Ämnet är aktuellt i Sverige eftersom vår klimat- och ursprungsmärkning vid pump riskerar att avskaffas. Gröna Mobilister lyfter debattartikeln i ett pressmeddelande.
Läs uppropet här:
”Användningen av fossila bränslen måste snabbt minskas för att hjälpa till att rena vår luft och skydda framtida generationers hälsa, vilket beskrivs i Parisavtalet om klimatförändringar. En mängd olika åtgärder behövs för att uppnå detta mål.
Vi efterlyser märkningar på försäljningsställen för fossila bränslen som informerar kunderna om klimat- och hälsoeffekterna av att förbränna dessa bränslen. Det är en billig, skalbar intervention som kopplar de långsiktiga farorna till handlingen att välja ett bränsle. Sådana märkningar är ett viktigt verktyg för att öka medvetenheten om osynliga skador på fossila bränslen, uppmuntra rena energialternativ och för att normalisera några av de beteendeförändringar som är förknippade med ett renare transportsystem.
På samma sätt ökade hälsoinformationsetiketter på tobaksförpackningar framgångsrikt medvetenheten om skadorna av rökning, men medan det finns minst 211 länder eller jurisdiktioner som kräver hälsovarningar på cigarettförpackningar är staden Cambridge, Massachusetts, den enda jurisdiktionen som kräver klimat- och hälsovarningar på bensinpumpar. Sverige är det enda landet som kräver miljömärkning på bränsleautomater, med en färgkodad klimatpåverkan som visar fossila bränslen på högsta risknivå (röd).
Fossila bränsleintressen motsätter sig klimat- och hälsomärkning på bränsleautomater precis som tobaksindustrin motsatte sig hälsomärkning på tobaksförpackningar. Framtiden för miljömärkningarna på svenska bränsleautomater är dock osäker efter en nyligen genomförd lobbyinsats för att bli av med dem.
Fler och fler länder kräver alltmer synliga, tydliga och större budskap på cigarettpaket. Deras bidrag till den övergripande tobakskontrollen är inte en fråga för debatt. På samma sätt bör klimat- och hälsomärkningar på bränsleautomater spridas och förbättras – inte tas bort. Ökad kunskap har potential att bidra till en större medvetenhet bland allmänhetens om riskerna med fossila bränslen.”
James Brooks, ordförande, Think Beyond the Pump
Kristie L. Ebi, professor i global hälsa, Center for Health and the Global Environment, University of Washington
Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, sektionen för hållbar hälsa, Umeå universitet