Den 13 mars stoppar trafikpolisen i Skara en dragbil registrerad i Lettland, med tillkopplad trailer. Trailern var tom och föraren berättar att han är på väg till ett företag i Skövde för att lasta. Men planerna gick om intet och nu ser det ut som att den aktuella resan kan komma att bli väldigt dyr för åkeriet.
I mitten av mars stoppar trafikpolis Kjell Andersson ett trailerekipage med lettisk dragbil. När man kontrollerar kör- och vilotiderna, får man en känsla av att något inte stämmer.
– Jag vet inte riktigt varför, men något sa mig att vi borde ta en närmare titt på ekipaget, förklarar Kjell Andersson.
Kjells magkänsla skulle visa sig stämma. Snart fick man klart för sig att färdskrivaren var manipulerad på något sätt.
Föraren berättar att han kvällen innan hade kommit med en annan bil från Nynäshamn till Uddevalla.
– Där bytte han till den här dragbilen, men innan han körde vidare mot Skövde hade han sovit. Han hade ingen kännedom om att färdskrivaren skulle vara manipulerad, förklarar Kjell Andersson.
Polisen inleder en grundlig, teknisk undersökning av Scanian av årsmodell 2016.
– Vi har hittat utrustning som absolut inte hör hemma i lastbilen och som vi misstänker är avsedd att lura färdskrivaren.
När vi senare återigen talar med Kjell Andersson, har han och kollegan Peter Andersson ägnat drygt 1,5 arbetsdag åt att riva ner instrumentering och annat för att kunna följa kablagens väg genom hytten.
– Det blir mycket arbete. Dessutom ska vi ju hålla förhör, fotodokumentera och skriva anmälan.
Hur vanligt är det med manipulerade färdskrivare? Kjell Andersson har av förklarliga skäl inget svar på frågan. Men hans känsla är att det inte är alldeles ovanligt.
Han önskar att polisen hade haft en grupp som målmedvetet gick in för den här typen av brott.
– Jag tror att vi hade haft att göra. Min erfarenhet säger också att det finns ett antal olika leverantörer av den här typen av utrustning. Jag har hittills sett en hel del olika ”lösningar”, avslutar han.
Nu har kammaråklagare Mikael Bäckström skickat en stämningsansökan till tingsrätten i Skaraborg, i vilken han yrkar på en företagsbot om 200 000 kronor för dataintrång. Företagets ägare förnekar brott och är ej villig att godta företagsboten.