Foto: Göran Rosengren, arkiv

Rattfull chaufför stoppades vid Armsjön

Den här veckan står rattfyllor i fokus för Polisen och i Sundsvall har man redan stoppat ett antal - varav en lastbilschaufför.


Marlene Forsman. Foto: Privat 

Polisen i Sundsvall sitter, liksom kollegorna i landet, inte sysslolösa. Redan klockan fem i morse (torsdag) är bland andra bilinspektör Henrik Widell ute och gör utandningsprov. Denna vecka har man nämligen fokus på rattfyllor.
- Redan innan klockan nio hade vi tagit två rattfyllor i personbilar, berättar han.

Han säger att det är mellan klockan fem och sju på morgonen som de brukar ta flest innan det planar ut.

Efter klockan tio då Systembolaget öppnar, är det en bra plats att stå på, säger Widell. Varje rattfylla är en potentiell dödsmaskin på våra vägar och dessa upptäcks endast av fysiska poliser ute på vägarna.

Widell berättar att poliser och bilinspektörer från Jämtland har varit på besök igår och redan på morgonen blir de inblandade i en jakt på en misstänkt rattfylla i personbil.
- Ordningspolisen behövde hjälp med en personbil som försökte smita och det slutade med att tre polisbilar är med i jakten och att vi fick upprätta en spärr där vi lade ut en spikmatta vid Kvissleby, berättar han.

Föraren stannar emellertid innan spikmattan och tas in för rattfylleri och blir sedan misstänkt för grov rattfylla.

Därefter fortsätter man till kontrollplatsen vid Armsjön för att kontrollera tung trafik och vid lunchtid igår stoppas en polsk dragare.

Ekipaget har kommit in via Helsingborg där gods lossats, sedan vidare till Göteborg där han lastar och därmed påbörjar sin första cabotagetransport när han  beger sig mot Sundsvall. I Armsjön tar resan definitivt slut för föraren. Alla tecken på rattfylla finns där, säger Widell.
- Föraren blåser i alkomätaren, men när han sedan ska blåsa i bevisinstrumentet, säger han sig lida av astma och kan inte genomföra det andra blåset.

Resultatet från alkometern tillsammans med flyktrisken får åklagare Malin Löfgren, känd för att ha beslutat om husrannsakan hos Nacka Bilfrakt i december förra året,att besluta att föraren ska anhållas.

Löfgren är dock ledig idag och vi talar istället med extra åklagare Marlene Forsman i Sundsvall.

Blodprovsresultatet kan komma att dröja upp till en vecka. Ska han sitta kvar under tiden?
- Han sitter anhållen sedan igår och just nu överväger jag att begära honom häktad, säger hon.

I skrivande stund står ekipaget kvar i Armsjön och man utgår från att föraren, som inte omfattas av restriktioner, har kontaktat åkeriet om det inträffade.

Strax före publicering, meddelar åklagaren att hon gjort en häktningsframställan till Tingsrätten angående mannen.


För bilinspektör Henrik Widell och hans kollegor står rattfyllor i fokus den här veckan. Fordonet på bilden har inget med artikelinnehållet att göra. Foto: Daniel Ulander.  

Om artikeln

Publicerad: Torsdag 14 December 2017, kl 19:06
Kategori: Nyhet
Taggar: Rattfylleri, Sundsvall, Trafikpolisen, Trafiksäkerhet

Rumänskt ekipage får tekniskt körförbud

”Åkaren vill inte anlita en svensk verkstad”

Både dragbilen och trailern kräver omfattande reparationer, men åkaren vill inte anlita en verkstad. Han ringer till en bekant i Rumänien och snart rullar en servicebil ut på vägarna med destination kontrollplats Långeberga, Helsingborg.

Thomas Morell (SD) svarar Monica Green (S)

”Vore det inte bättre att diskutera sakfrågor?”

Det är märkligt ändå, att så fort argumenten tryter hos Socialdemokraterna, anklagar de motparten för att "svartmåla" och de använder begrepp som "storvulet svepande och demoniserande av verkligheten" i sin argumentation.

Uppstickare utmanar i budbranschen

"Vi jobbar aktivt med att utmana konkurrenterna"

Sedan 1976 har Best Transport med säte i Årsta, erbjudit små och stora företag smidiga transportlösningar. De vill bli den ledande aktören på snabba transporter i Norden och utmanar nu konkurrenterna i södra och mellersta Sverige med budtjänsten Best Paket.

De får inte stoppa fortsatt färd

”Men fyndet av lite ADR, ger dem den befogenheten”

Det är full aktivitet i Helsingborgs färjeläge när Tullen, polisen och Kustbevakningen är på plats den 12 april. Kustbevakningen får mycket att göra och vi hakar på.

Transportföretagen om vårbudgeten:

”Det saknas en tydlig transportpolitik”

Trots att regeringen i vårbudgeten föreslår att potentialen utanför storstadsområdena ska tas tillvara bättre, saknas fortfarande en trovärdig transportpolitik för att hela Sverige ska kunna leva, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen som frågar sig: Vart tog hela Sverige-satsningen vägen?

Ulvskog: Jag ska fortsätta driva Jens frågor

”Transportfrågorna ligger mig varmt om hjärtat”

Marita Ulvskog är Europaparlamentariker och delegationsledare för den svenska (S)-delegationen i Europaparlamentet. Nu tar hon över nyligen bortgångne Jens Nilssons transportfrågor i EU.

Ändrad maxvikt för vissa treaxliga fordon

Regeringen har beslutat att ändra maxvikten för vissa treaxliga fordon från 26 ton till 28 ton. Det innebär en möjlighet att transportera upp till 64 ton på BK1-vägar.

Svensk DAF-tekniker trea i Europafinalen

”Klart att jag vill vinna en dag”

Nu har årets DAF-tekniker 2018 i Europa korats och segern gick till Österrike, följt av Tyskland. Sverige kom, genom Hugo Bergman, på en hedrande tredjeplats.

Monica Green (S) svarar Thomas Morell (SD)

”Vi lägger inte tid på att svartmåla. Vi får något gjort istället”

När Sverigedemokrater använder sin tid till att svartmåla, storvulet svepande och även demonisera, använder vi vår tid till att få något gjort. Att Sverige är det mest trafiksäkra landet har inte kommit automatiskt, utan är ett långt och tålmodigt arbete både med infrastruktur och folkbildning.

Asg-träff i Göteborg

”Vi vill värna minnet av tiden då det begav sig”

Ännu en gång samlades ASG-gruppen i Göteborg för att umgås och minnas tiden då det begav sig, som det heter. Den tiden kommer aldrig igen och genom att samlas, vill man värna minnet av det som varit.

Dachser har medvind

”Ökade priser för flyg- och sjötransporter en del av framgången”

Under räkenskapsåret för 2017, uppnådde Dachser för första gången en omsättning på över sex miljarder euro. En ökning av bruttointäkterna med 7,2 procent.

"Vallöftena 2014 liknar en ”pyspunka”

”Svenska förarkåren är ett föredöme när det gäller nykterhet”

För en dryg vecka sedan, stoppade polisen en misstänkt rattfylla i ett tungt fordon. Det var allmänheten som ringde till polisen och larmade om en lastbil som körde mot trafiken på motorvägen utanför Landskrona. Föraren greps och häktades senare misstänkt för grovt rattfylleri.

FINANSPOLISEN SLÅR TILL

”26 000 liter diesel tas i beslag”

26 000 liter är en ansenlig mängd och en berättigad fråga är om dieseln är "skördad" i flera länder i Europa eller på något annat, ljusskyggt sätt hamnat på aktuell trailer.

Nya 80-tonsramper från Manoovr

”Vi höjer standarden för transport av tunga maskiner”

Nooteboom Manoovr senaste tillskott är 4-, 5- och 6-axliga förlängbara semitrailers för grävmaskiner med skopa. De nya produkterna är specialgjorda för transporter av exemplevis jordbearbetnings- och byggmaskiner.

Polisen kan inte skriva ordningsbot

”30 ton obandad marksten leder inte till påföljder”

Den 12 april kontrollerar Kustbevakningens inspektör Jonna Ström ett bulgariskt ekipage som kommer in från Danmark till Helsingborg via Scandlines. Trailern är lastad med cirka 30 ton marksten på pall på väg till Göteborg.
- Endast den dubbelställda pallen är bandad, säger Jonna. Resten står löst och är inte heller förstängt åt sidorna.

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant