Det krävdes tre dragbilar och två sanktionsavgifter innan trailern till höger kunde fortsätta sin resa mot slutdestinationen. Trailern till vänster är den som kom tom till kontrollplatsen. Foto: Roger Ogemar

80 000 i sanktionsavgift – för samma transport

Inte en klampning, utan två klampningar behövde tas till när förskott på sanktionsavgifter skulle betalas för att en (1) trailer skulle kunna köras vidare. Dessutom krävdes det en tredje dragbil. Häng med på en näst intill farsartad historia – och försök att hänga med i svängarna – nu kör vi!

I tisdags (den 5 december) hamnar bilinspektörerna Alexander Calmerfalk och Roger Ogemar bakom en fransk trailer på väg mot Västerås från Köpinghållet. Den dras av en tvåaxlad slovensk dragare med obetald vägavgift.

De beslutar sig för att göra en kontroll och stoppar ekipaget väster om Västerås på Råby Rastplats.Det visar sig att fordonet har varit i Sverige i elva dagar.
- Den bulgariske föraren uppgav att sedan han tog över lastbilen hade han endast hämtat trailers i Göteborgs hamn, levererat godset, lastat och kört ner till Göteborgs hamn igen där en ny trailer hämtats, säger Ogemar. Ett solklart fall av otillåtet cabotage.

PØ Scandex kör mycket kombitrafik, men mellan Göteborg och Västerås är det längre än de för kombitrafik tillåtna 150 kilometrarna som för gods via sjön är exakt definierade. Därför kunde inte kombidirektivet åberopas och förskottet på sanktionsavgiften om 40 000 kronor som beslutades, vann gehör även hos Transportstyrelsen.

Det slovenska åkeriets representant kontaktar de via ett makedonskt telefonnummer och förklarar omständigheterna. Några pengar att per omgående betala sanktionsavgiften med visar sig inte finnas och åkeriet ber om uppskov till dagen efter. Det ledde till att dragbilen klampades.
- I detta läge kopplades trailern ifrån innan klampningen efter en överenskommelse med speditören i Frankrike, säger Ogemar. I och för sig ett högt spel från vår sida, men magkänslan sade oss att vi kunde kosta på oss det.

När det ett dygn senare är dags att låsa upp klampen, har ännu inga pengar kommit. Istället vill företaget ha ytterligare ett dygn på sig eftersom banken uppgett att det skulle ta tid att föra över pengarna till företagets konto. Tidsfristen har löpt ut, så man är tvungen att låsa upp klampen.
- Calmerfalk upplyste företaget, med all önskvärd tydlighet, att fordonet inte fick lämna platsen innan pengarna kommit in på statens konto, säger Ogemar. Han måste varit väldigt tydlig eftersom bilen stod kvar, oklampad, i ytterligare ett och ett halvt dygn.

Medan bilinspektörerna håller på med ärendet väster om Västerås, kommer en lettisk dragbil för att hämta trailern. Med sig har han en tom trailer. Den ställs av och därefter kopplas den lastade trailern.

Kvar på kontrollplatsen står nu en tomtrailer samt den slovenske dragbilen.

Den lettiske dragbilen rullar iväg, men kommer inte speciellt långt innan den stoppas av polisinspektör Erik Sjögren, 20 kilometer bort på kontrollplats Karleby.
- Det visade sig då att även denna transportör hade passerat gränsen för vad cabotagereglerna medger och en ny sanktionsavgift beslutades för transport av samma trailer, förklarar Roger Ogemar.

Inte heller den här gången kan pengarna betalas med omedelbar verkan varför man åter tar fram klampningsutrustningen.

Dagen efter kryper Heisterkamp Holland till korset och erbjuder sig att betala sanktionsavgiften trots att det är Heisterkamp Lettland som äger den senast klampade dragaren och även tillståndet. Betalningen ordnas under eftermiddagen och trailern kan fortsätta. Nu med en svensk dragare.
- Ibland går det bra, ibland går det bättre, hälsar bilinspektörerna från Västerås.

PØ Scandex har, när deras trailers tidigare blivit inblandade i dylikt, hävdat att de aldrig betalar böter eller sanktionsavgifter för åkerierna. En linje de benhårt håller fast vid även denna gång.

Vi frågar efter deras ansvar i dessa två ärenden. Generaldirektör Nicolai Østergaard säger att det slovenska företaget inte tillhör deras vanliga underleverantörer och även om man stämmer av med dem angående kombitrafiken, har det tydligen inte varit tillräckligt denna gång.
- Det lettiska ekipaget som skulle ta över, kom tom in från Norge och vi räknade inte det som en nationell transport. Således måste vi ta på oss skulden för det, sammanfattar Østergaard.

Den oklampade, slovenske dragaren står kvar utanför Västerås i väntan på att lösa betalningen.
- Igår betalade de 20 000 kronor, men de hade limit på sitt kort varför de fick skaffa ett nytt kort. I morse fungerade inte heller det kortet och nu sitter de i samtal med banken och vi får se om det löser sig innan helgen, avrundar Roger Ogemar.

När Proffs gör en sista kontroll av utvecklingen idag under förmiddagen, får vi veta att man precis fick de sista 20 000 kronorna och att en kollega till Ogemar, på sin fritid, åker för att låsa upp och vinka av föraren.

Om artikeln

Publicerad: Fredag 8 December 2017, kl 17:02
Kategori: Nyhet
Taggar: Cabotage, Heisterkamp, PØ  Scandex, Trafikpolisen, Västerås

Starthjälp misstogs för fultankning

”Vi är chockade över anklagelserna”

På sociala medier kom det upp bilder som ser ut att visa att det tankas över bränsle från ett tankbilsekipage till ett trailerekipage på Rasta Håby vid Munkedal. Att tankekipaget regelbundet rör sig inom ett visst geografiskt område, gjorde det som setts än mer troligt.
Lägg därtill att sådan aktivitet inte är helt unik och Proffs får indicier som pekar åt ett håll. På Facebook blir det snabbt en sanning att ADR Logistika sysslar med oegentligheter.

Omtalat tankbilsekipage klampades på Svinesund

Det nya året har bara börjat när Rasta Håby vid Munkedal ännu en gång används av utländska aktörer för egen verksamhet. Bilder kommer snabbt upp på Facebook och många känner igen företaget sedan tidigare. Polisen på Västkusten i Sverige och norsk polis, blir intresserade. Nyligen klampades ekipaget - på Svinesund.

Polsk chaufför dömd till 4 månaders fängelse för grovt rattfylleri

En grov rattfylla i lastbil stoppas i Sundsvall i december 2017 och föraren har nu fått sin dom. Det visar sig att han har mer på sitt samvete än rattfylleri när det är dags för förhandlingar i tingsrätten.

Norskt åkeriförbund vill se krafttag mot social dumpning

”Myndigheterna bör omedelbart vidta åtgärder”

På Fugleåsen Truck Stop står ett hundratal utländska lastbilsekipage uppställda varje helg. Norges Lastebileier-Forbund, NLF, har dokumenterat att flertalet av dessa står parkerade från fredag till söndag, med chaufförer i bilarna.
- Detta är inte endast potentiellt olagligt, det är också en signal om att det pågår social dumpning på våra vägar,  säger NLF-direktören Geir A. Mo.

Trailer full med farligt gods åkte oskyltad med Oslofärja

Får böta 66 000 kronor

En holländsk chaufför lurade sig ombord på ett fartyg mellan Oslo och Fredrikshamn utan att deklarera att lasten bestod av farligt gods. För detta får han nu betala dyrt. Chauffören dömdes nyligen till böter på 52 000 danska kronor (motsvarande närmare 66 000 svenska).

Riksdagen:

Avstånd mellan kombiterminaler inget som EU ska bestämma

EU:s förslag om att införa ett maxavstånd mellan terminaler där man lastar om gods för vidaretransport med annat trafikslag går för långt. Det anser Riksdagen som lämnar ett motiverat yttrande till EU om att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen. Det vill säga principen om att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt.

Turkiskt ekipage fick körförbud – stack utan körkort och pass

Under måndagen vinkar trafikpolisen i Helsingborg in ett turkiskt ekipage för kontroll på Långeberga i Helsingborg. Trailern såg ut att luta åt höger och trafikpolis Christer Hansson trodde initialt att det var fråga om lastförskjutning.

DEBATTARTIKEL

Transportbranschen måste ta gemensamt ansvar för sitt rykte

I en tid då e-handeln växer med en enorm kraft höjs också kraven från konsumenterna när det kommer till leveranser. Slutkonsumenten som handlar bakom skärmen vill inte längre anpassa sig efter gammalmodiga transportföretag med föråldrade villkor. De företag som väljer att inte prioritera kundernas nya leveransbehov kommer inte heller att ha en chans framöver. Detta gäller för såväl e-handlare som transport- och logistikföretag, menar Niklas Knight, vd på Best Transport.

Brexit dåligt för Storbritannien - men inte för DAF

Rubriken är hämtad från engelska Transportnews. Brexit anses av många inte vara i Storbritanniens bästa ekonomiska intresse och man hoppas på att en förnuftig överenskommelse ska göras med EU, skriver tidningen.

Största containertappet någonsin i Göteborgs Hamn

2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan i Göteborgs Hamn med en minskning på hela 19 procent. Det visar en färsk sammanställning över godsvolymerna 2017. Ändå ligger den totala godsvolymen kvar på strax över 40 miljoner ton. Det tack vare goda resultat i övriga godsslag som i flera fall gjort rekordresultat.

En rattfylla - och ett dussin överlastade 3,5:or

Polisen: ”De går på knäna”

Helsingborgspolisens fokus på 3,5-tons lastbilar har fortsatt under den gångna veckan. Resultatet av kontrollerna på väg – och i Ystad hamn – pekar på att majoriteten av lättlastarna inte drar sig för att lägga på ett antal extra kilon på sina fordon.

Företagare i anläggningsbranschen döms till fängelse - men frias för mord

Den man i anläggningsbranschen som i dagspressen pekades ut som "lastbilschaufför" och som misstänktes för att ha bragt sin fru om livet och sedermera styckat hennes kropp, har nu fått sin dom. Han döms till fängelse, men frias på en av åtalspunkterna.

Körde med tre förarkort för Oxelösundsåkeri

Ett tips till polisens ledningscentral i Västerås leder till att en förare, anställd av ett svenskt åkeri med bas i Oxelösund, stoppas och bötfälls bland för att ha använts sig av flera förarkort. Inget ovanligt i åkeriet menar föraren och något som därför kan få konsekvenser för företaget i fråga.

Åtta av tolv kontrollerade 3,5:or var överlastade

Trafikpolisen i Helsingborg utförde under några timmar på tisdagen en kontroll på E6 vid Långeberga, med extra fokus på lättlastare. Och resultatet talar sitt tydliga språk. Överlaster är mer regel än undantag.

Ekol etablerar sig i Göteborg i januari

Helt enligt planerna och strategin om att bli en av Europas största intermodala logistikleverantörer med egna fordon, transportutrustning och logistikanläggningar, startar turkiska Ekol Logistics i januari sin egen verksamhet i och med etableringen av Ekol Nordics i Sverige. Sverige blir därmed det 16:e landet där Ekol är etablerat med egen verksamhet.

Tidningen Proffs fre 22 december 2017

22 december 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Det finns många goda skäl att ändra vårt beteende i trafiken””

Även i en mindre tät och stressig trafikmiljö än den vi har idag på många platser i landet, är det viktigt att visa hänsyn och omdöme samt att följa de begränsande normer som följer av trafiklagstiftningen. När det gäller vikten av att förare är utan alkohol- eller drogpåverkan håller de allra flesta med. Samtidigt finns det många påverkade förare ute i trafiken varje dag. Som inte fångas in och lagförs. Men som för varje ny stund motorfordonet framförs medför en förhöjd risk också för andra trafikanter.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 22 december 2017
Stäng

22 december 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Lennart kommer med julens viktigaste dryck
 • Trafikpoliser och branschfolk på besök i Bryssel
 • Hos LP tvättas 1000 lastbilar i månaden - för hand
 • Orderböckerna har öppnat för uppdaterad Transit Custom
 • Hon har full koll på virkestransporterna till Stora Enso
 • Returpapper är (arbets)livet för Anette
 • Pensionerad 141:a lever lugnt liv hos Anders
 • Elias kör till Ullared – 25 gånger om dagen
 • LBC Frakt Värmland gör tummen upp för HVO
 • Volvo F10 och F12 fyller 40 år
 • ... m.m ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant