Michael Villingshøj Larsen. Foto: Privat

Överfölls och rånades i lastbilen

”Det gör ont när han slår sönder min överläpp”

"Det känns overkligt, som i en film", säger han. "Sedan inser jag att det faktiskt händer och jag får puls som om jag springer ett maratonlopp." Känslan som uppstår när man klockan fyra på morgonen inser att någon bryter sig in i ens hytt beväpnad med pistol, är något ingen ska behöva uppleva på sin arbetsplats. Brottet rubriceras som grovt rån.

Michael Villingshøj Larsen från Danmark har kört lastbil i nära nog tjugo år och kör nu en fast rutt mellan Danmark och Kemira i Helsingborg. Han och andra kollegor har under alla år stått lugnt och sovit i området nära Kemira. Michael har aldrig hört att någon av kollegorna där har varit utsatt för inbrott tidigare.
- Det vi har i våra tankar är inget de vare sig kan stjäla eller skulle ha glädje av att stjäla, säger han. Rånet är riktat direkt mot mig för att få tag på saker de tror jag har i hytten.

Strax efter klockan fyra på måndagsmorgonen den 19 mars, vaknar Michael av att det smäller högt mot sidorutan. Sedan smäller det igen och igen. Han inser någon kastar stenar mot rutan som till sist splittras. Vid det här laget har Michael vaknat.
- Det känns overkligt, som i en film, säger han. Sedan inser jag att det faktiskt händer och jag får en puls som om jag springer ett maratonlopp.

När rutan splittras, lyckas den ena förövaren öppna dörren och tränger sig, beväpnad med en pistol, in och det blir handgemäng redan där. Michael får ett slag i ansiktet.
- Om det är en attrapp, luftpistol eller en riktig, hinner jag inte avgöra, men det gör ont när han slår sönder min överläpp med den, säger han.

Det är två killar som hotar honom med såväl det som Michael uppfattar som en pistol och även knivar används. De vill ha pengar och annat värdefullt av honom och när de får ut honom, blir det ännu mer slagsmål, viftande med även knivar, sparkar och slag innan de två förövarna ger sig av från platsen på en stor moped eller någon form av scooter.

Michael sätter sig i lastbilen och kör bort till Kemiras huvudvakt som larmar polisen. Klockan är närmare 04.30 då.
- Det tar i alla fall en halv timme innan polisen kommer till platsen och det tycker jag är länge när det handlar om ett överfall, säger Michael.

Tillsammans med polisen kommer även ambulansen som för honom till sjukhuset i Helsingborg där det konstateras att hans överläpp är spräckt och att en framtand sitter snett. Utöver det har han blånader och småsår efter slagsmålet.

När vi frågar om han fick grepp på vilka det var som överföll honom, säger han att åldern är svår att bedöma. De kan lika gärna vara arton som trettio år gamla, säger han.
- Men när de talade omväxlande engelska och svenska, var det med en brytning som påminner om den man hör hos personer från östra Europa och det passar också in på deras utseende, säger han.

Polisens pressinformatör Åsa Emanuelsson berättar att händelsen rubriceras som grovt rån då förövarna även fått med sig en del kontanter.
- En teknisk undersökning har gjorts av brottsplatsen för att säkra bevis, säger hon. Påkoms exempelvis fingeravtryck, kanske de finns i ett register.

Hon håller med om att dessa brott är svåra att lösa och att det är viktigt att personer som hört eller sett något, hör av sig till polisen.

Michael håller på att landa i det som skett och funderar på hur han kommer att reagera när han väl kommer hem. Har du någon att prata med?
- Jo, jag har vänner som är soldater och som varit både i Afghanistan och på Balkan. De kommer att finnas tillhands för mig så att jag kan bearbeta händelsen, säger han.

Han känner en oro i kroppen och tänker på hur det blir när han åter ska sova i lastbilen. Det kan nog bli aktuellt att skaffa någon form av försvar att ha i hytten funderar han innan vi avslutar samtalet.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 20 Mars 2018, kl 11:49
Kategori: Nyhet
Taggar: Helsingborg, Kemira, Överfall, Rån

Rejält bakslag för ny cabotageförordning

”Mycket i förslaget kan komma att ändras”

När Europaparlamentets transportutskott den 4 juni röstade igenom ett förhållandevis tufft förslag om bland annat nya cabotageregler, tändes ett hoppets ljus hos många seriösa branschföreträdare. Äntligen såg det ut som att det skulle bli ordning och reda på cabotagetrafiken. I torsdags kom dock ett bakslag som i värsta fall kan innebära att förslaget kan komma att ändras i alla väsentliga delar.

SWEDBANK:

Brist på arbetskraft och ”tuff konkurrens” hämmar åkeribranschen

4 000 småföretag med mellan 1-49 anställda, har svarat på frågor om nuet och framtiden för sina verksamheter. Konjunkturläget i transportbranschen upplevs som betydligt sämre än i andra branscher.

Så vill Morell och Lundgren komma tillrätta med vägkriminaliteten

Sverigedemokraterna i Tibro bjöd i lördags in till en föreläsning på Fågelviksgymnasiet med EU-parlamentarikern Peter Lundgren och Thomas Morell, riksdagskandidat för SD. Där berättade de båda bland annat om åkeribranschens situation – men också om hur de tänker jobba för att komma tillrätta med problemen.
- Det räcker inte med enbart vägkontroller, man måste även rusta upp åklagare och domstolar, menar Thomas Morell.

Ertappades med manipulerad färdskrivare – frias!

Den 3 januari i år, kontrolleras en bulgarisk dragbil med trailer av bilinspektör Lars- Olof Tuvesson och trafikpolis Peter Ban på kontrollplats Långeberga utanför Helsingborg. Föraren har brutit mot ADR-reglerna och ganska snart misstänks att färdskrivaren är manipulerad. Trots omfattande bevisning om det sistnämnda, har Helsingborgs tingsrätt nu valt att att fria åkaren och åkeriet.

Kvinnliga chaufförer sökes till TV-program

- Fokus på ”glädje och underhållning”

Johanna Larsson är researcher på Fremantlemedia, samma produktionsbolag som äger formatet "Ice Road Truckers". De utvecklar nu en idé om ett TV-program där de följer med kvinnor inom transportbranschen i deras yrkesliv. Är du en av de kvinnor de söker, ska du inte dröja med att höra av dig till henne.

FTA ifrågasätter om åkerier med lätta lastbilar kan lära sig ”många nya regler”

Brittiska Transport Freight Association frågar sig om små åkerier klarar av att lära sig så många nya arbetstidsregler och att planera sitt arbete kring dessa om förslaget om färdskrivare i så kallade lättlastare vinner gehör. FTA kallar förslaget ogenomförbart.

Scania hyllar motorsportens ikoner på Anderstorp

I samarbete med Porsche hyllar Scania motorsportens ikoner under tävlingen Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

Bulgarisk Postnordtransport fast för otillåtet cabotage

I måndags kväll strax efter kl. 20.00, stoppas en bulgarisk dragbil med svenskregistrerad trailer av trafikpolisen i Skara. Föraren, som är från Makedonien, hade inget förartillstånd med sig och kunde inte heller bevisa att dragbilen kommit in i landet med en internationell transport.
Transporten, som kördes på uppdrag av Postnord, rapporterades för otillåtet cabotage.

Girteka i ny storaffär – köper 500 DAF

Girteka Logistics har åter varit ute hos lastbilshandlarna och gjort stora inköp. Denna gång blev det 500 stycken DAF XF-dragare. De flesta av dessa kommer att tas i drift mellan juli och oktober 2018 och kommer att ingå i Girtekas plan att ytterligare expandera sin verksamhet i hela Europa.

Satsar över halv miljard för mer gods på järnväg

Regeringen har beslutat att avsätta 389 miljoner kronor i år och 174 miljoner kronor för 2019, för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för att få fler att välja tåget för att skicka gods. Godstågsoperatörer kan söka stödet.

DAF öppnar butik i Markaryd

”90-årsjubiléet firas med specialdesignad entreprenadbil”

Nordic Truckcenter, generalagent för DAF lastbilar och tillika Truck & Trailer Parts, kommer nu till Sverige. Den 14 juni öppnas den första fysiska butiken på Nordic Truckcenter i Markaryd.

Etanol är världens största biodrivmedel

”Transporternas klimatpåverkan måste minska”

Etanol är världens största biodrivmedel och det är aldrig problem att få tag på hållbart producerat etanol. Lastbilar och bussar som tankas med etanolbränslet ED95, kan minska utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med om de körs på diesel, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB.

Skalbagge ger dieselmotorn en ny chans

”Elproduktionen inte grön än på länge”

Ryktet om förbränningsmotorns död, är betydligt överdriven, i alla fall om vi frågar Lundaforskarna som gör bedömningen att de flesta elektrifierade fordon kommer att vara hybrider.

Företagsbot till tjeckiskt åkeri:

Ville hem till dansuppvisning – stängde av färdskrivaren

Chauffören visar sig också vara åkaren. När fordonet tas i beslag, är han orolig för att det även ska förverkas varför han vill göra rätt för sig. Nu har domen fallit och åkeriet ska betala 150 000 kronor för dataintrång och han själv ska betala dagsböter. Läs mer om vad åkaren säger i förhöret.

Skärpta straff för spritsmugglare i buss

Den 27 november 2017 döms 18 personer för inblandning i en smugglingshärva rörande smuggelresor med buss till norra Tyskland. Resorna har anknytning till bussföretaget Trba Mont AB, som försattes i konkurs i augusti förra året. Domarna överklagas till hovrätten och idag fick flera av de dömda skärpta fängelsestraff medan andra fick sina tingsrättsdomar bekräftade.

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018

25 maj 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018
Stäng

25 maj 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vintern tvättas bort hos Bilbadet i Partille
  • Fredrik - chaufför och hängiven hästfotograf
  • Valet 2018: Så vill SD och C jobba för en bättre åkeribransch
  • Polisens cabotageutbildning får ris och ros
  • Olaglig bred last-transport fick köra vidare
  • Provkört: Nya Stralis X-Way
  • 90 år med DAF Trucks
  • ... Och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant