Under alla år som jag arbetet med transportsäkerhet och transportstölder, så har jag stött på ”jag är bara chaufför” och då blir jag irriterad.
Var finns er yrkesstolthet? Sverige stannar om ni inte utför ert arbete på ett tryggt och säkert sätt. Det är bara du, just du, som är ansvarig för ditt fordon
och som ser till att det körs enligt de lagar och bestämmelser som styr vårt samhälle. Du har rätt att känna dig trygg och du skall kunna ta din raster och vila på ett säkert sätt. Ingen skall störa dig när du står still för din vila.
Men, nu befinner vi oss i ett samhälle, där vi har en kraftigt ökande kriminalitet och det är viktigt att vi är medvetna om detta och känner ett ansvar för att skydda sig själv och den egna transporten på bästa sätt. Idag hjälper det inte att ropa ”hjälp polis” frågan är vad du gjort själv för att skydda dig mot angrepp. Och innan du ”stör” polisen så bör du ta till dig en del av alla råd som finns för att skydda din transport.
På vägen, och när du stannar, är du en attraktiv måltavla för de kriminella. Du skall veta att det finns personer som dygnet runt ”spanar” efter mål att angripa och stjäla ifrån. De säljer sin information till utförarna och tjänar en slant på informationen. Det är inte ovanligt att dessa ”spanare” är kontaktsökande inne på rastställen och ofta ger sig i slang med chaufförer och söker information om din transport. Ofta trevliga och inställsamma.
Det kan även förekomma att de erbjuder dig ersättning för information och kunskap om din transport. Det finns siffror på att insidersproblematiken runt transportstölder idag ligger på cirka 70 procent. Tänk mer än en gång när du får erbjudande från personer som du inte känner dig bekväm med.
Lämnar du information en gång, så är du fast i en fälla som är svår att ta sig ur.
Tänk även på att inte tala högt om vad du kör och vart du skall. Det finns många som kan ta del av den kunskapen på ett felaktigt sätt.
Det har under många år ”ropats” efter säkra parkeringsplatser. Det är ett försumbart antal platser som tillkommit och de täcker inte det stora behov som finns av säkra uppställningsplatser. Det är bara er egen fantasi och yrkeskunskap som sätter gränser var ni stannar och parkerar på ett tryggt sätt. Känner du dig inte trygg, då är det inte tryggt att stanna på den platsen – kör vidare!
Det finns vissa chaufförer som inte är så sugna på sällskap och som ger ett oseriöst intryck – kör då vidare!
Frågan uppstår ”var kan man stå tryggt och säkert”? Det finns företag idag som har stora ytor som är tomma och om du ofta besöker de får företaget, fråga om du kan få komma och stå på platsen under natten? Du är säkert välkommen!
Dieseln är idag en ”hårdvaluta”! För mig finns det bara ett sätt att säkra sin tank! Parkera side by side, så att tanken inte är tillgänglig. Många åkerier gör detta med stor framgång och får behålla sin dyra diesel.
Jag har under åren varit med och gripit och rannsakat ett antal dieseltjuvar. Deras sätt att stjäla dieseln är intressant. Tänk om de hade lagt sin kunskap på hederligt arbete, då hade de kommit långt i livet.
Det finns inget lättare sätt att komma över kapitalvaror än att skära ett kapell.
Branschen gör det lätt för de kriminella. Många ungdomar skaffar sin försörjning för att finansiera sitt missbruk genom att ta sig ut på stora lastbilsparkeringar och göra snitt i kapellen och söka stöldbegärligt gods.
Men, så länge transportbeställarna tycker att ”billigast får köra oavsett kvalité”,
då får de vad de vill betala för – oseriösa transporter samtidigt som de blir lättillgängliga för angrepp.
Säkerhet får inte kosta pengar!
Ansvaret för att transporten blir säker och kommer fram i tid, det ligger på dig som chaufför. Vad skall du som chaufför göra åt detta?
Exempel;
– Kräv bättre planering av transporten som kör och vilotider.
– Ställ krav på att få nyttja befintliga säkra parkeringsplatser.
– Kräv säkerhetsutrustning för högvärdigt gods.
– För en dialog med åkaren om ”säkra skåp” vid högvärdigt gods.
Vid risk om hot om våld;
– Var passiv! Inget motvåld i form av knivar och kättingar.
– Iakttag – memorera utseende, ögonfärg, kroppsbyggnad, dialekt m.m.
– Håll lågt röstläge!
– Backa – ”fega ur”. Material går alltid att ersätta, värre är det med kroppen.
– Du behöver inte vara en ”hjälte” prioritera din säkerhet och dig själv.
Civilkurage – vågar du?
I vårt samhälle råder en tystnadskultur, vill vi ha det så? Jag har all respekt för detta! Om du råkar ut för brott, så skall det alltid anmälas. Om inte polisen får kännedom om att brott sker, vad skall de då göra sina prioriteringar utifrån?
Vad skall politiken stödja sig på de skall skapa resurser till rättsväsendet?
Alla deras beslut grundar sig på hur kriminaliteten ser ut i vårt samhälle. Du får det samhälle du förtjänar om du inte står upp för det du råkar ut för.
Det finns forskning som säger att 50 procent av alla brott inte anmäls. Varför?
Idag är droger ett av de största hoten vi har på väg. Risken/chansen att bli kontrollerad på väg idag är liten. Om du tänker efter, så är det inte många gånger du blir stoppad och kontrollerad av polis under ett år – och att det sker en nykterhetskontroll.
Det gör att många chansar och kör påverkade. Vi vet att det finns ett dolt missbruk av alkohol och droger i vårt samhälle. Det finns hjälp att få! Du kan rädda liv genom att agera. Det skulle inte kännas bra om en olycka händer och att du inte agerade i preventivt syfte.
Om du ser någon kollega som uppträder på ett sätt som gör att du misstänker att hen är påverkad och kör i väg, då är det din skyldighet att omgående kontakta polisen.
Om Hen ger sig ut i trafiken är det 112 som gäller – omgående.
Var rädd om dig ute på vägen!
Per-Arne Nilsson
F.d. kriminalkommissarie
Säkerhetsrådgivare