23 procent av åkerierna behöver anställa

Rekryteringssituationen för det närmaste halvåret ser betydligt ljusare ut än för ett halvår sedan men jämfört med ett år sedan har företagen en något mer pessimistisk syn. Detta framgår av TYA:s Arbetskraftsbarometer, juni 2013.

23 procent av åkerierna inom Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, uppger att de troligen kommer att anställa lastbilsförare under det närmaste halvåret (maj-oktober 2013).

7 procent av företagen uppger att det finns risk att de kommer att säga upp förare under den närmaste sexmånadersperioden. 47 procent av företagen tror att de varken kommer att anställa eller säga upp förare och 23 procent av företagen vet inte hur deras behov ser ut under de kommande sex månaderna.

Enkätundersökningen som ligger till grund för TYA:s Arbetskraftsbarometer genomfördes av Statisticon AB under april/maj 2013. Urvalet var cirka 2 000 företag och svarsfrekvensen uppgick till 60 procent.

-Det är glädjande att den osäkerhet som präglade rekryteringen för ett halvår sedan har förbytts i mer optimism. Andel företag som troligtvis kommer att rekrytera lastbilsförare ligger på genomsnittet för de fem senaste åren, säger Bill Rehn, vd på TYA.

– Vi såg en topp 2011 på 28 procent och en botten på 15 procent 2009. Erfarenhetsmässigt vet vi att företagen har rekryterat fler lastbilsförare än vad de uppskattat i sina prognoser. Från april 2011 till april 2012 hade 41 procent av företagen rekryterat lastbilsförare. Vi har goda skäl att förmoda att företagen även detta år kommer att rekrytera fler än vad de förmodat i TYA:s enkät. Med det vill vi säga att utbildningsplatserna verkligen behövs inom gymnasieutbildningen och att vi gärna skulle se fler platser där.

Om artikeln

Publicerad: 2013-06-11 16:49
Kategori: Nyheter
Taggar: