Börjes Transport söker just nu två varaktiga förare till Helsingborg. Man tror på mjuka värden, sammanhållning i gruppen och man håller sig till avtal och regler.
I dessa tider är det svårt att hitta chaufförer och kanske ännu svårare att hitta dem som både är duktiga och passar in i arbetsplatsens dynamik. Mikael Stenberg är supervisor och övergripande ansvarig för driften på Börjes i Helsingborg och berättar att de tog kontakt med Arbetsförmedlingen i slutet av förra veckan om dessa platser och har sedan annonserat.
Har ni fått några sökanden?
– Ja, bara igår fick vi tolv ansökningar och vi har börjat träffa dem för intervjuer, berättar han.
Beskrivningen av jobben låter som drömjobb där man ska köra lastbil och dragbil i distributionmed reglerad arbetstid på dagtid fyra dagar i veckan med avtalsenlig lön och en vagnpark som är i bra skick med många nyare fordon. Ställer ni språkkrav på dem ni ska anställa?
– Ja, vi kräver svenska i tal och skrift, säger han. Vissa av våra kunder ställer olika krav och en kund kräver att alla förare ska genomgå en internetutbildning företaget skapat samt att föraren ska ha haft körkort i tre år.
Han bekräftar att det är svårt att hitta förare och man måste vara ute i god tid inför sommaren. Man samarbetar med skolorna och tar in praktikanter och har nyligen anställd en duktig tjej.
– Vi är en sammansvetsad grupp på totalt tjugo personer här som tar hand om varandra och nya välkomnas och får den hjälp de behöver, säger han.
Just mjuka värden tycker han är viktiga eftersom nöjda förare ger nöjda kunder och att vårda kunderna är den största utmaningen, anser han.
Åkeriet grundades av Börje Johansson i Nybro redan 1947 och finns idag på flera orter, men huvudkontoret ligger i Nybro. Det är fortfarande familjeägt och visst känner även de av den utländska konkurrensen, mer i vissa segment, men man har inte lagt alla ”ägg i en korg”.
– Vi tycker oss märka att fler kunder, särskilt dem med specialkörningar, nu allt oftare ställer kvalitetskrav och allmänt krav på ordning och reda, vilket är en bra utveckling, säger han, men hade önskat politikerna gjort mer för branschen och att det funnits fler poliser på vägarna.
Det råder chaufförsbrist i Sverige, hur tänker du då kring svenska förare som kör som avbytare i utländska ekipage och att de många gånger har dålig lön och usla villkor?
– När branschen skriker efter förare har jag svårt att förstå vad som motiverar dem att köra så istället för på ett åkeri med ordnade förhållanden, säger han.
Nu börjar arbetet med att välja rätt förare. De förare som väljs ut får sedan provköra och följa med i en bil.
– Det är bra om de får se vad jobbet innebär innan de påbörjar en provanställning och sedan kommer på att det inte var något för dem, säger Stenberg.
När provanställningen påbörjas, får de åka med igen så länge det är nödvändigt för att lära sig det som behövs. De använder sig av truckar som hänger baktill på lastbilen, men det som brukar ta lite mer tid att lära sig, är handdatorn.
– Vi tar hand om varandra och alla hjälps åt för att det ska fungera, sammanfattar Mikael Stenberg som ser fram emot att välkomna de nya medarbetarna.
Vi hittar ett citat på åkeriets hemsida som beskriver det han berättat för oss:
”Det är bara att inse. Ingen umgås med ett företag. Ingen har egentligen en relation med ett organisationsnummer. Det är människorna som räknas. Därför ser vi till att det är nära mellan människor.”