Kläder på tork under veckovilan på Fugleåsen. Foto: Stein Inge Stølen / NLF

Norskt åkeriförbund vill se krafttag mot social dumpning

”Myndigheterna bör omedelbart vidta åtgärder”

På Fugleåsen Truck Stop står ett hundratal utländska lastbilsekipage uppställda varje helg. Norges Lastebileier-Forbund, NLF, har dokumenterat att flertalet av dessa står parkerade från fredag till söndag, med chaufförer i bilarna.
- Detta är inte endast potentiellt olagligt, det är också en signal om att det pågår social dumpning på våra vägar, säger NLF-direktören Geir A. Mo.


Foto: Stein Inge Stølen / NLF 

En dom i EU-domstolen röjde nyligen alla tvivel om vad som gäller för ordinarie veckovila (om minst 45-timmar). Det är inte tillåtet för chauffören att tillbringa den i lastbilen.
- Detta är ett viktigt led i arbetet med att öka trafiksäkerheten. En utvilad chaufför är en trygg chaufför. Ingen vill möta ett fullastat ekipage som körs av en person som inte har fått sova i en riktig säng på flera veckor, menar Geir A. Mo.

Men att dokumentera att någon bryter mot regler är inte lätt för NLF eller någon annan som inte har mandat att kontrollera förarens kör- och vilotider. Det är ju trots allt lagligt att stanna kvar i hytten under en förkortad veckovila.
- Tusentals östeuropeiska förare har dock en arbetsordning som gör att de tvingas uppehålla sig i fordonet i veckor och månader. Parkeringsplatser i hela västra Europa fylls varenda helg. Våra observationer visar att detta sker även i Norge.

Vid fem tillfällen, därav två helger, har NLF fotograferat och registrerat hundratals utländska lastbilar på Fugleåsen Truck Stop i Ski strax söder om Oslo. Fordonens registreringsnummer noterades på fredagseftermiddagen och sedan igen på söndag förmiddag.

Man fotograferade samtidigt fordonens positioner och om det föregick några aktiviteter i hytterna. På så sätt menar NLF att man kunde säkerställa om bilarna hade flyttat sig under helgen och om chaufförerna hade övernattat på något annat ställe.

NLF:s slutsats är att lastbilarna, i de allra flesta fallen, inte hade flyttats och att lastbilarna var bemannade under hela helgen. Av totalt 112 registrerade ekipage, stod fler än hälften kvar på söndagen.
- Flera fordon hade dessutom registrerats även helgen före, vilket talar för att det inte handlar om enstaka tillfällen. Det vi ser indikationer på är en affärsmodell som baseras på ovärdiga arbetsförhållanden i syfte att kunna erbjuda lägsta möjliga transportpris, säger Geir A. Mo.

Geir menar vidare att detta är något som undergräver den seriösa delen av transportnäringen.
- NLF vill därför under året genomföra fler liknande undersökningar på utvalda ställen i Norge för att följa utvecklingen.

Han är extra kritisk mot att en enskild transportör hade hela 25 bilar parkerade på Fugleåsen vid det första kontrolltillfället. 16 av dessa stod kvar på söndagen.
- Det kan så klart ha varit en tillfällighet, men för säkerhets skull bör myndigheterna vidta åtgärder omedelbart, menar Geir.

Han föreslår att Norge, likt många andra länder i Västeuropa, ska ta ett rejält grepp för att sätta stopp för problemet.
- Något som omedelbart bör göras är att införa en 24-timmarsbegränsning på parkeringarna i kombination med ankomstregistrering. Och att man tar ut en avgift för att parkera.

Geir A. Mo menar att man kan lägga hela administrationen i händerna på något av landets parkeringsföretag.
- De kommer nog att effektivt hantera problematiken, avrundar han.


Det är trångt om saligheten på parkeringsplatsen. Foto: Stein Inge Stølen / NLF 

Om artikeln

Publicerad: Torsdag 18 Januari 2018, kl 09:02
Kategori: Nyhet
Taggar: NLF, Norge, Norges Lastebileier-Forbund, Parkeringsproblem, Social dumpning

Cabotageutbildningen är över

”Nu finns verktygen - men vem ska skruva?”

Den stora utbildningsinsatsen som bland annat har gått ut på att lära landets poliser och bilinspektörer hur man ska hantera misstänkta otillåtna cabotage, är över. Proffs var med på två avslutande praktiska övningar under torsdagen. Och det är övervägande positiva intryck som instruktörerna tar med sig hem.

MP vill ta ännu hårdare tag om lastbilarna

”De största förorenarna”

Jakop Dalunde (MP), kommenterar EU-kommissionens förslag om minskade utsläpp från lastbilar. EU-kommissionen har nu presenterat sitt tredje mobilitetspaket som är avsett att minska koldioxidutsläppen och förbättra vägsäkerheten. Dalunde vill se hårdare tag.

Rekorddyrt att tanka

”Dieselpriset snart över 16 kronor litern!”

Bensin- och dieselpriserna steg under onsdagen till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort.

Tipsa Proffs – gå in gratis på Lastbil 2018!

Har du ett nyhetstips som du tycker att vi på tidningen Proffs borde titta närmare på? Skicka det då till oss. Tips som leder till en artikel, belönar vi med fribiljetter till Lastbil 2018 på Elmia.

Stockholm Truck Meet – årets solsäkraste event?

Stockholm Truck Meet kunde inte bjudit utställare och besökare på bättre väder – som vanligt, ska tilläggas. Fordonen sken ikapp med solen och stämningen var på topp. Hos en del till och med ”over the top”. Minnena som tas med hem från dessa dagar, lär också vara en hel del solbrännor.

Danskt tv-team följde chaufför under 59-timmars arbetspass

Icke transportrelaterad media har uppmärksammat en del av problemen inom transportindustrin. Danska TV Midvest har följt ett antal lastbilschaufförer och det visar sig att de vilar alldeles för lite. Ett skräckexempel är en chaufför som arbetat 59 timmar utan dygnsvila.

Helsingborgs hamn bekräftar:

Flera BMB-fordon med körförbud har använts

GDL: ”Stämmer detta, vidtas åtgärder”

Efter tidningen Proffs artikel om att BMB Groups fordon körts i reguljär trafik trots körförbud, besiktigar åkeriet fyra dragbilar samma dag och dagen efter. Endast fordonet som av misstag körts, blir godkänt samma dag. Fotodokumentation och information från tidigare och nu, gör gällande att fordonen körts trots körförbud över tid, något som åkeriet fortsätter att dementera.

Danmark rekryterar chaufförer - från fängelset

Chaufförsjobb tilltalar många interner på danska fängelser. Internerna får i dessa veckor därför besök av transportbranschens roadshow som presenterar transportsektorns goda arbetsmöjligheterna för dem.

Två olagliga transporter på 1 timme – i Halland

Hallandspolisen inledde veckan genom att sätta stopp för två polska dragbilars framfart på E6. Den ena är nu misstänkt för att ha kört otillåtet cabotage, i den andra dragbilen saknade föraren förartillstånd.

Stockholm Truck Meet slår upp portarna

Alla väderappar förutspår att Stockholm Truck Meet 2018 på Gillingebanan strax nordost om Stockholm, kommer att genomföras i strålande solsken från en nära nog klarblå himmel. Årets motorfest bjuder i år även på tävlingar. Ta chansen att visa att just du är bäst på att backa med släp. Tidningen Proffs är på plats medan allt fler fordon anländer.

Obetald vägavgift, obesiktigat och utan trafiktillstånd

Svensk bil som stoppades blev utlänningsärende

Strax efter att bilinspektör Lars-Olof Tuvesson gått på sitt arbetspass vid 6-tiden på onsdagsmorgonen den 3 maj, får han syn på ett mörklagt, svenskregistrerat trailerekipage på väg norrut på E6. Han beslutar sig för att stoppa det och tar det med sig in på kontrollplatsen vid Långeberga.

Mercedes-Benz Trucks ”Årets generalagent”

Mercedes-Benz Trucks har utsetts till ”Årets generalagent” bland de tunga lastbilstillverkarna i en undersökning med återförsäljare genomförd av MRF, Motorbranschens Riksförbund. Utmärkelsen stärker ytterligare märkets position på den svenska marknaden.

Fahlgrens Åkeri störst på flisbilar i Västerbotten

Köpet av ytterligare sju flisbilar, gör Fahlgrens åkeri i Vindeln AB till det största flisbilsåkeriet i Västerbotten med sina nu arton flisbilar.

Fordon med körförbud i trafik för GDL

Åkeriet: ”Vi har sålt fordonen till utlandet”

Åkeriet förnekar att deras till utlandet sålda fordon med körförbud, har använts i trafik. Endast ett av dem hamnar av misstag i trafik för GDL när en förare tar fel bil. När Proffs kontaktar åkeriet och GDL, tas fordonet ur trafik för besiktning. Detsamma gäller ytterligare tre av åkeriets sålda fordon.

Andra eldrivna lastbilen från Volvo – på tre veckor

Bara drygt tre veckor efter premiärvisningen av Volvo Lastvagnars första helt eldrivna lastbil, Volvo FL Electric, utökar företaget sitt produktprogram med ännu en eldriven lastbilsmodell. 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant