Avvikande mätvärden i polisens mätutrustning gör att misstankarna om att färdskrivaren är manipulerad stärks (fotomontage).

Fordon i beslag efter misstänkt manipulation

Transportköparen: "Detta tas på stort allvar"

Det polska ekipaget är på väg för att lasta i Sundsvall, men resan tar slut på Armsjöns kontrollplats utanför Sundsvall. Föraren är nu misstänkt för dataintrång, alternativt brott mot kör- och vilotiderna och åkeriet riskerar att få en företagsbot.

Igår förmiddag tas ett helpolskt trailerekipage in för kontroll i Armsjön och det tar inte lång stund innan kontrollanterna, förutom brott mot kör- och vilotiderna, misstänker att färdskrivaren är manipulerad.
- De faktiska mil vi konstaterar fordonet har körts, stämmer inte överens med det färdskrivaren har registrerat, säger bilinspektör Henrik Widell.

Widell börjar leta efter manipulationsutrustningen redan på plats, men hittar inget just då. Däremot får han avvikande mätvärden när han använder sin mätutrustning och blir redan då tämligen övertygad om att färdskrivaren är manipulerad. Chauffören grips på plats och tas in för förhör och på eftermiddagen släpps han igen, misstänkt för dataintrång, alternativt brott mot kör- och vilotiderna. Fordonet tas i beslag för vidare undersökning.

Idag talar vi åter med Henrik Widell som berättar att de nu funnit all otillbörlig utrustning och att beslaget av fordonet kommer att hävas i eftermiddag. Vi kontaktar kammaråklagare Mikael Bäckström i Östersund som förklarar varför förarens brottsmisstanke har alternativ.
- Dataintrång kräver att det kan bevisas att föraren verkligen har använt manipulationsutrustningen, säger han. Det räcker inte att den bara finns i fordonet.

Om det inte går att bevisa att föraren använt utrustningen, blir det fråga om brott mot förordningen om kör- och vilotider eftersom det enligt dessa regler inte är tillåtet att ha utrustning som möjliggör manipulering av färdskrivaren. Har föraren erkänt något i förhören?
- Han har erkänt att han använt utrustningen och därmed erkänt dataintrång och han erkänner även brott mot kör- och vilotiderna, säger Bäckström.

Bäckström kommer även att föra talan om företagsbot mot åkeriet. Han är kritisk till beloppet på 150 000 kronor som han tycker är lågt ställt i proportion till att Transportstyrelsen kan döma ut sanktionsavgifter mot åkerier på 200 000 kronor.
- Min förhoppning framledes är att försöka få upp företagsboten till i alla fall samma nivå, alltså 200 000 kronor, förklarar Mikael Bäckström.

Ekipaget var på väg till Kubal i Sundsvall för att lasta och vi frågar transportchef André Machado hur han och Kubal ser på att en olaglig transport var på väg för att lasta deras gods. Han berättar att de har avtal med företag för transport av färdiga produkter och att alla dessa ska följa svenska och europeiska lagar och regler. Särskilt de som rör säkerheten och transportlagstiftningen. Dessutom ska företagen vara i bästa ordning.
- Jag kan försäkra er att om en leverantör inte följer ställda krav, kommer det att tas på stort allvar och adresseras på ett lämpligt sätt, kommenterar André Machado, på Kubal.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 6 Mars 2018, kl 15:22
Kategori: Nyhet
Taggar: Företagsbot, Kubal, Manipulation, Sundsvall, Trafikpolisen

Viftade med ett ”knivliknande föremål” efter dispyt på rastplats

En utländsk förare viftar med knivliknande föremål när han på lastbilsstoppet Haralds i Ljung, mellan Vara och Skara, ombeds stänga av motorn. Polis tillkallas, men händelsen finns inte rapporterad.

Startspärr förhindrar körning utan kort

”Som ett alkolås kopplat till färdskrivaren”

Stoneridge lanserar nu en startspärr för färdskrivare som kommer förhindra att föraren glömmer att stoppa i sitt kort före körning. D-Ignition är som ett alkolås men kopplat till färdskrivaren där D-Ignition känner av om det sitter ett förarkort i färdskrivaren eller inte.
Saknas kortet i kortfack 1 så kan föraren inte starta fordonet.

Ko-misk djurtransport fick köra vidare

Polisens ledningssamtal får dagligen ta emot samtal om allt mellan himmel och jord. Men frågan är om kanske inte måndagens samtal kan läggas till de mer udda inslagen?

INSÄNDARE

Bränslet blir dyrare - är det slutkört nu?

Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv ägnat mig åt det roligaste jag vet. Att köra lastbil. Jag var från början anställd chaufför under närmare 20 år. De senaste 20 åren har jag varit "egen" åkare och som mest haft åtta anställda.

30 miljoner extra till yrkesförarutbildning

Det råder chaufförsbrist i Sverige. Beskedet om att regeringen beviljat ytterligare 30 miljoner kronor till utbildning av yrkesförare, tas därför emot med glädje av branschens företrädare.

Pirtek expanderar för att ta hand om trasiga hydraulslangar

Under våren har Pirtek, före detta Slangakuten, mött upp efterfrågan på deras tjänster. I Stockholm och Göteborg har den befintliga styrkan på åtta respektive fem bussar, stärkts upp ytterligare till tio respektive sju bussar. Senare i år väntas ytterligare en expansion.

Cabotageutbildningen är över

”Nu finns verktygen - men vem ska skruva?”

Den stora utbildningsinsatsen som bland annat har gått ut på att lära landets poliser och bilinspektörer hur man ska hantera misstänkta otillåtna cabotage, är över. Proffs var med på två avslutande praktiska övningar under torsdagen. Och det är övervägande positiva intryck som instruktörerna tar med sig hem.

MP vill ta ännu hårdare tag om lastbilarna

”De största förorenarna”

Jakop Dalunde (MP), kommenterar EU-kommissionens förslag om minskade utsläpp från lastbilar. EU-kommissionen har nu presenterat sitt tredje mobilitetspaket som är avsett att minska koldioxidutsläppen och förbättra vägsäkerheten. Dalunde vill se hårdare tag.

Rekorddyrt att tanka

”Dieselpriset snart över 16 kronor litern!”

Bensin- och dieselpriserna steg under onsdagen till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort.

Tipsa Proffs – gå in gratis på Lastbil 2018!

Har du ett nyhetstips som du tycker att vi på tidningen Proffs borde titta närmare på? Skicka det då till oss. Tips som leder till en artikel, belönar vi med fribiljetter till Lastbil 2018 på Elmia.

Stockholm Truck Meet – årets solsäkraste event?

Stockholm Truck Meet kunde inte bjudit utställare och besökare på bättre väder – som vanligt, ska tilläggas. Fordonen sken ikapp med solen och stämningen var på topp. Hos en del till och med ”over the top”. Minnena som tas med hem från dessa dagar, lär också vara en hel del solbrännor.

Danskt tv-team följde chaufför under 59-timmars arbetspass

Icke transportrelaterad media har uppmärksammat en del av problemen inom transportindustrin. Danska TV Midvest har följt ett antal lastbilschaufförer och det visar sig att de vilar alldeles för lite. Ett skräckexempel är en chaufför som arbetat 59 timmar utan dygnsvila.

Helsingborgs hamn bekräftar:

Flera BMB-fordon med körförbud har använts

GDL: ”Stämmer detta, vidtas åtgärder”

Efter tidningen Proffs artikel om att BMB Groups fordon körts i reguljär trafik trots körförbud, besiktigar åkeriet fyra dragbilar samma dag och dagen efter. Endast fordonet som av misstag körts, blir godkänt samma dag. Fotodokumentation och information från tidigare och nu, gör gällande att fordonen körts trots körförbud över tid, något som åkeriet fortsätter att dementera.

Danmark rekryterar chaufförer - från fängelset

Chaufförsjobb tilltalar många interner på danska fängelser. Internerna får i dessa veckor därför besök av transportbranschens roadshow som presenterar transportsektorns goda arbetsmöjligheterna för dem.

Två olagliga transporter på 1 timme – i Halland

Hallandspolisen inledde veckan genom att sätta stopp för två polska dragbilars framfart på E6. Den ena är nu misstänkt för att ha kört otillåtet cabotage, i den andra dragbilen saknade föraren förartillstånd.

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant