ADR-föraren åtalades för saknad ADR-etikett, men hävdade sin oskuld, hamnade i tingsrätten, fälldes, men överklagade och nu har Hovrättens dom kommit.
I november 2015, stoppades rutinerade ADR-föraren Michael Scheffler av polisen i Helsingborg i en rutinkontroll med sitt förvisso tomma, men otvättade ekipage.
Eftersom tankarna inte var tvättade, var ekipaget skyltat, men det visade sig att en storetikett saknades. Scheffler nekade till brott, han menade att den fallit av, och hamnade därför i tingsrätten tillsammans med bisittare Bjarne Ringström som driver sajten Vi i trafiken.
Tingsrätten fällde Scheffler för brott mot lagen om transport av farligt gods, men domen överklagades omgående av Scheffler och Ringström.
Hovrättsförhandlingar hölls den 18 januari 2017 och i dag meddelades domen som helt friar Scheffler från uppsåtligt brott samt oaktsamt brott.
– Ett mycket glädjande och korrekt beslut, säger Ringström som även denna gång bisatt Scheffler under förhandlingarna.
Under såväl tingsrättsförhandlingarna som nu i Hovrätten, har det handlat om huruvida Scheffler varit oaktsam när han satte i skylten och huruvida det var hans ansvar som förare att se till att företagets fordon var utrustad med skylthållare som omöjliggör att etiketter faller av trots att befintliga skyltar uppfyller lagstadgade krav.
– Jag är förvånad över den noggrannhet och insikt med vilken Hovrätten beskriver sitt domskäl, säger Ringström.
Michael Scheffler är i dag lättad samt nöjd över att rättvisa skipats och kan inte nog lovorda Ringströms insatser och vill varmt rekommendera honom till andra som behöver hjälp.
Hur har du tänkt kring en fällande dom?
– Jag hade redan förvarnat på jobbet att jag skulle sluta köra om jag fälldes, säger han.
För Scheffler har det inte handlat om böterna, utan om rättvisa och likhet inför lagen. Det senare menar han inte längre finns.
– Rättvisan gör skillnad på om jag är svensk eller utländsk och orättvisan börjar redan när man blir stoppad eftersom polisen vet att så kallade enkla brott läggs ner, så varför ska de då lägga tid på att skriva en rapport? Många gör det, men det är i dag välbekant att sådana brott mer som regel än undantag läggs ner om det innefattar en utomnordisk person, avslutar Scheffler.
Scheffler och Ringströms envishet har nu skapat ett prejudikat för eventuella framtida, liknande fall.