Dömd för grov rattfylla drar tillbaka överklagan

Den polske föraren stoppas utanför Sundsvall, döms till fängelse för grov olovlig körning samt grov rattfylla. Han överklagar till Hovrätten, men har nu dragit tillbaka sitt överklagande.

Det är bilinspektör Henrik Widell som den 13 december stoppar den polske föraren som förutom att ha 2,05 promille i blodet, även har fått sin CE-behörighet återkallad i hemlandet. Något han kände till.

Extra åklagare Marlene Forsman tar fallet in till Tingsrätten i Sundsvall där hon vill ha en dom på samma nivå som ett annat rättsfall med liknande brott som hon i rätten hänvisar till, vilket hade inneburit sex månaders fängelse. En oenig tingsrätt gör att nämndemännen anger straffvärdet till fyra månaders fängelse.

Dagen innan domen vinner laga kraft den 23 januari, registreras att föraren överklagar domen till Hovrätten för nedre Norrland. Han yrkar på straffnedsättning med hänvisning till den oeniga tingsrätten där ordförande Julia Nilsson, menar att straffvärdet på hans brott borde vara tre månader istället. Föraren anser att hans straff var för hårt och borde egentligen vara två till tre månader. I alla fall inte längre än de tre månader som tingsrättens ordförande Julia Nilsson framhåller.

Extra åklagare Forsmans motdrag är en anslutningsöverklagan där hon åberopar samma bevisning som i tingsrätten och yrkar på samma straff som tidigare. Således riskerar föraren att få straffet skärpt.

Den 7 februari protokollförs att föraren dragit tillbaka sin överklagan och vi tar kontakt med hans ombud, advokat Fredrik Lindberg på Lindberg & Hånell Advokatbyrå i Sundsvall. Han berättar att efter en dom har man tre veckor på sig att överklaga och därefter har åklagaren ytterligare en vecka på sig att lämna in en anslutningsöverklagan.
- Åklagaren gör detta efter en vecka och kallar dessutom in nya vittnen som det kan uppstå diskussion om huruvida de ska få vittna vilket gör att tiden drar iväg, säger han. Dessutom riskerar min klient att få ett hårdare straff.

Rättegången i Hovrätten skulle hållits tidigt i mars och Lindbergs klient skulle friges bara dagar efter det datumet varför de ser att det inte finns något att vinna på överklagandet.
- Hade åklagaren inte gjort en anslutningsöverklagan, hade Hovrätten tagit upp fallet, men inte kunnat döma till ett hårdare straff, förklarar Lindberg.

En av anledningarna till att hans klient överklagade är den skiljaktiga nämnden i tingsrätten. Det är en så kallad nämndemannadom.
- I tingsrätten finns endast en jurist, ordföranden, och i min klients fall ansåg hon att straffet skulle vara tre månader, men nämndemännen som är fler, bedömde straffvärdet till fyra månader, säger han. Vi konstaterar att när juristen i tingsrätten anser tre månader vara rätt, indikerade det att praxis ligger där.

I Hovrätten, vid normala sittningar, finns det tre jurister och endast två nämndemän vilket kunde vara till hans klients fördel. Tidsperspektivet och åklagarens anslutningsöverklagande är två anledningar till att klienten beslutar sig för att dra tillbaka sin överklagan.
- Allt han ville var att få åka hem till sin familj i Polen, sammanfattar advokat Fredrik Lindberg.

Om artikeln

Publicerad: Torsdag 15 Februari 2018, kl 16:19
Kategori: Nyhet
Taggar: Hovrätten, Överklagande, Polen, Rattfylleri, Rättsfall, Tingsrätten

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant