Bilen kunde spåras och därmed återfås tack vare att Anders företag hade installerat en digital körjournal med GPS. Dessutom kunde tjuvarna gripas. Foto: Anders Grubb

Stulet fordon hittades med ”digital körjournal”

Buntade ihop biltjuvarna i väntan på polis

När företagets nya minibuss stjäls, ser företagets ägare rött och ger sig ut på en tjuvjakt som slutar med att en av tjuvarna packas ihop med buntband tills polisen anländer till platsen.


Anders Grubb. Foto: Jan Johansson 

Anders Grubb är delägare i företaget Kringdata AB i Mora och man har en filial i Älvdalen. Företaget arbetar mycket med fiberoptik och den aktuella minibussen var nära nog ny och vid stöldtillfället lastad med material för hundratusentals kronor. Hur gick stölden till och hur fick ni vetskap om den?
- Bilen finns på vår filial i Älvdalen, berättar Anders Grubb. Någon gång under natten mellan fredag och lördag, den 1-2 december, har förövarna brutit sig in på vårt kontor och tagit nycklarna till fordonet.

Därefter har tjuvarna, som uppenbarligen inte förstod värdet på lasten, dumpat av den nära ett populärt promenadstråk och under lördagen ser folk detta och kopplar ihop produkterna med Kringdata och hör av sig. Vad tjuvarna inte heller vet, är att företagets fordon kan spåras. Varför har du sådan utrustning på dina bilar?
- Efter en förvisso lyckad revision av Skatteverket, insåg jag att det som är mest tidskrävande och lättast kan gå fel, är körjournalerna, säger Anders. Därför skaffade vi Abax elektroniska körjournal med inbyggd gps för då kan jag alltid direkt presentera en helt korrekt körjournal om Skatteverket skulle fråga igen.

Nu fick han även prova på en annan funktion i utrustningen.

När Anders kom till kontoret på lördag eftermiddag och konstaterar vad som hänt, aktiverar han genast den tillhörande appen ”Triplog” i telefonen och ser att bilen rullar på en väg in i Lillhärdal varpå han ringer en bekant i området, Bo Hedin.
- Han ger sig ut och får syn på bilen som har vänt och är på väg tillbaka till Älvdalen, säger Anders.

Han följer bilen via appen i realtid medan han tillkallar polisen som meddelar att de är flera timmar bort, så han och kompanjonen Sven-Olof Larsson bestämmer sig för att själva gripa in och kör för att möta upp fordonet som de i appen ser bara är någon kilometer framför dem.
- Vi parkerar för att invänta bilen som passerar och vi följer sedan efter den några kilometer tills den stannar, säger han.

Utan identifiering via körjournalens gps, hade de inte känt igen fordonet, säger Anders. Bilen hade redan fått nya nummerplåtar och ett försök till omlackering hade gjorts. När de två i bilen konfronteras av Anders, säger de sig ha fått slut på diesel.
- Men då öppnar jag dörren, sliter ut chauffören och trycker upp honom mot sidan av bilen medan Sven-Olof sätter buntband runt hans händer, säger Anders.

Därefter tar de nycklarna ur bilen och låser in en tjej som gömmer sig under en filt på passagerarsätet. Det visar sig vara svenska ungdomar i ålder mellan 19 och 22. Ytterligare en grabb kommer gåendes och spelar ovetande, men olika omständigheter gör att Anders förstår att de har släppt av killen för att begå ett inbrott i ett närliggande fritidshus och nu skulle de hämta honom. Två av dem är påverkade av någon drog, säger Anders som berättar att polisen, som kommer någon timme senare, plockar droger av dem.  Polisen tar med sig samtliga ungdomar för förhör. Anders är mycket glad över att han installerat övervakningsutrustning i sina bilar.
- Utan den hade jag troligtvis aldrig hittat bilen igen, avrundar han.

Den aktuella körjournalslösningen riktar sig huvudsakligen mot yrkes- och förmånsbilar.
- Men visst fungerar vårt spårsystem även på större ekipage, säger Oscar Hellström som är marknadskoordinator på Abax i Västerås när vi kontaktar dem för att höra deras reaktion på det som hänt.

På Abax är man naturligtvis glada över att händelsen slutade väl och att företaget fick tillbaka sin minibuss. Och ett bättre ”kvitto” på att prylarna håller vad de lovar, går knappast att få.

Om artikeln

Publicerad: Måndag 11 December 2017, kl 16:17
Kategori: Nyhet
Taggar: GPS, Körjournal, Kriminalitet, Spårning, Stöldskydd

Omhändertaget körkort och böter när

Mediciner och bildelar i överlastade 3,5:or fastnade i Helsingborg

Följetongen om överlastade 3,5-tonsbilar fortsätter. En aldrig sinande ström av lättlastare rullar in i landet. Helsingborgspolisen kontrollerar så många de hinner med och inte sällan visar fraktsedlarna samma mottagare gång på gång. Gårdagen var inget undantag i det avseendet.

Starthjälp misstogs för fultankning

”Vi är chockade över anklagelserna”

På sociala medier kom det upp bilder som ser ut att visa att det tankas över bränsle från ett tankbilsekipage till ett trailerekipage på Rasta Håby vid Munkedal. Att tankekipaget regelbundet rör sig inom ett visst geografiskt område, gjorde det som setts än mer troligt.
Lägg därtill att sådan aktivitet inte är helt unik och Proffs får indicier som pekar åt ett håll. På Facebook blir det snabbt en sanning att ADR Logistika sysslar med oegentligheter.

Omtalat tankbilsekipage klampades på Svinesund

Det nya året har bara börjat när Rasta Håby vid Munkedal ännu en gång används av utländska aktörer för egen verksamhet. Bilder kommer snabbt upp på Facebook och många känner igen företaget sedan tidigare. Polisen på Västkusten i Sverige och norsk polis, blir intresserade. Nyligen klampades ekipaget - på Svinesund.

Polsk chaufför dömd till 4 månaders fängelse för grovt rattfylleri

En grov rattfylla i lastbil stoppas i Sundsvall i december 2017 och föraren har nu fått sin dom. Det visar sig att han har mer på sitt samvete än rattfylleri när det är dags för förhandlingar i tingsrätten.

Norskt åkeriförbund vill se krafttag mot social dumpning

”Myndigheterna bör omedelbart vidta åtgärder”

På Fugleåsen Truck Stop står ett hundratal utländska lastbilsekipage uppställda varje helg. Norges Lastebileier-Forbund, NLF, har dokumenterat att flertalet av dessa står parkerade från fredag till söndag, med chaufförer i bilarna.
- Detta är inte endast potentiellt olagligt, det är också en signal om att det pågår social dumpning på våra vägar,  säger NLF-direktören Geir A. Mo.

Trailer full med farligt gods åkte oskyltad med Oslofärja

Får böta 66 000 kronor

En holländsk chaufför lurade sig ombord på ett fartyg mellan Oslo och Fredrikshamn utan att deklarera att lasten bestod av farligt gods. För detta får han nu betala dyrt. Chauffören dömdes nyligen till böter på 52 000 danska kronor (motsvarande närmare 66 000 svenska).

Riksdagen:

Avstånd mellan kombiterminaler inget som EU ska bestämma

EU:s förslag om att införa ett maxavstånd mellan terminaler där man lastar om gods för vidaretransport med annat trafikslag går för långt. Det anser Riksdagen som lämnar ett motiverat yttrande till EU om att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen. Det vill säga principen om att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt.

Turkiskt ekipage fick körförbud – stack utan körkort och pass

Under måndagen vinkar trafikpolisen i Helsingborg in ett turkiskt ekipage för kontroll på Långeberga i Helsingborg. Trailern såg ut att luta åt höger och trafikpolis Christer Hansson trodde initialt att det var fråga om lastförskjutning.

DEBATTARTIKEL

Transportbranschen måste ta gemensamt ansvar för sitt rykte

I en tid då e-handeln växer med en enorm kraft höjs också kraven från konsumenterna när det kommer till leveranser. Slutkonsumenten som handlar bakom skärmen vill inte längre anpassa sig efter gammalmodiga transportföretag med föråldrade villkor. De företag som väljer att inte prioritera kundernas nya leveransbehov kommer inte heller att ha en chans framöver. Detta gäller för såväl e-handlare som transport- och logistikföretag, menar Niklas Knight, vd på Best Transport.

Brexit dåligt för Storbritannien - men inte för DAF

Rubriken är hämtad från engelska Transportnews. Brexit anses av många inte vara i Storbritanniens bästa ekonomiska intresse och man hoppas på att en förnuftig överenskommelse ska göras med EU, skriver tidningen.

Största containertappet någonsin i Göteborgs Hamn

2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan i Göteborgs Hamn med en minskning på hela 19 procent. Det visar en färsk sammanställning över godsvolymerna 2017. Ändå ligger den totala godsvolymen kvar på strax över 40 miljoner ton. Det tack vare goda resultat i övriga godsslag som i flera fall gjort rekordresultat.

En rattfylla - och ett dussin överlastade 3,5:or

Polisen: ”De går på knäna”

Helsingborgspolisens fokus på 3,5-tons lastbilar har fortsatt under den gångna veckan. Resultatet av kontrollerna på väg – och i Ystad hamn – pekar på att majoriteten av lättlastarna inte drar sig för att lägga på ett antal extra kilon på sina fordon.

Företagare i anläggningsbranschen döms till fängelse - men frias för mord

Den man i anläggningsbranschen som i dagspressen pekades ut som "lastbilschaufför" och som misstänktes för att ha bragt sin fru om livet och sedermera styckat hennes kropp, har nu fått sin dom. Han döms till fängelse, men frias på en av åtalspunkterna.

Körde med tre förarkort för Oxelösundsåkeri

Ett tips till polisens ledningscentral i Västerås leder till att en förare, anställd av ett svenskt åkeri med bas i Oxelösund, stoppas och bötfälls bland för att ha använts sig av flera förarkort. Inget ovanligt i åkeriet menar föraren och något som därför kan få konsekvenser för företaget i fråga.

Åtta av tolv kontrollerade 3,5:or var överlastade

Trafikpolisen i Helsingborg utförde under några timmar på tisdagen en kontroll på E6 vid Långeberga, med extra fokus på lättlastare. Och resultatet talar sitt tydliga språk. Överlaster är mer regel än undantag.

Tidningen Proffs fre 22 december 2017

22 december 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Det finns många goda skäl att ändra vårt beteende i trafiken””

Även i en mindre tät och stressig trafikmiljö än den vi har idag på många platser i landet, är det viktigt att visa hänsyn och omdöme samt att följa de begränsande normer som följer av trafiklagstiftningen. När det gäller vikten av att förare är utan alkohol- eller drogpåverkan håller de allra flesta med. Samtidigt finns det många påverkade förare ute i trafiken varje dag. Som inte fångas in och lagförs. Men som för varje ny stund motorfordonet framförs medför en förhöjd risk också för andra trafikanter.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 22 december 2017
Stäng

22 december 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Lennart kommer med julens viktigaste dryck
 • Trafikpoliser och branschfolk på besök i Bryssel
 • Hos LP tvättas 1000 lastbilar i månaden - för hand
 • Orderböckerna har öppnat för uppdaterad Transit Custom
 • Hon har full koll på virkestransporterna till Stora Enso
 • Returpapper är (arbets)livet för Anette
 • Pensionerad 141:a lever lugnt liv hos Anders
 • Elias kör till Ullared – 25 gånger om dagen
 • LBC Frakt Värmland gör tummen upp för HVO
 • Volvo F10 och F12 fyller 40 år
 • ... m.m ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant