Ledare

Egentligen tänkte jag skriva om den rapport som nyligen "skakade" om allmänheten och fick gemene man att tvivla på polisens verksamhet för att strategiskt och effektivt stävja fyllekörningarna på våra vägar.

Jag citerar Sveriges Radios nyheter på webben:
”Vi dricker mer och mer i Sverige och trots att polisen gör fler alkoholkontroller längs vägarna än någonsin tidigare, är det betydligt färre rattfulla som åker fast i polisens kontroller.
Polisen jobbar på fel sätt med att förebygga rattfylleri, enligt en ny rapport från Vägverket.”
Rapporten dömer i princip ut polisens insatser mot rattfulla förare, något jag personligen är böjd att hålla med om. Detta tänkte jag alltså skriva om i min ledare.

Erkänner – nästan

Jag tänkte också berätta om att Ulrika Herbst, chef för Rikspolisstyrelsens polisenhet, samt polischeferna i bland annat Vänersborg och Sörmland självklart inte håller med kritikerna. Men att förvänta sig annat vore kanske lite väl naivt.
Herbst menar att man inte ska dra alltför generella slutsatser av rapporten men tillägger sedan att det finns möjligheter att utveckla arbetet för att finnas på rätt plats vid rätt tidpunkt.
Med andra ord erkänner hon att det nog inte står alldeles rätt till med kontrollverksamheten idag. Åtminstone är det så jag tolkar det, tänkte jag skriva i min ledare.

Fyllon tar för lång tid

Rattfylleriet är ett av våra absolut största dödshot i trafiken. Att bara sätta upp kvantitativa mål med kontrollerna är inte rätt väg att gå. Självklart visar man allmänheten att polisen ”producerar” mycket. Men till vilket pris sker denna marknadsföring?
Fylleristerna far relativt fritt fram på vägarna eftersom de flesta kontrollerna utförs på tidpunkter då de flesta fyllbultarna ligger hemma på soffan och sover.
Ur rapporten framgår det också att en del polischefer helt frankt erkänner att man medvetet låter sina poliser utföra alkokontroller vid tidpunkter då chansen/risken att finna några rattfyllon är som minst.
Varför?
Polischeferna motiverar sitt handlande med att det tar lång tid att ”ta hand om” en rattfull. Och därmed hinner man inte med att uppfylla den kvantitet av utandningsprov som man satt upp som mål.
Andra exempel på tvivelaktigt handlande från polisens sida är att vissa poliser tydligen själv blåser för att få upp statistiken.
Oj, så finurligt effektiv polisen är, tänkte jag skriva.

Sök nytt jobb!

Men grabbar och tjejer i polisuniform, hur ska ni framöver kunna motivera en yrkesförare som kört 15 minuter för länge att sköta sitt jobb bättre? Jag drar inte alla över en kam – men ni som vet med er att ni fuskar, sök nytt jobb, tänkte jag skriva i min ledare… Men eftersom många andra tidningar redan tagit upp det som rapporten konstaterar, känns det lite överflödigt att skriva min ledare på samma tema.
Nåväl. Just nu sjunger 2008 på sista versen och det återstår då endast ett fåtal saker för mig att göra. Jag måste fundera på vad min ledare ska handla om, sända iväg ett antal julkort till släkt och vänner samt önska alla ett gott nytt år.
Kanske ska man anlita polisen för dessa uppgifter? De är ju bra på att få mycket gjort på kort tid. Åtminstone rent statistiskt!

Avslutningsvis…

Kära läsare, God jul och Gott Nytt År. Vi ses igen i januari. Nästa år ger vi nämligen ut elva nummer, ett mer än tidigare år. Och detta är inte något statistiskt dribblande. Det händer på riktigt!

 

Om artikeln

Publicerad: 2008-12-19 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: