”Snacka miljö går ju, men hur gör vi egentligen?”

”JS” har kört yrkesmässigt i många år, både buss och lastbil. När han läste artikeln om att Michelin stöder EU:s nya förordning om slitna däck, satte han sig ner för att skriva denna debattartikel. ”Alla snackar om miljön, men när det kommer till kritan verkar det som om människor är ganska korkade”, säger JS.

Det var denna artikel som fick JS att skriva ner sina tankar. Han fortsätter: Jag har aldrig förstått detta resursslöseri med däck. Jag kör ner mina däck till klacken (slitagevarnaren) på däcket jämnt med slitytan. Självklart är jag medveten om mina däcks mönsterdjup.

Självklart kör jag inte i 120 km/h när det regnar kraftigt. Självklart är det sund förnuft och en del vett som gäller. Självklart kräver prestandabilar bättre däck, men också bättre förare.

Det är tragiskt att bilägare byter däck för tidigt. Jag köper begagnade däck med bra mönsterdjup och bra tillverkningsdatum. Det har aldrig gett mig några problem. Det gäller att maximera utnyttjandet av däcken, självklart.

Alla snackar om miljön, men när det kommer till kritan verkar det som om människor är ganska korkade. Man behöver bara se sig omkring. Nu när det är så varmt kan man se många fordon som står på tomgång på matbutikens parkering.

Eller så använder man luftkonditioneringen och placerar bebisen/barnet precis framför utblåset av denna kalla onaturliga luft. Undrar hur många barn som senare i livet påverkas negativt av detta? Öron, näsa och hals problem?

Vad jag försöker säga är att människan har blivit dummare och om det inte finns en app för ändamålet är vi som yra höns.

JS, yrkeschaufför

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-02 14:40
Kategori: Debatt
Taggar: Däckslöseri Miljö Mönsterdjup Resursslöseri