SVEN-ERIK ALHEM
Att få leva i en demokratisk rättsstat är aldrig en självklarhet, det menar Sven-Erik Alhem i sin senaste krönika. Foto: AI-genererad bild Att få leva i en demokratisk rättsstat är aldrig en självklarhet, det menar Sven-Erik Alhem i sin senaste krönika. Foto: AI-genererad bild

Alhem: Om öppenhet inom rättsväsendet

I en demokrati är vi vana vid och bortskämda med att samhällsinsynen är långtgående. Vi blir inte – som i en diktatur – manipulerade av en maktfullkomlig envåldshärskare. I vår demokratiska värld är domstolarna fristående från den politiska makten. Varken statsministern eller ens regeringen samfällt kan bestämma över dömande i enskilda rättsfall eller på något sätt utöva inflytande över avgörandena i domstol.

Transparensen och öppenheten är viktig. Vi har i princip öppna förhandlingar i domstol. Vem som helst kan finnas med som åhörare och ta del av vad som förekommer i rättssalen. Medias betydelse som granskare kan inte nog framhållas.

Ibland finns det emellertid undantag vad gäller öppenheten. Det gäller till exempel våldtäktsmål av hänsyn till brottsoffren.

Under själva polisutredningen råder ofta sekretess. När åtal väck blir i allmänhet med nuvarande lagstiftning förundersökningsprotokollet offentligt. Det anses vara viktigt för medias granskning. Men det kan också leda till nackdelar från rättssäkerhetssynpunkt när vittnesuppgifter och annan bevisning tillgängliggörs för envar före själva huvudförhandlingen. Exempelvis kan det leda till att vittnen kontaktas på ett otillbörligt sätt.

Den allt tuffare kriminaliteten inte minst inom gängens härjningar kommer sannolikt att leda till en del inskränkningar i den rättsliga öppenheten. Ett sådant steg blir troligen att förundersökningsprotokollen blir offentliga senare och inte omgående i samband med att åtal väcks.

Medias möjligheter till granskning kan genom senareläggningen riskera försämras något.

Även om således vissa ändringar kan komma till behåller vi i landet som demokrati det som skiljer oss från diktaturerna där en envåldshärskare alltid har för stark makt och den makten balanseras inte alls i förhållande till självständiga domstolar.

Att få leva i en demokratisk rättsstat är aldrig en självklarhet. Kampen för bibehållen demokrati måste alltid fortgå. Jag är övertygad om att alltför många ibland glömmer bort att ha detta i åtanke.

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2024-10-25 08:59
Kategori: Krönika
Taggar: demokrati Kriminalitet Rättsväsendet