En estnisk bilförare med 2.18 promille alkohol i blodet stoppades vid alkobommarna i Stockholms frihamn när den första nykterhetskontrollen genomfördes i skarpt läge.
– Det känns oerhört meningsfullt att få vara med och öka trafiksäkerheten på det här sättet, säger MHF:s Arne Winerdal.
– Tack vare den automatiska nykterhetskontrollen kunde vi därmed förhindra att den berusade föraren kom ut på Stockholms gator. Enligt de uppgifter som vi fått från polisen förekommer det tyvärr alkoholpåverkade förare på varje färja som anlägger Stockholms hamn, tillägger han.
Projektledaren Tomas Jonsson var nöjd med ”premiären” då 86 bilar kontrollerades i snabb takt efter det att Tallinks färja från Estland anlöpt Stockholms frihamn.
– Det allra mesta fungerade perfekt. Nu ska vi bara göra några små justeringar för att få en hundraprocentig funktion på de fyra personbilsfilerna, säger Tomas Jonsson.
Både polisen och kustbevakningen hade mött upp med flera patruller när alkobomskontrollerna drog igång i Stockholms frihamn. Den estniske bilföraren, som fastnade i kontrollen, hade svårt att blåsa i tratten vid kontrollstationen. När han till slut lyckades blåsa rörde sig inte bommen en millimeter. En polisman kom genast fram och gjorde ytterligare ett sållningsprov med ett handhållet mätinstrument. Även där visade utslaget på för hög alkoholhalt.
Strax intill de fyra personbilsfilerna ligger en kontrollstation där bevisinstrumentet Evidenzer finns installerat. När polisen förde den estniske mannen dit för bevisprov visade mätaren på 2.18 promille alkohol i blodet.
Mannen visiterades och fördes därefter bort med en polisbuss i väntan på dom. Eftersom det rör sig om grovt rattfylleri kan det bli fängelse i upp till två år.
Den automatiska nykterhetskontrollen övervakas via kameror som sänder bilder till övervakningscentralen i Tibro, där MHF Test labb har sina lokaler. Vid premiärkontrollen satt Anna Welleman i övervakningscentralen, medan projektledaren Tomas Jonsson fanns på plats i frihamnen för att förvissa sig om att allt fungerade i praktiken.
– Vi kommer de närmaste dagarna att ha flera informationsmöten med personal från bland annat tullen och kustbevakningen så att rutinerna läggs fast. Vi sköter övervakningen via våra bildskärmar, men så fort någon har för hög alkoholhalt måste personal från tullen, polisen eller kustbevakningen komma till platsen för att genomföra bevisprov, säger Tomas Jonsson.
– Vi märker ett stort intresse och engagemang från dessa myndigheter och för dem måste det bli en avlastning när nykterhetskontrollerna nu kan göras automatiskt.
Från MHF:s sida finns långt framskridna planer på att använda den nya kontrolltekniken i andra sammanhang. Bland annat finns kontakter med kärnkraftverk och flygplatser där man vill testa personal vid inpassering för att förvissa sig om att de är nyktra i sin yrkesutövning.