MÅNADENS LEDARE

Godstransporterna måste skyddas mot cyberhot!

Avklippta kablar på havsbotten har blivit allt vanligare på senare tid. Detta hotar såväl elförsörjning som dataöverföring. I en digitaliserad värld blir inte minst logistik- och transportsektorn alltmer sårbar för cyberhot. Krafttag från politiker och branschen är ett måste för att stärka cyberskyddet och säkra framtidens transporter innan en allvarlig cyberkris slår till.

I en alltmer digitaliserad värld blir Sveriges (och även övriga länders) godstransporter samtidigt mer sårbara för cyberattacker. Logistikflöden, fordonsstyrning och leveranshantering styrs av komplexa IT-system som i många fall saknar tillräckligt skydd. Enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har transportsektorn identifierats som en kritisk del av Sveriges infrastruktur med betydande cybersäkerhetsbrister.

Även en rapport från Europol (2023) pekar på att cyberattacker mot logistik- och transportsektorn har ökat markant de senaste åren. Om en främmande makt eller en kriminell organisation slår till mot dessa system kan konsekvenserna bli katastrofala för både näringsliv och samhällets funktioner.

Sveriges ekonomi bygger på en fungerande infrastruktur för godstransporter. Varje dag transporteras som bekant livsmedel, mediciner, industriella komponenter och råvaror på våra vägar, järnvägar och via hamnar. En IT-attack som låser logistiksystem, saboterar GPS-signaler eller manipulerar betalningsflöden kan få förödande konsekvenser.

En stor del av vår import och export går via hamnar som Göteborg och Trelleborg. Om dessa slås ut av en cyberattack stannar handeln av, vilket drabbar hela samhället. Försvaret, sjukvården och den livsviktiga energiförsörjningen är beroende av fungerande godstransporter. Trots detta är transportsektorn sällan i fokus när man talar om Sveriges cybersäkerhet.

De senaste åren har flera internationella logistikaktörer drabbats av omfattande IT-attacker. 2017 slog en ransomware-attack mot det danska rederiet Maersk ut deras globala system, vilket orsakade miljardförluster och lamslog delar av sjöfarten. Liknande attacker kan förväntas riktas mot Sverige, antingen av organiserad brottslighet eller av statligt sponsrade hackers.

En IT-attack kan innebära att GPS-system manipuleras, vilket kan leda till att lastbilar skickas till fel destination eller ”försvinner spårlöst”. Transportbokningar och fakturering saboteras, vilket slår ut verksamheter ekonomiskt. Kritiska varutransporter av livsmedel, mediciner eller bränsle försenas eller stoppas helt. Uppkopplade lastbilar fjärrstyrs av hackare och används i brottsliga syften. Bara för att nämna några exempel.

Trots de uppenbara riskerna har Sveriges transportsektor inte tillräckliga skydd mot cyber­angrepp. Många företag i branschen använder fortfarande föråldrade IT-system med dålig säkerhet. Våra politiker måste agera omgående, innan vi drabbas av en omfattande cyberkris.

Regeringen och transportsektorn bör snarast stärka cybersäkerheten inom transportsektorn genom tydligare krav på skyddade IT-system, införa nationella säkerhetsrutiner för logistikaktörer samt försäkra sig om att alla transportföretag har en plan för att hantera IT-attacker. Likaså måste vi investera i utbildning och kompetensutveckling så att transportföretag kan förstå och motverka cyberhot – och dessutom – skapa samarbete mellan staten och privata aktörer för att dela information och erfarenheter kring IT-hot och säkerhetsåtgärder.

Den digitala säkerheten i transportsektorn är en fråga om nationell trygghet. Vi kan inte vänta på att en katastrof inträffar innan vi agerar. Det är dags för politiker, myndigheter och transportaktörer att ta IT-säkerheten på allvar. För om inte godstransporterna fungerar, fungerar inte heller Sverige.

Det sistnämnda är naturligtvis ingen nyhet men något som många av våra beslutsfattare uppenbarligen blundar för …

Om artikeln

Publicerad: 2025-02-28 09:00
Kategori: Ledare
Taggar: Cyberhot Cybersäkerhet IT-säkerhet