MÅNADENS LEDARE

Kommissionens förslag – ett bevis på hur lite man vet

Så levererades förslaget till det nya vägtransportpaketet till slut. Rena julaftonen ? åtminstone för de åkerier som livnär sig på renodlad cabotagetrafik. EU-kommissionen föreslår bland annat att man ska begränsa antalet dagar för cabotagekörningarna till fem, samtidigt som man vill ta bort begränsningen om tre inrikes transporter.

Jag tror inte att jag tar allt för stora ord i min mun om jag påstår att förslaget kommer att innebära ytterligare en spik i kistan för många svenska transportörer. Kanske till och med sista spiken för många av dem. Jag tror inte heller att det är någon överdrift att påstå att förslagsställarna saknar all verklighetsförankring då de på allvar tror att detta kommer att bli bra för (de flesta) EU-ländernas inhemska vägtransportnäring.

Nej, tvärtom. De som i huvudsak kommer att gynnas av de fria antalet cabotagetransporter är de åkerier som redan idag struntar i allt vad regler och paragrafer handlar om. Och, för all del, de mindre seriösa speditörer som använder sig av dessa olagliga transportutövare.

Om förslaget till slut går igenom, kommer ”de kreativa” att köra runt och utöva inrikes transporter i till exempel Sverige. På fredagen reser de över sundet till Danmark, viker av till Norge eller Finland allra längst i norr, för att därefter återvända hit och fortsätta köra inrikes.

Kommissionen tror alltså på allvar att detta kommer att gagna den seriösa delen av branschen. Man blir mörkrädd, på riktigt!

Om man hade haft viljan att faktiskt uppnå syftet med cabotagereglerna, borde man istället strama åt dem. Innan taxi avreglerades kunde till exempel en taxibil köra en riksfärdtjänst från Malmö till Stockholm. När man släppt av kunden i Stockholm fick man lov att ta en annan passagerare med sig hemåt. Inte norrut eller västerut. Söderut eller inte alls.

Detsamma borde ju rimligtvis gälla för lastbilar som lossat i ett annat EU-land. Ta gärna ett uppdrag som innebär att du kan närma dig stationeringsorten (hemlandet) med last under så många kilometer som möjligt. Men inte sådana transportuppdrag som innebär att dragbilen cirkulerar runt i till exempel Sverige under hela sjudagarsperioden (eller ännu längre än så). För hem ska den – det är ju faktiskt meningen!

Nu ställer vi våra förhoppningar till att våra politiska representanter i EU får stopp på galenskaperna genom att skriva ändringsförslag. Sista ordet är inte sagt eftersom delegaterna i skrivande stund har tre veckor på sig att läsa in sig på materialet. Därefter tar en omfattande mötesprocess över, för att alla förslag till slut ska tas upp i ministerrådet.

Ett ”färdigt” paket är alltså inte att vänta i år och sannolikt inte heller förrän tidigast en bra bit in i 2018.

Förslaget som kommissionen nu har levererat innehåller så klart mycket annat. Till exempel tror jag att man vill förbjuda att ordinarie veckovila får hållas i lastbilen. Jag skriver ”tror” eftersom man inte vill se lagen som tvingande.

Om jag har förstått saken rätt så kommer det att vara upp till chauffören var denne vill bo. Jag kan tänka mig att många oseriösa arbetsgivare kommer att påverka sina förare så att de ”vill” bo i sin lastbil. Jag har hört så många chaufförsberättelser som bekräftat att de lever under oerhörd press och att arbetsgivaren inte drar sig det minsta för att ta till hot om uppsägning om inte chauffören gör eller säger det som chefen vill.

Följ oss gärna på nätet, på hemsidan och på Facebook, där vi berättar mer om bland annat kommissionens förslag. Vi lyfter också ständigt transportfusket till ytan för att på så sätt påverka både politiker och andra beslutsfattare. Och för att göra lite reklam för de transportköpare som prutat lite väl mycket vad gäller transportpriser – och därmed också prutat på trafiksäkerheten och på många förares sociala förhållanden.

Om artikeln

Publicerad: 2017-06-16 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: Cabotage Politik Vägtransportpaketet Veckovila