elvis gör ett riktigt hästjobb på Ullevi
 • Ergonomiskt lågbygge med god framkomlighet
 • En ny världsjätte tar plats – Volkswagen Truck & Bus
 • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant