Nye rikspolischefen välkomnas av trafikpolisen

”Mycket positivt - ett riktigt bra beslut”

Anders Thornberg blir den som efterträder den i många fall bespottade rikspolischefen Dan Eliasson. Thornberg, född 1959, kommer att tillträda tjänsten om två veckor, den 15 februari. En rundringning till trafikpoliser runt om i landet ger en bild av att man ser positivt på den nye chefen.
- En redig och balanserad man, kommenterar Sören Johansson, trafikpolis i Helsingborg.

Dan Eliasson utsågs den 20 november 2014 till rikspolischef med ansvar för den omorganiserade nationella polismyndigheten från och med 1 januari 2015. Den tjänsten slutar han nu och Anders Thornberg tar över.

Eliasson har i sanningens namn haft en tuff uppgift med att försöka hålla i trådarna i en organisation som av många poliser och andra med insyn i verksamheten har beskrivits som en myndighet i fritt fall. Hur stor del av skulden Eliasson egentligen har haft i detta, lär framtiden sannolikt utvisa. Eliasson axlar nu istället rollen som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Vem är då Anders Thornberg? Han har varit polis i 37 år och sedan den 5 juli 2012 har han varit chef för Säkerhetspolisen, Säpo. Därmed anses han ha mycket goda kunskaper om polisens yttre verksamhet, vilket sannolikt kommer att vara av godo, inte minst med tanke på den senaste tidens samhällsutveckling.

Under dagens presskonferens ville Thornberg inte prata i detalj om hur han tänker bedriva arbetet, men säger att han kommer att föra dialoger med poliserna och att ”säga som det är”.

Anders Thornberg säger också att han har stor respekt för kompetensen hos svensk polis. Men vad säger poliserna ”på gatan”?
- Thornberg har många fina kvalitéer. En redig man med stort kunnande om polisen, säger trafikpolis Sören Johanson, som utbildade sig till polis ungefär samtidigt som Anders Thornberg.

Johansson beskriver Thornberg som en balanserad person som kan ta för sig när det behövs.
- Mycket positivt besked och ett riktigt bra beslut, det är vad jag tycker.

Vi frågar Sören Johansson om vad han önskar av den nye chefen.
- Att han satsar på den yttre verksamheten. I annat fall blir det ingen ordning på gator och torg. Likaså att polisen snabbare anpassar sig efter tendenserna i samhället. När buset ändrar strategi, måste polisen snabbt hänga med i svängarna.

Johansson har ytterligare några ord som han vill skicka till Thornberg.
- Jag hoppas att vi i yttre tjänst kan avlastas från det tunga administrativa arbetet som vi har idag. Det är alldeles för mycket av den varan idag, avrundar han.

Inte alla poliser känner dock till Thornberg som person. Däremot vet man i grova drag vem han är.

Janne Sjöberg är trafikpolis i Göteborg och har varit med i många långa år, men han kan inte uttala sig om vad han tror om Thornbergs kompetens.
- Men att den nya rikspolischefen har polisiär bakgrund tycker jag är viktigt, säger han.

Trafikpolis Hans Stensson som också finns i Göteborg, säger också att han inte känner till Thornberg, men uppskattar dennes bakgrund inom polisen.
- Jag har ingen erfarenhet av honom, så han får visa vad han går för nu, säger han. Kom igen om ett halvår så ska jag ge ett mer kvalificerat utlåtande, men det kan inte bli värre än det varit.

I Gävle finns trafikpolisen Finn Edlund. Vad är din spontana tanke kring att Thornberg blivit Rikspolischef? Svaret dröjer lite.
- Jag känner inte till honom tillräckligt för att kunna ha en åsikt om honom i hans nya befattning, säger Edlund. Men visst är det bra att han har ett förflutet inom polisen.

Polisinspektör Magnus Vendal i Jönköping har varit förundersökningsledare i bland annat en uppmärksammad olycka med tappade betongblock Proffs har skrivit om.
- Rent spontant känns det både bra och rätt att han har sina rötter inom polisen, säger han.

Trafikpolis Christer Hansson från Helsingborg är även han positiv och hoppas nu att den nye chefen ska jobba för att få fler poliser i yttre tjänst och att få ”rätt folk” att söka sig till polisutbildningen.
- Och, inte minst, att få folket att stanna kvar inom polisen. Här handlar det väldigt mycket om att kunna erbjuda rätt lön, menar han.

Efter vår snabba rundringning kan vi konstatera att beskedet om Thornberg som ny rikspolischef har mottagits positivt inom trafikpolisen. Gemensamt är att Thornbergs polisiära bakgrund känns bra, men att han nu så klart måste visa vad han går för.

Om artikeln

Publicerad: Torsdag 1 Februari 2018, kl 14:37
Kategori: Nyhet
Taggar: Anders Thornberg, Dan Eliasson, Rikspolischef, Säpo, Trafikpolisen

Regeringsförslag:

Nu ska beställaransvaret skärpas

Det ska ställas högre krav på den som beställer transporter, därför ska transportköparen ansvara för att kontrollera att transporten är laglig. Detta föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
Regeringen föreslår också att tiden för att låsa fast ett fordon, så kallad klampning, ska förlängas från 24 timmar till 36 timmar.
Båda förslagen är en del av regeringens arbete med att skapa ordning och reda på Sveriges vägar och att skapa schyssta villkor på transportmarknaden.

Polisen satte stopp för drogad chaufför i livsfarlig dragbil

Det krävdes två polisinsatser för att få stopp på en vinglig färd med ett trailerekipage. Föraren är nu misstänkt för grovt drograttfylleri, dragbilen har fått körförbud.
Speditören, LKW Walter får däremot information från åkeriet som säger att chauffören har blivit sjuk och att det är därför som transporten blivit försenad.

Pia Nilsson (S):

Hur har miljonerna mot cabotagefusket använts?

Inför 2017 satsade regeringen 100 miljoner för att förbättra och utveckla cabotagekontrollerna i Sverige. Pengarna var jämt fördelade över fyra år, 25 miljoner per år fram till år 2020. Många har sedan dess undrat vad som hänt med satsningen – och inte minst – var pengarna har blivit av.
Nu ryter Pia Nilsson (S) till. Hon efterlyser en tydlig rapport om hur miljonerna har använts.

MÅNADENS LEDARE

Gurkor, jordgubbar och vattenkraft - men...

Varför bryr sig EU inte om framkomligheten?

Välkommen till ett nytt nummer av ”en riktig lastbilstidning”. Som vanligt bjuder vi på varierande läsning. Jag konstaterar till min stora glädje att Proffs fortsatt är en otroligt populär tidning på nätet, med fantastiska besökssiffror.
Men glöm inte att se våra olika kanaler som en helhet. På nätet handlar artiklarna till stor del om rufflarna som gör livet surt för er som jobbar seriöst i en bransch som betyder oerhört mycket för oss alla. Tidningen som du nu håller i handen, har en betydligt mjukare ton. För det mesta.

Full Postnordförare stoppades vid Öresundsbron

På trailern syns Postnords logotyp. Bakom ratten i dragbilen satt en berusad chaufför. Ärendet slutar med indraget körkort och dagsböter för chauffören - och med att Postnord återigen förekommer i "mindre smickrande sammanhang", för att uttrycka sig snällt.

Cabotageärende slutade med polisjakt i Västerås

Mjukstart med en överlast och brott mot kör- och vilotiderna, slutar med ett otillåtet cabotage som, efter betalning, smiter från platsen. Jakten tar slut i Enköping. Transportstyrelsen konstaterar att det åter är ett otillåtet cabotage, men godkänner inte en andra sanktionsavgift.

Johan överlevde den allvarliga kraschen

Vill att EU-ekipagen förbjuds vintertid

"Jag ser det som ett problem att man tillåter den här typen fordon i vårt klimat på hala vintervägar". Detta säger Johan Lavås som med en hårsmån klarade livhanken då ett EU-ekipage vek sig och snurrade över på hans vägbana på E4 Mellan Härnösand och Timrå.
Samma tur hade inte en av de andra personerna som var inblandad i den svåra olyckan, som krävde ett dödsoffer.

Regeringen skyndar långsamt med utredning om konkurrenskraft

Den 19 april 2017 debatterade och fattade riksdagen beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning för att skyndsamt stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft. Sten Bergheden (M) konstaterar att utredningen lyser med sin frånvaro och efterlyser den hos infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Skillnad på Streetrace och manipulerad skrivare

Därför kan en lastbil inte förverkas och skrotas

Hovrättsdom fastställer att fordon som används i streetrace är att betrakta som brottsredskap. Därmed ges det klartecken till polisen att förverka sådana fordon. Vi har tittat närmare på om domen är applicerbar även på tunga yrkesfordon som används på ett olagligt sätt. Svaret är ja, men ändå mest nej.

Fixemer åter i rampljuset för otillåtet cabotage

”Polisen kan inte bevisa något, de bara tror”

En tjeckisk dragbil med Fixemer-trailer. Misstänkt, otillåtet cabotage. Vi har sett det förr. Alldeles för ofta, vilket även Fixemer tycker. Martin Urban är ansvarig för Nordentrafiken på Fixemer.
- Polisen kan inte bevisa någonting, de är inte säkra, de bara tror att något är fel, menar han.

Kustbevakningen fann stulna båtmotorer vid hamnkontroll

I samband med en lastsäkringskontroll i Ystad hamn, upptäcker Kustbevakningen tre stulna båtmotorer.
- Vi hittade motorerna i en skåpbil som var på väg ut ur landet. Motorerna låg gömda i bilen tillsammans med däck och fälgar, förklarar Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Dömd för grov rattfylla drar tillbaka överklagan

Den polske föraren stoppas utanför Sundsvall, döms till fängelse för grov olovlig körning samt grov rattfylla. Han överklagar till Hovrätten, men har nu dragit tillbaka sitt överklagande.

Nu kan vägar öppnas för 74 tons lastbilar

Regeringen har i dag fattat beslut om regelverket kring BK4-bestämmelserna. Det öppnar för Trafikverket att besluta om vilka vägar som ska tillhöra BK4, det vill säga vilka vägar där 74 tons lastbilar blir tillåtna.

Dryga böter och fängelse för fuskande chaufförer - i Danmark

Tungvognscenter Syd ser till att det danska rättssystemet inte tillåts ligga på latsidan. Den här veckan har två chaufförer, en dansk och en turkisk, fått erfara hur den danska rättvisan ser på transportfusket.

Polis och kommun gjorde arbetsplatskontroll på bilverkstad i Ljungby

Under tisdagen gjorde polisen i samverkan med Ljungby kommun en så kallad arbetsplatskontroll hos Padikovi Transport Logistic, en bilverkstad med bulgarisk adress, men med verksamhet i Ljungby.
- Det var en hel del polisbilar på området och poliserna kontrollerade lastbilar som stod parkerade där, berättar en läsare som bevittnade händelsen.

Tidningen Proffs fre 23 februari 2018

23 februari 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 23 februari 2018
Stäng

23 februari 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Bättre väghållning eller förbjuda EU-ekipage?
  • Det här gäller för vinterväghållningen
  • Ekol - transportjätte med egna hamnar, fartyg och tåg
  • Karlstadslaken effektiv till minus 15
  • Schmitz har \"hängt med\" i 125 år
  • Berkvist gjorde katt av monstret
  • Grönt ska bli grönare med nya lastbilar från Mercedes
  • Woxlins Åkeri AB firar 70 år i år
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant