Snoddas drängar från Atteviks i Jönköping vann för andra året i rad. Foto: Kjell Olausson/Scania

Snoddas drängar – Sveriges bästa Scaniamekare

Det blev Snoddas drängar från Jönköping som vann Sveriges Top team-final i helgen. Och under nästa år fortsätter tävlingen med regionfinaler och om det går bra - världsfinalen. Väl där får de tre bästa lagen dela på hela 100 000 euro.

Efter två tuffa teoriomgångar och en utslagsomgång så var det elva lag från Scanias servicenätverk som gjorde upp i den svenska Top team-finalen i Södertälje.
– I finalen blev det betydligt svårare frågor. Här varvades både teoretiska och praktiska delmoment som bland annat problemanalys, felsökning, reservdels- och produktfrågor, åtgärdspaket och efterkontroller, säger Anders Karlsson, tävlingsgeneral på Scania Sverige.

En viktig och avgörande faktor i finalen är tidsbegränsningen.
– Allt görs på tid, och det gäller att hitta en bra metodik för att få flyt i arbetet, även om det knyter sig vid ett visst delmoment, säger Eva Gustavsson, servicemarknadsdirektör för Scania Sverige.

Mats Hultgren, servicechef på Atteviks i Jönköping, och hans lag Snoddas drängar var glada efter prisceremonin under lördagen. Det är andra gången i rad som de lyckas vinna svenska Top team.

Hur segervissa var ni inför tävlingen?
– Vi tycker ju att detta är riktigt roligt, och flera i laget är mycket tävlingsinriktade och vill förstås vinna. Samtidigt är det många lag som är duktiga så det gäller att koncentrera sig på saker som man kan påverka, sin egen insats, säger Mats Hultgren.

Var det svåra frågor?
– Ja, det var hög nivå på frågeställningarna, det var faktiskt ganska klurigt många gånger. Dessutom ska du klara av att göra det så snabbt som möjligt, säger han

Hur förbereder ni er inför regionfinalen i Italien nästa år?
– Vi får utvärdera resultatet från helgen, se vad som gick bra och vad som gick sämre. Sedan kan det förstås bli aktuellt med vidareutbildning för att bli ännu vassare, säger han.

Första Top Team-tävlingen genomfördes för 28 år sedan. Tanken med årets lagtävling, som från början bestod av 81 team, är att bidra till ökad proffsighet där kunskap, laganda och disciplin är nyckelorden.

Eva Gustavsson ser flera fördelar med Top Team, som ses som både en utbildning och tävling.
– Internt är det ett bra tillfälle att bygga engagemang tillsammans. Samtidigt är bra service extremt viktigt för våra kunder, för välfungerande lastbilar som är ute på vägarna stärker deras lönsamhet, säger hon.


Här är resultaten i svenska Top team-finalen:


1. Snoddas drängar, Atteviks Jönköping 129,5 poäng, Använd tid: 01.38.34

2. Peking Vitblå, Arver, Norrköping 108p, tid: 01.38.42

3. Allt eller inget, Scania Sverige, Hisings-Backa, 107 p, tid: 01.38.31

4. Second Gear, Arver Västerås, 106,5, tid: 01.39.41

5. Enirotrollen, Sven Jeppson, Karlshamn, 104,5 p, tid: 01.37.14

6. OneMoraTime, Bilmetro, Mora, 100 p, tid: 01.33.32

7. Enslingarna, Toveks, Skövde, 96,5 p, tid: 01.37.20

8. Zebbez, Scania Sverige, Himle, 85 p, tid: 01.38.09

9. Ingen aning, Motorcentralen, Umeå, 85 p, tid: 01.39.53

10. Last generation, Berners, 84,5 p, tid: 01.39.59

11. Bullens pojkar, Atteviks, Nässjö 80,5 p, tid: 01.38.27

 

Om artikeln

Publicerad: Onsdag 20 December 2017, kl 08:31
Kategori: Nyhet
Taggar: Mekaniker, Scania, Snoddas Drängar, Tävling, Top Team

Rumänskt ekipage får tekniskt körförbud

”Åkaren vill inte anlita en svensk verkstad”

Både dragbilen och trailern kräver omfattande reparationer, men åkaren vill inte anlita en verkstad. Han ringer till en bekant i Rumänien och snart rullar en servicebil ut på vägarna med destination kontrollplats Långeberga, Helsingborg.

Thomas Morell (SD) svarar Monica Green (S)

”Vore det inte bättre att diskutera sakfrågor?”

Det är märkligt ändå, att så fort argumenten tryter hos Socialdemokraterna, anklagar de motparten för att "svartmåla" och de använder begrepp som "storvulet svepande och demoniserande av verkligheten" i sin argumentation.

Uppstickare utmanar i budbranschen

"Vi jobbar aktivt med att utmana konkurrenterna"

Sedan 1976 har Best Transport med säte i Årsta, erbjudit små och stora företag smidiga transportlösningar. De vill bli den ledande aktören på snabba transporter i Norden och utmanar nu konkurrenterna i södra och mellersta Sverige med budtjänsten Best Paket.

De får inte stoppa fortsatt färd

”Men fyndet av lite ADR, ger dem den befogenheten”

Det är full aktivitet i Helsingborgs färjeläge när Tullen, polisen och Kustbevakningen är på plats den 12 april. Kustbevakningen får mycket att göra och vi hakar på.

Transportföretagen om vårbudgeten:

”Det saknas en tydlig transportpolitik”

Trots att regeringen i vårbudgeten föreslår att potentialen utanför storstadsområdena ska tas tillvara bättre, saknas fortfarande en trovärdig transportpolitik för att hela Sverige ska kunna leva, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen som frågar sig: Vart tog hela Sverige-satsningen vägen?

Ulvskog: Jag ska fortsätta driva Jens frågor

”Transportfrågorna ligger mig varmt om hjärtat”

Marita Ulvskog är Europaparlamentariker och delegationsledare för den svenska (S)-delegationen i Europaparlamentet. Nu tar hon över nyligen bortgångne Jens Nilssons transportfrågor i EU.

Ändrad maxvikt för vissa treaxliga fordon

Regeringen har beslutat att ändra maxvikten för vissa treaxliga fordon från 26 ton till 28 ton. Det innebär en möjlighet att transportera upp till 64 ton på BK1-vägar.

Svensk DAF-tekniker trea i Europafinalen

”Klart att jag vill vinna en dag”

Nu har årets DAF-tekniker 2018 i Europa korats och segern gick till Österrike, följt av Tyskland. Sverige kom, genom Hugo Bergman, på en hedrande tredjeplats.

Monica Green (S) svarar Thomas Morell (SD)

”Vi lägger inte tid på att svartmåla. Vi får något gjort istället”

När Sverigedemokrater använder sin tid till att svartmåla, storvulet svepande och även demonisera, använder vi vår tid till att få något gjort. Att Sverige är det mest trafiksäkra landet har inte kommit automatiskt, utan är ett långt och tålmodigt arbete både med infrastruktur och folkbildning.

Asg-träff i Göteborg

”Vi vill värna minnet av tiden då det begav sig”

Ännu en gång samlades ASG-gruppen i Göteborg för att umgås och minnas tiden då det begav sig, som det heter. Den tiden kommer aldrig igen och genom att samlas, vill man värna minnet av det som varit.

Dachser har medvind

”Ökade priser för flyg- och sjötransporter en del av framgången”

Under räkenskapsåret för 2017, uppnådde Dachser för första gången en omsättning på över sex miljarder euro. En ökning av bruttointäkterna med 7,2 procent.

"Vallöftena 2014 liknar en ”pyspunka”

”Svenska förarkåren är ett föredöme när det gäller nykterhet”

För en dryg vecka sedan, stoppade polisen en misstänkt rattfylla i ett tungt fordon. Det var allmänheten som ringde till polisen och larmade om en lastbil som körde mot trafiken på motorvägen utanför Landskrona. Föraren greps och häktades senare misstänkt för grovt rattfylleri.

FINANSPOLISEN SLÅR TILL

”26 000 liter diesel tas i beslag”

26 000 liter är en ansenlig mängd och en berättigad fråga är om dieseln är "skördad" i flera länder i Europa eller på något annat, ljusskyggt sätt hamnat på aktuell trailer.

Nya 80-tonsramper från Manoovr

”Vi höjer standarden för transport av tunga maskiner”

Nooteboom Manoovr senaste tillskott är 4-, 5- och 6-axliga förlängbara semitrailers för grävmaskiner med skopa. De nya produkterna är specialgjorda för transporter av exemplevis jordbearbetnings- och byggmaskiner.

Polisen kan inte skriva ordningsbot

”30 ton obandad marksten leder inte till påföljder”

Den 12 april kontrollerar Kustbevakningens inspektör Jonna Ström ett bulgariskt ekipage som kommer in från Danmark till Helsingborg via Scandlines. Trailern är lastad med cirka 30 ton marksten på pall på väg till Göteborg.
- Endast den dubbelställda pallen är bandad, säger Jonna. Resten står löst och är inte heller förstängt åt sidorna.

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant