I den här bilen satt Johan Lavås när olyckan var framme. Foto: Polisen

Johan överlevde den allvarliga kraschen

Vill att EU-ekipagen förbjuds vintertid

"Jag ser det som ett problem att man tillåter den här typen fordon i vårt klimat på hala vintervägar". Detta säger Johan Lavås som med en hårsmån klarade livhanken då ett EU-ekipage vek sig och snurrade över på hans vägbana på E4 Mellan Härnösand och Timrå.
Samma tur hade inte en av de andra personerna som var inblandad i den svåra olyckan, som krävde ett dödsoffer.


Med en hårsmån klarade Johan Lavås livhanken. Hans högra armbåge krossas och underarmen bryts på tre ställen i olyckan. 

Den 18 januari inträffar en olycka med dödlig utgång på E4 vid Gåsnäs mellan Härnösand och Timrå. En olycka som Allehanda.se rapporterade om.

En tvåaxlad dragbil med trailer på väg i nordlig riktning viker sig i det hala väglaget och snurrar in på den södergående körbanan där den drar med sig två personbilar. I den bil som kommer strax efter den första personbilen, omkommer mannen och kvinnan förs till sjukhus med allvarliga skador. Föraren av lastbilen kommer att åtalas.

I den första bilen sitter Johan Lavås, en familjefar från Härnösand och advokat till yrket. Han berättar för Proffs att det är mörkt och halt, men plogat. Dessutom har han gott om tid och kör lugnt.
- När jag kommer till svackan, ser jag i det mötande körfältet en lastbil i norrgående som kommer med hytten ståendes i 90 graders vinkel till släpet och först tror jag han ska svänga över E4, säger han.

Vägen har mitträcke, men just där olyckan sker, finns en öppning på cirka 200 meter. Johan ser hur bilen viker sig och glider mot honom och roterar samtidigt runt sin egen axel och täcker upp båda körfälten som en vägg, säger han.
- Jag konstaterar då att vi kommer att kollidera eftersom det finns ingenstans att ta vägen eftersom snövallarna är en bit över en och en halv meter höga, säger han. Det är det sista jag minns tills jag får hjälp ut ur bilen.

Som Johan förstår det, krockar han själv med främre delen av släpet efter att lastbilen nära nog vänt helt om och står i södergående riktning på hans körbana. Samtidigt fortsätter släpet att svepa och klämmer in honom mellan lastbilen till vänster och snövallen till höger. Bilen som kommer bakom honom och där mannen omkommer och kvinnan skadas, kilas in under släpet.
- Jag får högra armbågen krossad och underarmen bruten på tre ställen och helt återställd blir jag nog inte, men sett ur perspektivet av vad som hände bilen bakom mig, kom jag lindrigt undan även om det är illa nog, säger han.

Johan är inte en del av transportbranschen, så hur upplever han och hans vänner lastbilarna på våra vägar? Svaret kommer snabbt - man är rent ut sagt trött på tvåaxliga dragbilar och allt de ställer till med. Han säger att man är vaksam på dem.
- Vi är väl medvetna om problemen den här typen av ekipage ställer till med, säger han. Var och varannan dag står vi i timmar i kö för att sådana ekipage ska bärgas bort.

Innan olyckan har han inte varit helt insatt i de tekniska skillnaderna mellan olika typer av lastbilar, nu vet han desto mer säger han. Huruvida vinterväghållningen blivit sämre, har han inte reflekterat över, men i år har det kommit mycket mer snö än vanligt.
- Den olyckan jag var med om nu, menar jag inte hade med väghållningen att göra, säger han. Det var inte dåligt plogat utan andra krafter har inverkat på lastbilen.

Även om han inte vill att EU-ekipagen ska få köra här på vintern, ser han också svårigheterna med att förbjuda dem. Kanske de kunde få köra här på sommaren, men inte på vintern, funderar han. I vart fall är han nu än mer övertygad om ekipagens olämplighet på vintervägar. Om du får önska dig något kring detta utan krav på att komma med lösningar, vad skulle det vara?

De kör ju här för att svenska företag anlitar dem. Jag tycker att svenska företag ska anlita svenska åkerier med rätt bilar för våra förhållanden, sammanfattar Johan Lavås.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 20 Februari 2018, kl 17:02
Kategori: Nyhet
Taggar: Dödsolycka, EU-ekipage, Gåsnäs, Härnösand, Timrå, Trafiksäkerhet

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Dålig lastsäkring kostade 9 gånger mer än vad åkeriet ägde

Fick 1500 i böter – hade 15 euro

25 ton pappersrullar och tio spännband i så kallad överfallssurrning. Godset saknade förstängning i sidled och bakåt. 3,5 timmars arbete av trafikpolis och bilinspektörer slutade med böter på 1 500 kronor. Pengar som åkeriet inte hade.

Fann medicin i hytten - misstänks för drograttfylla

VD: "Han är ingen missbrukare"

Idag skriver dagspressen att en lastbil voltat av väg 184 i närheten av Härlunda utanför Skara. Det står även att den 30-årige föraren är misstänkt för drograttfylleri samt ringa innehav. Detta stämmer inte säger företagets vd Tommy Rosenkilde som är besviken på dagspressens artiklar.

Regeringen vill ha skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon

Nu går regeringen vidare med skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. I dag har regeringen påbörjat en notifiering av förslaget. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

Bulgar fick körförbud – smet – och togs igen

Den bulgariska dragbilen hade allvarligt fel på styrningen och fick körförbud. Men han valde att skrapa bort körförbudsmärket och lämna platsen. Trafikpolisen i fråga gav dock inte upp så lätt. En vecka senare stoppades bulgaren på nytt – av samma polis.

Signera fortkörningsböter med bank-id

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden. Regeringens ambition är att polisen därigenom får mer tid till att förebygga och bekämpa brott. I framtiden ska man till exempel kunna signera fortkörningsböter med en digital funktion.

Europaparlamentarikern Jens Nilsson är död

Jens Nilsson, Socialdemokraternas Europarlamentariker som bland annat drivit transportfrågor i EU, är död.

Krav på TMA gäller inte utländska bärgare

Örebroåkeriet kör in i ett havererat linkekipage från Estland efter att en estnisk bärgare dragit bort dragbilen, men lämnat släpet kvar utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Bärgningens utförande väcker frågor om huruvida det bidrar till att olyckan sker. Varför finns ingen TMA-bil på plats? Det visar sig att utländska bärgare, tillsammans med ett antal svenska sådana, inte omfattas av kravet på TMA-fordon även om det är en skyddsklassad väg.

Scania fick flest patent godkända under 2017

Scania uppvisar återigen en hög innovativ förmåga genom det stora antalet patentansökningar och godkända patent. Under 2017 registrerade Scania 243 patentansökningar hos Patent- och registreringsverket, mer än något annat svenskt företag. Under förra året fick Scania hela 295 patent godkända, överlägset mest i Sverige.

Thomas Morell, SD:

Giriga transportköpare sponsrar de kriminella

I några artiklar de senaste dagarna har tidningen Proffs tagit upp problemet med manipulerade färdskrivare och AdBlue-system. I ett fall var det även fråga om så allvarliga tekniska problem att fordonet belades med körförbud.

Bärgaren låste in Freja-ekipage för att få betalt – åberopar retentionsrätten

Freja om fakturan: ”Körde ni godset till Kiruna?”

Ett utländskt ekipage går av vägen, lasten ramlar ut och diesel läcker. Polis samt räddningstjänst vill snabbt påbörja sanering och ringer in bärgare. Efter ett omfattande arbete, tar bärgaren med sig hela ekipaget med last och åberopar retentionsrätten. ”Vi har dåliga erfarenheter av speditionens betalningsvilja”, säger bärgningsföretagets ägare. Speditionsbolaget har nu synpunkter på händelsen.

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018

16 mars 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 16 mars 2018
Stäng

16 mars 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Splitterny Scania 11 - från 1976
  • Lastbilsjobbet blev räddningen för Adnans familj i Syrien
  • Rydals har bromsat transportbranschen i 102 år
  • Närko firar 45 år i Sverige
  • Trafikverkets äldsta skyltleverantör fyller 65
  • Fjärrmätning på väg att ta över
  • Det våras för lastbilsutställningarna
  • Proffs har testat X-klass
  • ... med mera ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant