Avställda, bristfälliga och efterlysta bilar. Nya kameror som läser av registreringsskyltar ska hjälpa polisen sålla ut fordon som behöver stoppas. Under hösten monteras utrustningen i ungefär 100 polisbilar över hela landet.
Under våren har kamerorna testats i elva polisfordon i landet, från Hudiksvall till Ystad. Nu utvecklar Rikspolisstyrelsen utrustningen utifrån de synpunkter som framkom.
Med början i månadsskiftet oktober/november kommer de så kallade ANPR-kamerorna att monteras i ungefär 100 befintliga polisbilar i landet.
Kamerorna läser av skyltar på fordon i närheten och jämför mot vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. Vid en träff kan fordonet stoppas för vidare kontroll.
– Polisen kan enklare upptäcka farliga fordon i trafiken, framför allt efterlysta fordon. De körs många gånger av personer som är påverkade och inte har körkort, säger Anders Arvidsson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.
– Vår förhoppning är att det leder till att färre döda och skadade i trafiken.
Någon statistik över hur många fordon med brister som upptäcktes under vårens testperiod finns inte, eftersom informationen i datorn raderas efter en träff av integritetsskäl. Inför hösten utvecklar Rikspolisstyrelsen systemet så att anonym statistikuppföljning blir möjlig – antal träffar, typ av brister och var de upptäcks.
Fakta/ ANPR
- Förkortningen står för Automatic Number Plate Recognition, automatisk avläsning av registreringsskyltar.
- Systemet används redan i flera länder, men har anpassats till befintlig teknik hos svensk polis och svensk lagstiftning. Till exempel lagras inga uppgifter.
- Efter att skattemärket på bilar togs bort 2010 har polisen haft behov av ett verktyg för att enkelt upptäcka fordon som till exempel har körförbud eller är efterlysta.
- Kamerorna har testats hos polisen i Stockholm, Uppsala, Hudiksvall, Kristinehamn, Vänersborg, Trollhättan, Hisingen, Ystad och Kristianstad.
- Hittills har kameror monterade inne i polisbilen använts. I höst ska även kameror på stativ vid vägkanten testas.