Magdalena Andersson besöker Tullen i Värtahamnen, Stockholm den 14 februari.

Finansministern ser visst problemet

”Spritsmuggling och vodkalastbilar är otyg”

Finansminister Magdalena Andersson reagerar starkt på Aftonbladets granskning av öppen försäljning av smuggelsprit utanför Ikeas lastkaj i Kungens Kurva, Stockholm. "Det är helt oacceptabelt", säger hon till Aftonbladet.

Artikeln delas på Facebook och läsare ifrågasätter om hon verkligen inte har känt till denna olagliga handel. Hon berättar för oss att hon visst känner till det och upprörs av det.

Hon säger att filmen en nattvandrare vid IKEA-området filmar, påminde om den ilska hon känner över det som sker på våra vägar, vad den illojala konkurrens på vägarna får för konsekvenser för hela det svenska samhället, för ungdomarna och för våra lastbilschaufförer.
- Som finansminister är det mitt uppdrag och ansvar att det här inte kan ske, säger hon. Att ta hand om vårt land och se till att samhället står starkt, är det viktigaste uppdrag jag någonsin har fått.
Spritsmuggling och vodkalastbilar är otyg som inte hör hemma i vårt land, säger hon och säger att ungdomar inte får handla på systembolaget av en anledning och av samma anledning ska de inte heller kunna handla smuggelsprit utanför IKEA.

För att få ett slut på smuggelspriten måste problemet förstås och dess kärna ses. Det är inte sällan en hård verklighet som våra åkare möter på vägarna och för att Sverige ska vara tryggt, måste vägarna vara säkra. Ordning och reda måste råda, säger hon vidare.
- Den illojala konkurrensen på våra vägar leder till prispress. Illojal konkurrens, prispress och spritsmuggling hör samman, konstaterar hon.

Vi kan inte ha en ordning där våra lastbilschaufförer konkurreras ut av illojal, illegal trafik. Det är bara att stå nere vid färjeläget för att se lastbilar från åkerier som inte gör rätt för sig rulla in, fortsätter hon.
- Inget kollektivavtal i världen kan konkurrera med profit som görs genom att langa smuggelsprit, säger hon. I slutänden är det våra ungdomar och hårt arbetande chaufförer som får betala notan. När åkarna blir utsatta för den prispress som dagens dysfunktionella konkurrens ger, förstår jag att det väcker ilska.

Enbart satsningar på poliser och fler tullare kommer inte att få stoppa på smuggelspriten, säger hon. Det måste arbetas på bredden och höjden för att få bukt med problemet.
- En sak är säker, det är bara ett starkt samhälle som kan få stopp på detta och det måste vara så att de som gör rätt, är de som i slutänden också är vinnare, säger hon.

Förutom att ha gett extra resurser till trafikpolisen och tullen, har de gett polisen rätt att klampa utländska lastbilar och nu även ett skärpt beställaransvar, berättar hon. Myndighetsuppdrag för samverkan mellan Skatteverket, Polisen och Tullverket skapar idag bättre möjligheter att hantera situationen.
- De har stoppat spritbussarna, men det räcker inte, säger hon. Smuggelsprit gömd i förarhytter måste också upphöra.

Hon ser inte någon annan lösning än att också bygga upp det tekniska systemet som vägslitageskatten kommer att innebära. Det kommer att ge information om transporterna i landet och möjliggöra utökad kontroll av regelefterlevnad av alla aktörer som utför tunga vägtransporter.

Hon ser att polisens vägkontroller kan samordnas och att automatiska kontrollstationer medför tekniska och praktiska möjligheter att kontrollera exempelvis cabotagetransporter. Det är angeläget och det brådskar, säger hon, men det är också viktigt att det görs på rätt sätt från början.

Insatser ska utjämna konkurrensen varför de har remitterat en inriktning för det här arbetet och vill nu ha in synpunkter från alla som berörs av det här förslaget.
- Jag ser fram emot att fortsätta samtalet om åkarnas perspektiv. Svenska åkare ska vara trygga med att när de kör och levererar varor i hela vårt land, ska de också kunna försörja sig och sin familj och sedan kunna njuta av en bra pension, sammanfattar finansminister Magdalena Andersson.

Om artikeln

Publicerad: Måndag 9 April 2018, kl 16:48
Kategori: Nyhet
Taggar: Magdalena Andersson, Smuggelsprit, Tull

Rejält bakslag för ny cabotageförordning

”Mycket i förslaget kan komma att ändras”

När Europaparlamentets transportutskott den 4 juni röstade igenom ett förhållandevis tufft förslag om bland annat nya cabotageregler, tändes ett hoppets ljus hos många seriösa branschföreträdare. Äntligen såg det ut som att det skulle bli ordning och reda på cabotagetrafiken. I torsdags kom dock ett bakslag som i värsta fall kan innebära att förslaget kan komma att ändras i alla väsentliga delar.

SWEDBANK:

Brist på arbetskraft och ”tuff konkurrens” hämmar åkeribranschen

4 000 småföretag med mellan 1-49 anställda, har svarat på frågor om nuet och framtiden för sina verksamheter. Konjunkturläget i transportbranschen upplevs som betydligt sämre än i andra branscher.

Så vill Morell och Lundgren komma tillrätta med vägkriminaliteten

Sverigedemokraterna i Tibro bjöd i lördags in till en föreläsning på Fågelviksgymnasiet med EU-parlamentarikern Peter Lundgren och Thomas Morell, riksdagskandidat för SD. Där berättade de båda bland annat om åkeribranschens situation – men också om hur de tänker jobba för att komma tillrätta med problemen.
- Det räcker inte med enbart vägkontroller, man måste även rusta upp åklagare och domstolar, menar Thomas Morell.

Ertappades med manipulerad färdskrivare – frias!

Den 3 januari i år, kontrolleras en bulgarisk dragbil med trailer av bilinspektör Lars- Olof Tuvesson och trafikpolis Peter Ban på kontrollplats Långeberga utanför Helsingborg. Föraren har brutit mot ADR-reglerna och ganska snart misstänks att färdskrivaren är manipulerad. Trots omfattande bevisning om det sistnämnda, har Helsingborgs tingsrätt nu valt att att fria åkaren och åkeriet.

Kvinnliga chaufförer sökes till TV-program

- Fokus på ”glädje och underhållning”

Johanna Larsson är researcher på Fremantlemedia, samma produktionsbolag som äger formatet "Ice Road Truckers". De utvecklar nu en idé om ett TV-program där de följer med kvinnor inom transportbranschen i deras yrkesliv. Är du en av de kvinnor de söker, ska du inte dröja med att höra av dig till henne.

FTA ifrågasätter om åkerier med lätta lastbilar kan lära sig ”många nya regler”

Brittiska Transport Freight Association frågar sig om små åkerier klarar av att lära sig så många nya arbetstidsregler och att planera sitt arbete kring dessa om förslaget om färdskrivare i så kallade lättlastare vinner gehör. FTA kallar förslaget ogenomförbart.

Scania hyllar motorsportens ikoner på Anderstorp

I samarbete med Porsche hyllar Scania motorsportens ikoner under tävlingen Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

Bulgarisk Postnordtransport fast för otillåtet cabotage

I måndags kväll strax efter kl. 20.00, stoppas en bulgarisk dragbil med svenskregistrerad trailer av trafikpolisen i Skara. Föraren, som är från Makedonien, hade inget förartillstånd med sig och kunde inte heller bevisa att dragbilen kommit in i landet med en internationell transport.
Transporten, som kördes på uppdrag av Postnord, rapporterades för otillåtet cabotage.

Girteka i ny storaffär – köper 500 DAF

Girteka Logistics har åter varit ute hos lastbilshandlarna och gjort stora inköp. Denna gång blev det 500 stycken DAF XF-dragare. De flesta av dessa kommer att tas i drift mellan juli och oktober 2018 och kommer att ingå i Girtekas plan att ytterligare expandera sin verksamhet i hela Europa.

Satsar över halv miljard för mer gods på järnväg

Regeringen har beslutat att avsätta 389 miljoner kronor i år och 174 miljoner kronor för 2019, för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för att få fler att välja tåget för att skicka gods. Godstågsoperatörer kan söka stödet.

DAF öppnar butik i Markaryd

”90-årsjubiléet firas med specialdesignad entreprenadbil”

Nordic Truckcenter, generalagent för DAF lastbilar och tillika Truck & Trailer Parts, kommer nu till Sverige. Den 14 juni öppnas den första fysiska butiken på Nordic Truckcenter i Markaryd.

Etanol är världens största biodrivmedel

”Transporternas klimatpåverkan måste minska”

Etanol är världens största biodrivmedel och det är aldrig problem att få tag på hållbart producerat etanol. Lastbilar och bussar som tankas med etanolbränslet ED95, kan minska utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med om de körs på diesel, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB.

Skalbagge ger dieselmotorn en ny chans

”Elproduktionen inte grön än på länge”

Ryktet om förbränningsmotorns död, är betydligt överdriven, i alla fall om vi frågar Lundaforskarna som gör bedömningen att de flesta elektrifierade fordon kommer att vara hybrider.

Företagsbot till tjeckiskt åkeri:

Ville hem till dansuppvisning – stängde av färdskrivaren

Chauffören visar sig också vara åkaren. När fordonet tas i beslag, är han orolig för att det även ska förverkas varför han vill göra rätt för sig. Nu har domen fallit och åkeriet ska betala 150 000 kronor för dataintrång och han själv ska betala dagsböter. Läs mer om vad åkaren säger i förhöret.

Skärpta straff för spritsmugglare i buss

Den 27 november 2017 döms 18 personer för inblandning i en smugglingshärva rörande smuggelresor med buss till norra Tyskland. Resorna har anknytning till bussföretaget Trba Mont AB, som försattes i konkurs i augusti förra året. Domarna överklagas till hovrätten och idag fick flera av de dömda skärpta fängelsestraff medan andra fick sina tingsrättsdomar bekräftade.

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018

25 maj 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018
Stäng

25 maj 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vintern tvättas bort hos Bilbadet i Partille
  • Fredrik - chaufför och hängiven hästfotograf
  • Valet 2018: Så vill SD och C jobba för en bättre åkeribransch
  • Polisens cabotageutbildning får ris och ros
  • Olaglig bred last-transport fick köra vidare
  • Provkört: Nya Stralis X-Way
  • 90 år med DAF Trucks
  • ... Och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant