Det såg ut som en fordonsbrand. Ingen brand konstaterades, men väl en hel del andra brister. Foto: Läsarbild

Många frågetecken kring ”brinnande” ekipage

Postnord: ”Inte acceptabelt”

En avställd lastbil, en med användningsförbud och ett släp med körförbud stoppas av polisen i Jönköping under årets sista vecka. Det ena åkeriet saknar dessutom trafiktillstånd.


Carlqvist Bil AB ställde av fordonet den 4 december 2017, men den fortsatte att rulla. Ett missförstånd, menar de inblandade. Foto: Läsarbild 

Den 28 december stoppas det första av två ekipage och det visar sig vara avställt. Som ägare står Carlqvist Bil AB och vi talar med vd Jerry Carlqvist och han berättar om ett missförstånd.
- Det stämmer att den är avställd, säger han. Bilen har leasats från mitt företag av en kund och när kunden skulle sätta in den i ett annat bolag, tog jag tillbaka den och missförstod att bilen per omgående skulle gå i trafik.

Carlqvist ställde av fordonet den 4 december 2017, men den fortsätter att rulla. Vi kontaktar PTM Transport i Jönköping som kör med bilen och de bekräftar missförståndet. Den 3 januari kommer man att ha ett möte och allt ska ställas tillrätta. Carlqvist menar att åkeriet borde ha kollat upp att allt var som det skulle. Åkeriet i sin tur säger att de inte visste att bilen ställts av. Det aktuella ekipaget skyltades av i Jönköping i väntan på att göras lagligt.

Senare samma kväll får polisen ett samtal som gör gällande att det brinner under ett lastbilssläp som färdas på riksväg 30. Vägen stängs av och ekipaget stoppas. Det brinner inte, men det kan ha varit varma bromsar eller bara vatten som sprutat runt hjulen, säger fordonets ägare Torvinge Transport Öst AB till redaktionen.

Släpet har körförbud då det inte besiktigats den 9 december och bilen har användningsförbud på grund av obetald fordonsskatt och obetalda vägavgifter.
- Släpet hade jag helt missat att besiktiga, säger trafikansvarig på åkeriet. Vi har ett företag som gått i konkurs och håller på att flytta över till det nya bolaget och det blev komplicerat med fakturorna.

Fordonet har under ett antal veckor rullat med obetald fordonsskatt och vägavgift, vilket leder till att ekipaget skyltas av och parkeras i Jönköping. Åkeriet säger att det beror på att fakturorna inte varit ställda på det nya företaget, men trots detta lät man ekipaget fortsätta att rulla. Den 27 december regleras skulderna, men inbetalningen syns inte på Transportstyrelsens konto förrän den 29 december. Släpet blir nu reparerat och besiktigat.

Torvinge Transport Öst kör på uppdrag av Svensk Spedition AB som i sin tur är underleverantör till Postnord. På Svensk Spedition säger vd Markus Eriksson att man inte kände till det inträffade och att Torvinge är en ny underleverantör till dem sedan oktober 2017 då man även gjorde en kontroll av företaget.
- Vi har nu tagit kontakt med åkeriet och bett om en förklaring, säger han. Sedan får vi bedöma hur vi ska fortsätta.

Eriksson berättar att Torvinge Transport har haft det tufft, men att man tror på de mindre åkerierna och vill ge Torvinge en chans att bygga upp åkeriet hellre än att stjälpa det. Åkeriet har inte trafiktillstånd och ändå kör de?
- Finns det inget giltigt nyttjanderättsavtal, är det något vi måste ta upp med åkeriet, säger han. Utan tillstånd, måste vi i så fall sätta in ett annat åkeri på den rutt ekipaget kör.

Man ska se om det finns möjlighet att eventuellt hjälpa åkeriet med ett tillfälligt nyttjanderättsavtal tills det egna erhålls.

På Postnord är man inte nöjd med det inträffade, säger Caj Hember, ansvarig för rikstransporter. Visst kan det finnas omständigheter, säger han, men det är ändå inte acceptabelt det som skett.
- Om man använder ett ekipage utan att säkert veta att allt är i sin ordning, har ett fel begåtts, säger han. I slutet av januari kommer vi att ha ett fysiskt möte med Svensk Spedition för att gå igenom vilka rutiner de har för kontroller och vad som måste ses över.

Man ska även se vad det är för åkeriet Svensk Spedition knyter till sig och vilka rutiner man har kring det. Han anser inte att det räcker att hänvisa till en person för kontroller. Det måste vara en funktion.
- Postnords har ett ansvar för att underleverantörer har rätt rutiner, avslutar Caj Hember.

Om artikeln

Publicerad: Onsdag 3 Januari 2018, kl 13:00
Kategori: Nyhet
Taggar: Bilbränder, Körförbud, Postnord, Svensk Spedition, Trafiktillstånd

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Rättvisan uppfattas inte alltid som särskilt rättvis””

Skolans värld var ofta hårdare förr. Då menar jag fysiskt. Fysisk bestraffning – om än formellt måttfull sådan men i praktiken ibland hård och starkt kränkande – ansågs rymmas inom ramen för en god fostran. Läraren ansågs förr också med viss våldsutövning kunna vidmakthålla sin auktoritet. Det fick jag en gång i tiden själv som elev erfara.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant