Svensk polis hade genom en infiltratör erbjudit två tilltalade en lastbilstransport genom Europa och in i Sverige. Den ene tilltalade dömdes både i tingsrätten och i hovrätten och fick fängelse i sju år och 10 månader. Han bedömdes ha haft en central roll och beträffande honom ansåg Svea hovrätt att polisens agerande såvitt gäller hans hanterande av narkotikan inte haft någon betydelse för hans straffansvar.
Annorlunda blev utgången alltså för 58-åringen. Åklagaren förmådde enligt hovrätten inte att visa att 58-åringen skulle ha utfört gärningen om inte provokation förekommit.
Tur kanske för den frikände. Men det är viktigt att ett frikännande blir följden om det finns osäkerhet gällande utredningen. Något som Svea hovrätt alltså kom fram till i målet.
Till skillnad från brottsprovokation är bevisprovokation tillåten i en del fall när det gäller grov brottslighet. Det ger då vissa möjligheter att provocera fram bevisning om ett brott där en klar misstanke föreligger.
Det har ibland framförts politiska förslag om att också brottsprovokation i vissa fall borde tillåtas. Men så har det alltså inte blivit. Ibland kan för övrigt gränsdragningsfrågan mellan brotts- och bevisprovokation vara svårbedömd.