EKOL: ”Vi tar verkligen detta mycket allvarligt”

Vi har vid ett antal tillfällen tidigare skrivit om den turkiska speditören. Före jul och under mellandagarna har företaget tagit stor plats i vårt mediala utrymme. Vi har nu talat med deras Nordenansvarige.

I Finland finns Jarmo Halonen som är Nordenansvarig för Ekol Logistics AB i Göteborg. Han berättar att en av anledningarna till att man öppnar kontor även i Sverige, är för att få bättre kontroll över den lokala verksamheten.

Det svenska kontoret ska sättas igång under våren 2018 och vi undrar hur alla händelserna på senare tid, tillsammans med flera andra tidigare incidenter, kan komma att påverka den processen och hur de tänker göra för att förbättra verksamheten.

Ett sätt att få svar är att fråga hur de agerar kring de senaste händelserna. I Göteborg ses turkiska dragbilar koppla löstrailers på Stena Lines tysklandsterminal för att sedan köra lokalt, bland annat till Volvo Group, vilket har lett till att Volvo nu ställer en rad krav på Ekol.
- Dessa kommer vi att efterkomma, säger Halonen. Vad som ligger bakom det som bevittnats i Göteborg måste jag inhämta mer detaljer kring, men turkiska bilar som kommer hit kör med CEMT och i allmänhet flyttar vi gods från EU-skyltade ekipage till svenska för lokala körningar.

I framtiden siktar de på att även ha egna, svenska ekipage. Hur alla händelser kan komma att påverka Volvos pågående bedömning av dem, bemöter han med att de har påbörjat åtgärder för att undvika sådant framledes eftersom Ekols policy är att följa lagar och regler.

I december får en chaufför fängelse för att ha medverkat till olaglig transport i Danmark. Vid intervjutillfället är detta fortfarande en pågående utredning varför Halonen inte vill svara på frågor kring detta.

Ett annat ekipage klampas i Östersund innan jul för otillåtet cabotage eftersom trailern kopplats i Göteborgs hamn och sedan stoppas i Östersund utan fraktsedel på inkommande internationell last, men både Ekol och åkeriet anser att fel bedömning gjorts av polisen varför ett överklagande kan vara att vänta.

I Västerås samma vecka klampas ett annat av Ekols ekipage.

Vem dirigerade ekipaget som stoppas i Västerås där föraren saknar förartillstånd, körningen klassas som otillåtet cabotage och uppgifterna om var bilen har varit går isär mellan föraren och åkeriet?
- Vårt centrala planeringskontor som koordinerar alla våra europeiska transporter hade gett order till en av våra underleverantörer, säger Halonen. Vi undersöker nu händelsen i detalj och under tiden använder vi inte den aktuella underleverantören.

Vi frågar om den identiska fraktsedeln förarna visar upp vid de separata kontrolltillfällena och Halonen säger att även det undersöks och kommer att hanteras. Huruvida det rör sig om förfalskning av dokument eller inte, vill han vänta med att svara på tills deras undersökning är färdig.

Han berättar att deras underleverantörer normalt arbetar med flera olika företag och själva sköter sina transportupplägg.
- Enligt min mening finns det ingen anledning för den aktuelle underleverantören att fuska med dokument om det är det som gjorts, säger han.

Vem som hade huvudansvaret för hela händelsen vill han vänta med att svara på tills utredningen är klar.

När Ekol på så kort tid syns i dylika sammanhang, är det lätt att tro att det beror på att ni inte bryr er om regler och att de få poliser vi har i Sverige inte är avskräckande. Vad skulle du vilja säga till våra läsare och era kunder om detta?
- Vi tar verkligen detta mycket allvarligt och när vi avslutat de nämnda undersökningarna, kommer vi att vidta korrigerande åtgärder i enlighet med resultatet, avrundar Jarmo Halonen på Ekol Logistics AB.  

 

Om artikeln

Publicerad: Måndag 8 Januari 2018, kl 17:00
Kategori: Nyhet
Taggar: Ekol, Otillåtet cabotage, Rättsfall, Trafikpolisen

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Rättvisan uppfattas inte alltid som särskilt rättvis””

Skolans värld var ofta hårdare förr. Då menar jag fysiskt. Fysisk bestraffning – om än formellt måttfull sådan men i praktiken ibland hård och starkt kränkande – ansågs rymmas inom ramen för en god fostran. Läraren ansågs förr också med viss våldsutövning kunna vidmakthålla sin auktoritet. Det fick jag en gång i tiden själv som elev erfara.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant