Polsk chaufför dömd till 4 månaders fängelse för grovt rattfylleri

En grov rattfylla i lastbil stoppas i Sundsvall i december 2017 och föraren har nu fått sin dom. Det visar sig att han har mer på sitt samvete än rattfylleri när det är dags för förhandlingar i tingsrätten.


Extra åklagare Marlene Forsman. Foto: Privat 

Den 13 december 2017 stoppas en 46-årig polsk lastbilschaufför på kontrollplats Armsjön utanför Sundsvall. Det är bilinspektör Henrik Widell som utför kontrollen och konstaterar snabbt att chauffören är påverkad. Extra åklagare Marlene Forsman begär honom häktad den 14 december och där har han suttit sedan dess i väntan på rättegång och dom.

Henrik Widell hade rätt när han på plats misstänkte rattfylla. Det visar sig att chauffören har 2.05 promille i blodet.
- Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1.0 promille i blodet och enligt min bedömning har han begått gärningen med uppsåt, säger Marlene Forsman till Proffs.

Förutom att ha kört alkoholpåverkad, tillkommer åtalspunkten grov olovlig körning. Ännu en gång bedömer Forsman att gärningen är grov och att handlingen är uppsåtlig.
- Hans CE-behörighet var återkallad i Polen och det måste han ha känt till, säger hon.

Chauffören själv erkänner grovt rattfylleri och att han kände till att CE-behörigheten återkallats, men han anser att brottet istället ska bedömas som olovlig körning eftersom inte hela körkortet var återkallat.

I domskälen anförs även att chauffören, trots att han inte var anställd i företaget, har agerat som yrkeschaufför vilken i trafiken har en särskilt ansvarsfull och krävande uppgift. Vi känner sedan tidigare till att han kom in i Sverige via Helsingborg och i domskälen står att det är utrett att han kör en relativt lång sträcka på E4 innan han stannas av polisen i Armsjön. Han säger själv att han inte hittade en parkeringsplats.
- Hans egna uppgifter är att han kört högst en timme och att hans syfte med att blinka in på kontrollplatsen var för att vila, säger Forsman. Att poliserna stod där var något han märkte först därefter.

Vi läser också att han hävdar att en annan förare ska möta honom där och att han ska åka med som passagerare istället. Om den andra föraren inte möter upp, ska han inte köra vidare.
- Att han själv skulle ha kört in på kontrollplatsen utan att polisen vinkat in honom, menar jag är en efterkonstruktion, säger hon vilket också står i domskälen.

Under rubriken ”påföljder” i domen, läser vi att chauffören under 2017 i Polen dömts för bland annat brott under kategorin ”körning under påverkan av alkohol eller narkotika”. Forsman säger att hans brott är ett så kallat ”artbrott”, det vill säga ett brott som samhället ser särskilt allvarligt på och där det finns en presumtion att påföljden blir fängelse. Sådana brott är exempelvis grovt rattfylleri och misshandel.
- Med hänsyn till omständigheterna vid brottet, det vill säga den typ av fordon han framförde och körsträckan på E4, har det inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten, säger Marlene Forsman.

Chauffören döms av Sundsvalls tingsrätt för grov olovlig körning och grovt rattfylleri till påföljden fyra månaders fängelse. Den tid han suttit i häkte räknas av.

Tingsrätten var dock inte enig. Rättens ordförande Julia Nilsson är skiljaktig beträffande straffets längd. Hennes bedömning är att straffvärdet för den samlade brottsligheten ska vara tre månaders fängelse.
- Min linje var ett fängelsestraff klart överstigande det normala fängelsestraffet för när någon kör personbil med 2 promille i blodet, avrundar Marlene Forsman och hänvisar till ett annat rättsfall där en person fick 6 månader för liknande brott.

Domen vinner laga kraft på tisdag, den 23 januari.


En av bilinspektör Henrik Widells arbetsuppgifter är att kontrollera nykterheten i trafiken. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Daniel Ulander 

Om artikeln

Publicerad: Torsdag 18 Januari 2018, kl 16:37
Kategori: Nyhet
Taggar: Bilinspektörer, Grovt rattfylleri, Polen, Rättsfall, Trafikpolisen

Regeringsförslag:

Nu ska beställaransvaret skärpas

Det ska ställas högre krav på den som beställer transporter, därför ska transportköparen ansvara för att kontrollera att transporten är laglig. Detta föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
Regeringen föreslår också att tiden för att låsa fast ett fordon, så kallad klampning, ska förlängas från 24 timmar till 36 timmar.
Båda förslagen är en del av regeringens arbete med att skapa ordning och reda på Sveriges vägar och att skapa schyssta villkor på transportmarknaden.

Polisen satte stopp för drogad chaufför i livsfarlig dragbil

Det krävdes två polisinsatser för att få stopp på en vinglig färd med ett trailerekipage. Föraren är nu misstänkt för grovt drograttfylleri, dragbilen har fått körförbud.
Speditören, LKW Walter får däremot information från åkeriet som säger att chauffören har blivit sjuk och att det är därför som transporten blivit försenad.

Pia Nilsson (S):

Hur har miljonerna mot cabotagefusket använts?

Inför 2017 satsade regeringen 100 miljoner för att förbättra och utveckla cabotagekontrollerna i Sverige. Pengarna var jämt fördelade över fyra år, 25 miljoner per år fram till år 2020. Många har sedan dess undrat vad som hänt med satsningen – och inte minst – var pengarna har blivit av.
Nu ryter Pia Nilsson (S) till. Hon efterlyser en tydlig rapport om hur miljonerna har använts.

MÅNADENS LEDARE

Gurkor, jordgubbar och vattenkraft - men...

Varför bryr sig EU inte om framkomligheten?

Välkommen till ett nytt nummer av ”en riktig lastbilstidning”. Som vanligt bjuder vi på varierande läsning. Jag konstaterar till min stora glädje att Proffs fortsatt är en otroligt populär tidning på nätet, med fantastiska besökssiffror.
Men glöm inte att se våra olika kanaler som en helhet. På nätet handlar artiklarna till stor del om rufflarna som gör livet surt för er som jobbar seriöst i en bransch som betyder oerhört mycket för oss alla. Tidningen som du nu håller i handen, har en betydligt mjukare ton. För det mesta.

Full Postnordförare stoppades vid Öresundsbron

På trailern syns Postnords logotyp. Bakom ratten i dragbilen satt en berusad chaufför. Ärendet slutar med indraget körkort och dagsböter för chauffören - och med att Postnord återigen förekommer i "mindre smickrande sammanhang", för att uttrycka sig snällt.

Cabotageärende slutade med polisjakt i Västerås

Mjukstart med en överlast och brott mot kör- och vilotiderna, slutar med ett otillåtet cabotage som, efter betalning, smiter från platsen. Jakten tar slut i Enköping. Transportstyrelsen konstaterar att det åter är ett otillåtet cabotage, men godkänner inte en andra sanktionsavgift.

Johan överlevde den allvarliga kraschen

Vill att EU-ekipagen förbjuds vintertid

"Jag ser det som ett problem att man tillåter den här typen fordon i vårt klimat på hala vintervägar". Detta säger Johan Lavås som med en hårsmån klarade livhanken då ett EU-ekipage vek sig och snurrade över på hans vägbana på E4 Mellan Härnösand och Timrå.
Samma tur hade inte en av de andra personerna som var inblandad i den svåra olyckan, som krävde ett dödsoffer.

Regeringen skyndar långsamt med utredning om konkurrenskraft

Den 19 april 2017 debatterade och fattade riksdagen beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning för att skyndsamt stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft. Sten Bergheden (M) konstaterar att utredningen lyser med sin frånvaro och efterlyser den hos infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Skillnad på Streetrace och manipulerad skrivare

Därför kan en lastbil inte förverkas och skrotas

Hovrättsdom fastställer att fordon som används i streetrace är att betrakta som brottsredskap. Därmed ges det klartecken till polisen att förverka sådana fordon. Vi har tittat närmare på om domen är applicerbar även på tunga yrkesfordon som används på ett olagligt sätt. Svaret är ja, men ändå mest nej.

Fixemer åter i rampljuset för otillåtet cabotage

”Polisen kan inte bevisa något, de bara tror”

En tjeckisk dragbil med Fixemer-trailer. Misstänkt, otillåtet cabotage. Vi har sett det förr. Alldeles för ofta, vilket även Fixemer tycker. Martin Urban är ansvarig för Nordentrafiken på Fixemer.
- Polisen kan inte bevisa någonting, de är inte säkra, de bara tror att något är fel, menar han.

Kustbevakningen fann stulna båtmotorer vid hamnkontroll

I samband med en lastsäkringskontroll i Ystad hamn, upptäcker Kustbevakningen tre stulna båtmotorer.
- Vi hittade motorerna i en skåpbil som var på väg ut ur landet. Motorerna låg gömda i bilen tillsammans med däck och fälgar, förklarar Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Dömd för grov rattfylla drar tillbaka överklagan

Den polske föraren stoppas utanför Sundsvall, döms till fängelse för grov olovlig körning samt grov rattfylla. Han överklagar till Hovrätten, men har nu dragit tillbaka sitt överklagande.

Nu kan vägar öppnas för 74 tons lastbilar

Regeringen har i dag fattat beslut om regelverket kring BK4-bestämmelserna. Det öppnar för Trafikverket att besluta om vilka vägar som ska tillhöra BK4, det vill säga vilka vägar där 74 tons lastbilar blir tillåtna.

Dryga böter och fängelse för fuskande chaufförer - i Danmark

Tungvognscenter Syd ser till att det danska rättssystemet inte tillåts ligga på latsidan. Den här veckan har två chaufförer, en dansk och en turkisk, fått erfara hur den danska rättvisan ser på transportfusket.

Polis och kommun gjorde arbetsplatskontroll på bilverkstad i Ljungby

Under tisdagen gjorde polisen i samverkan med Ljungby kommun en så kallad arbetsplatskontroll hos Padikovi Transport Logistic, en bilverkstad med bulgarisk adress, men med verksamhet i Ljungby.
- Det var en hel del polisbilar på området och poliserna kontrollerade lastbilar som stod parkerade där, berättar en läsare som bevittnade händelsen.

Tidningen Proffs fre 23 februari 2018

23 februari 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 23 februari 2018
Stäng

23 februari 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Bättre väghållning eller förbjuda EU-ekipage?
  • Det här gäller för vinterväghållningen
  • Ekol - transportjätte med egna hamnar, fartyg och tåg
  • Karlstadslaken effektiv till minus 15
  • Schmitz har \"hängt med\" i 125 år
  • Berkvist gjorde katt av monstret
  • Grönt ska bli grönare med nya lastbilar från Mercedes
  • Woxlins Åkeri AB firar 70 år i år
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant