Fixemer åter i rampljuset för otillåtet cabotage

”Polisen kan inte bevisa något, de bara tror”

En tjeckisk dragbil med Fixemer-trailer. Misstänkt, otillåtet cabotage. Vi har sett det förr. Alldeles för ofta, vilket även Fixemer tycker. Martin Urban är ansvarig för Nordentrafiken på Fixemer.
- Polisen kan inte bevisa någonting, de är inte säkra, de bara tror att något är fel, menar han.

Det var i onsdags som det tjeckiska ekipaget, med en chaufför från Makedonien, vinkas in för kontroll på Långeberga kontrollplats i Helsingborg. Det som polisen kortfattat beskriver som "bristande dokumentation" leder till att polisen beslutar att ta ut ett förskott på sanktionsavgift om 40 000 kronor för misstänkt otillåtet cabotage. Något som Transportstyrelsen senare också ger sitt godkännande för.

Därmed går startskottet för den administrativa proceduren. Inte endast för polisens del, som hindrar fortsatt färd för transporten genom att klampa dragbilen, i avvaktan på att pengarna betalas. Även för speditören startar en process som av Martin Urban på Fixemer beskrivs som betungande.
- Det tar mycket tid, under den tiden är de 40 000 kronorna bundna, och det blir mycket byråkrati, förklarar han.

Martin menar att tiden är bortkastad för samtliga inblandade.
- Vi är övertygade om att pengarna kommer att betalas tillbaka.

Han säger att de svenska myndigheterna ofta betalar tillbaka förskottet. Vad vi på tidningen Proffs kan konstatera är att det har hänt att Fixemers anlitade åkerier har fått tillbaka sina pengar, men hur vanligt det faktiskt är, har vi i nuläget inte fått några tillförlitliga uppgifter om.

Hur kommer det sig att Fixemer ofta hamnar i den här typen av ärenden?
- Den svenska polisen för ingen dialog med oss. De frågar oss ingenting, de frågar inte åkeriet någonting. Chauffören visar kvitton och CMR-fraktsedlar. Allt för ingenting. Polisen kan inte bevisa någonting, de är inte säkra, de bara tror att något är fel, menar han och underkänner därmed de svenska myndigheternas arbete.

I det aktuella fallet handlade det bland annat om bristande dokumentation. Föraren kunde alltså inte visa för polisen att transporten var laglig.
- Tyvärr är det mycket svårt för förarna att göra det. Vi har haft andra liknande fall och det är svårt för oss att hitta en bra lösning för att vid kontrolltillfället lägga fram bevis. Reglerna och lagarna är inte enkla och förarna är tyvärr inte riktigt förberedda på att försvara sig i ett polisförhör.

Martin Urban förklarar att vid en poliskontroll i Tyskland, till exempel, kontaktar polisen om möjligt avsändaren som snabbt kan ge en konkret förklaring.
- I Tyskland måste polisen ta ett snabbt beslut om det är en otillåten transport eller inte. I Sverige är det inte så. Den svenska polisen gör endast ett antagande.

Irritationen hos Martin Urban går inte att ta miste på.
- Den svenska polisen säger åt oss eller föraren att betala 40 000 kronor och att vi därefter kan klaga hos Transportstyrelsen. Det känns inte rätt. Om vi har utfört ett otillåtet cabotage ska vi så klart betala, men om inte, varför ska vi då betala in ett förskott?

Senare återkommer Martin Urban till Proffs. Han understryker att Fixemer inte känner sig illa behandlad av polisen och han förstår att otillåtet cabotage är ett stort problem i Sverige.
- Och trafikpolisen gör ju bara sitt jobb så ingen kritik mot dem från oss, skriver han.

Enligt Martin, försöker man nu att öppna upp för en dialog mellan Fixemer och de svenska myndigheterna.
- Allt är väldigt komplicerat och det finns många intressen i den här frågan som kolliderar med varandra, avslutar han.

Under torsdagen betalas pengarna in. Klampen låstes upp och därmed kunde trailern kopplas till en ny dragbil för att fortsätta transporten till slutdestinationen, Örebro.

Om artikeln

Publicerad: Fredag 16 Februari 2018, kl 16:53
Kategori: Nyhet
Taggar: Cabotage, Fixemer, Helsingborg, Trafikpolisen, Transportstyrelsen

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant