Solen har lagt sig på fredagskvällen och ljusshowen börjar... Foto: Göran Rosengren

Stockholm Truck Meet – årets solsäkraste event?

Stockholm Truck Meet kunde inte bjudit utställare och besökare på bättre väder – som vanligt, ska tilläggas. Fordonen sken ikapp med solen och stämningen var på topp. Hos en del till och med ”over the top”. Minnena som tas med hem från dessa dagar, lär också vara en hel del solbrännor.


Anders ”Nypan” Nygren är chaufför till vardags, men höll nu i utställningens egen radiokanal och agerade konferencier. Foto: Göran Rosengren 

Den 11-12 maj var det nära nog 300 fordon som ställdes ut på Gillingebanan - och även om det fanns andra fordon samt motorcyklar, var det de tunga ekipagen som dominerade. Dagarna fylldes av livemusik och annan underhållning. Den lätta sommarbrisen uppskattades säkert av de flesta av de cirka 3 700 som besökte utställningen.

Årets nyhet, en tävling i att backa med bil och släp, lockade, men tyvärr fanns inte de tre pristagarna på plats när det var dags för pokalerna.

Utställningen genomfördes på ett städat sätt, men lite smolk i bägaren blev det för Erik Lundman som på lördagsmorgonen fann att hans lastbil ”Saunaliner”, hade fått en del av en skärm söndersparkad. Lyckligtvis är sådant beteende ovanligt men inte desto mindre beklagligt för Erik.

Många priser delades ut och ett var publikens val bland bilarna i Queen of the Roads klass där Nathalie Wiming med sin Volvo FH4, 2015, vann folkets hjärta. I klassen för damer, Queen of the Road, vann Desirée Lindberg med en Scania R580, 2016. Best in Show blev Mattias Friberg, Fribergs Djurtransport AB.

Proffspriset som delas ut till välskötta bruksbilar, gärna med många mil bakom sig, togs hem av Kevin Carlsén från Gävle som kör för Mårtenssons Åkeri Gotland AB.

Att arrangera en utställning av denna storlek, kräver sin tribut. Sedan Stockholm Truck Meet började, har antalet utställare tredubblats.
- Det kräver även tre gånger så mycket personal, säger Marielle Karlsson som har huvudansvaret för allt det praktiska från att det finns skedar att röra i kaffet med till att det ska finnas tillräckligt med el.

Hon understryker att hon inte är ensam om arbetet och lyfter att allt sker på volontärbasis och att teamet är fantastiskt. Hon och teamet hoppas att besökarna förstår och uppskattar deras arbetsinsats som faktiskt gör det möjligt för alla att ha det trevligt.

Anders ”Nypan” Nygren är chaufför till vardags, men höll nu i utställningens egen radiokanal och agerade konferencier. Det blev många spontana intervjuer ute bland besökarna och utställarna samt reklam för vad som pågick på platsen. Anders är killen man skulle vilja ha som toastmaster på en bröllopsfest, kort sagt.
- Jag älskar att göra min grej och det ska vara spontant, säger han. Jag behöver inget manus som exempelvis Hellenius på Let's Dance, skrattar han och går iväg till nästa intervju.

Stockholm Truck Meet kommer att fortsätta växa, utvecklas och ständigt förbättras. Arrangörerna ser fram emot att 2019 träffa alla tidigare utställare och hoppas även att få möta många nya sådana. Vad blir det för väder nästa år, frågar vi Marielle?
- Självklart bokar vi in samma väder som i år och som vi alltid har haft, säger hon.

Är du nyfiken på resultatlistorna så kommer du att kunna se dem på hemsidan, www.sthlmtruckmeet.se. Där kommer de att läggas upp så snart de är klara för publicering.

Mer om Stockholm Truck Meet kan du läsa i Proffs nr 6-2018. Köp din prenumeration här!


Kevin Carlsén från Gävle, här flankerad av en av arrangörerna Johan Vesström, kör för Mårtenssons Åkeri Gotland AB. I lördags kammade han hem \"Proffspriset\" på Stockholm Truck Meet. Foto: Göran Rosengren 

Om artikeln

Publicerad: Onsdag 16 Maj 2018, kl 15:25
Kategori: Nyhet
Taggar: Gillingebanan, Proffspriset, Stockholm Truck Meet, Utställningar

Full chaufför tappade lasten - och körde i diket

"Märkte inget"

På torsdagseftermiddagen den 31 maj, får polisen ett samtal från chauffören Einar Iljin om en misstänkt berusad lastbilschaufför som framför en polsk dragbil med svenskregistrerad trailer. Anmälan ropas ut till polisen som snart får fler samtal om ekipagets framfart.

AdBlue-fusk kostade slovensk åkare drygt 70 000

Dansk polis: 60 gånger större utsläpp från manipulerad lastbil

En fordonskontroll som Tungvognscenter Syd nyligen utförde renderade i att en slovensk åkare ertappades med manipulerad AdBlue-utrustning på sin Euro 6-lastbil. Något som blev en dyr affär för åkeriet.

Utländska lastbilar ger klirr i kassan till danskarna

Kontroller utförda av danska Tungvognscenter Syd, resulterade i rejäla böter för fel, fusk och manipulation som involverade flera utländska transportaktörer.

Brings sista mil ska vara helt grön

Som en del av Brings hållbarhetsmål om att år 2025 använda sig helt av förnybar energi, kommer Bring att börja leverera lätta hemleveranser med elbilar och cargocyklar i cityområdena i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Malmö.

Rejält bakslag för ny cabotageförordning

”Mycket i förslaget kan komma att ändras”

När Europaparlamentets transportutskott den 4 juni röstade igenom ett förhållandevis tufft förslag om bland annat nya cabotageregler, tändes ett hoppets ljus hos många seriösa branschföreträdare. Äntligen såg det ut som att det skulle bli ordning och reda på cabotagetrafiken. I torsdags kom dock ett bakslag som i värsta fall kan innebära att förslaget kan komma att ändras i alla väsentliga delar.

SWEDBANK:

Brist på arbetskraft och ”tuff konkurrens” hämmar åkeribranschen

4 000 småföretag med mellan 1-49 anställda, har svarat på frågor om nuet och framtiden för sina verksamheter. Konjunkturläget i transportbranschen upplevs som betydligt sämre än i andra branscher.

Så vill Morell och Lundgren komma tillrätta med vägkriminaliteten

Sverigedemokraterna i Tibro bjöd i lördags in till en föreläsning på Fågelviksgymnasiet med EU-parlamentarikern Peter Lundgren och Thomas Morell, riksdagskandidat för SD. Där berättade de båda bland annat om åkeribranschens situation – men också om hur de tänker jobba för att komma tillrätta med problemen.
- Det räcker inte med enbart vägkontroller, man måste även rusta upp åklagare och domstolar, menar Thomas Morell.

Ertappades med manipulerad färdskrivare – frias!

Den 3 januari i år, kontrolleras en bulgarisk dragbil med trailer av bilinspektör Lars- Olof Tuvesson och trafikpolis Peter Ban på kontrollplats Långeberga utanför Helsingborg. Föraren har brutit mot ADR-reglerna och ganska snart misstänks att färdskrivaren är manipulerad. Trots omfattande bevisning om det sistnämnda, har Helsingborgs tingsrätt nu valt att att fria åkaren och åkeriet.

Kvinnliga chaufförer sökes till TV-program

- Fokus på ”glädje och underhållning”

Johanna Larsson är researcher på Fremantlemedia, samma produktionsbolag som äger formatet "Ice Road Truckers". De utvecklar nu en idé om ett TV-program där de följer med kvinnor inom transportbranschen i deras yrkesliv. Är du en av de kvinnor de söker, ska du inte dröja med att höra av dig till henne.

FTA ifrågasätter om åkerier med lätta lastbilar kan lära sig ”många nya regler”

Brittiska Transport Freight Association frågar sig om små åkerier klarar av att lära sig så många nya arbetstidsregler och att planera sitt arbete kring dessa om förslaget om färdskrivare i så kallade lättlastare vinner gehör. FTA kallar förslaget ogenomförbart.

Scania hyllar motorsportens ikoner på Anderstorp

I samarbete med Porsche hyllar Scania motorsportens ikoner under tävlingen Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

Bulgarisk Postnordtransport fast för otillåtet cabotage

I måndags kväll strax efter kl. 20.00, stoppas en bulgarisk dragbil med svenskregistrerad trailer av trafikpolisen i Skara. Föraren, som är från Makedonien, hade inget förartillstånd med sig och kunde inte heller bevisa att dragbilen kommit in i landet med en internationell transport.
Transporten, som kördes på uppdrag av Postnord, rapporterades för otillåtet cabotage.

Girteka i ny storaffär – köper 500 DAF

Girteka Logistics har åter varit ute hos lastbilshandlarna och gjort stora inköp. Denna gång blev det 500 stycken DAF XF-dragare. De flesta av dessa kommer att tas i drift mellan juli och oktober 2018 och kommer att ingå i Girtekas plan att ytterligare expandera sin verksamhet i hela Europa.

Satsar över halv miljard för mer gods på järnväg

Regeringen har beslutat att avsätta 389 miljoner kronor i år och 174 miljoner kronor för 2019, för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för att få fler att välja tåget för att skicka gods. Godstågsoperatörer kan söka stödet.

DAF öppnar butik i Markaryd

”90-årsjubiléet firas med specialdesignad entreprenadbil”

Nordic Truckcenter, generalagent för DAF lastbilar och tillika Truck & Trailer Parts, kommer nu till Sverige. Den 14 juni öppnas den första fysiska butiken på Nordic Truckcenter i Markaryd.

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018

25 maj 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“Legitimation är viktigt – utom i domstolarna”

I Sverige är vi noga med att inte ta identiteten för given. Den kollas som bekant ofta. Här i landet får vi vara så snälla att ta upp en godkänd legitimationshandling och visa behörighet när vi vill ta ut pengar till exempel. Om det så bara gäller tjugo kronor. När vi handlar på systemet och är i nära för alkoholinköp godkänd ålder ombeds vi också regelmässigt visa upp en ID-handling för att styrka åldern.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018
Stäng

25 maj 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vintern tvättas bort hos Bilbadet i Partille
  • Fredrik - chaufför och hängiven hästfotograf
  • Valet 2018: Så vill SD och C jobba för en bättre åkeribransch
  • Polisens cabotageutbildning får ris och ros
  • Olaglig bred last-transport fick köra vidare
  • Provkört: Nya Stralis X-Way
  • 90 år med DAF Trucks
  • ... Och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant